Dr. Balla Zsolt

Családorvos,

Szakoly

szszb 24 tk Balla Zsolt dr..jpgAkár irodatechnikai szaküzletben járnánk, első pillantásra olyannak tűnik dr. Balla Zsolt rendelője. A Szakolyban élő és praktizáló családorvos nem véletlenül szerelte fel a gyógyító munkahelyet a legmodernebb technikával, hisz örökre emlékezetébe vésődött a tíz évig tartó mentős múlt. Mint oxyológus szakorvos (2001 a szakvizsga dátuma) a sürgősségi ellátásban nemcsak a fizikális vizsgálatra, a megérzéseire, az addigi tapasztalataira, hanem igen jelentős mértékben az egzakt tényeket azonnal megmutató gépekre, berendezésekre, készülékekre számít a gyors diagnózis felállításában.

Az Országos Mentőszolgálatnál eltöltött évtized kincsesbánya a családorvos számára is. Igaz, már gyerekkorában eltökélte, hogy embereket fog gyógyítani, mert annál nincs szebb a világon.

Az ifjúkori években és tanulmányai elmélyülésével ez a szándék tovább erősödött, és a nagykállói Korányi Frigyes Gimnáziumból a DOTE-re jelentkezett.

1995-ben vette át orvosi diplomáját. Már doktoranduszként belekóstolt az orvosi gyakorlatba, 1993-tól 2002-ig az Országos Mentőszolgálatnál előbb ápoló, majd mentőtiszt, később mentőorvos lett. Debrecenben, a központi ügyeleten ezerféle esettel találkozott. Megtanult gyors döntést hozni, és a mentőknél mind magasabb beosztásban egyre nagyobb felelősséget vállalni ezekért a döntésekért.

Szíve azonban hazahúzta. Nyíregyházi születésű (1971. január 27.) Első generációs értelmiségi. Édesanyja, Tóth Erzsébet és édesapja, Balla András villanyszerelő már nyugdíjasok.

Szülei arra áldozták fel saját álmaikat, hogy a két fiuknak diplomát adjanak a kezükbe. A bátyja, András középiskolai tanár, Zsolt orvos. A szülők ma már unokáikban, az 1998-as születésű Tímeában és a 2001-ben világra jött Tamásban gyönyörködnek. A támogató családi hátteret dr. Balláné Páll Tímea, földrajz–rajz szakos tanár teszi teljessé. A feleség azonban a katedra helyett az orvosi rendelő világát választotta, hisz a családorvosi praxisban így tud segíteni jobban a férjének.

Szakolyban, zárt közösségben az orvos nagyobb tekintélyt élvez, mint a városban. Hallgatnak a szavára, véleményének súlya van a nagyobb közösséget érintő kérdésekben is. Ez dr. Balla Zsolt esetében kétszeresen is igaz, hiszen kollégái is számítanak a szakmai szervezetekben a közreműködésére.

A Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének országos elnökhelyettese. Az egészségügyi ágazatban ez az egyik reprezentatív szakszervezet a maga háromezer tagjával.

1997 és 2006 között a Hajdú-Bihar megyei titkári feladatokat is ellátta. Közel állnak hozzá a gyermekek is, nem véletlenül választották meg a Szakolyi Óvodásokért Alapítvány kuratóriumi elnökének. A Mentő Nyugdíjpénztár Ellenőrző Bizottságának is tagja. A közösségi feladatok hozzátartoznak a mindennapjaihoz. Talán azért is vállalja ezeket, mert a felelősségérzet – tenni másokért – erre sarkallja.

A családorvosi praxisból kettőt hoztak létre Szakolyban. Ma már ezt is szakvizsga birtokában végezheti az orvos. Ezt a szakvizsgát 2004-ben tette le. Harmadikat a foglalkozás-egészségügyből abszolválja, ez már folyamatban van. Ez is bizonyítja, hogy Balla doktor az élethosszig tartó tanulás híve. Az pedig ráadás, hogy a hobbija az internetezés.

A világhálón mindent megtalál, az orvostudomány legújabb eredményeit, annak elméleti és gyakorlati tapasztalatait teszi közzé.

Szakolyból elérhető a nagyvilág, a helyi betegek a kor színvonalán gyógyulhatnak. Na persze, ha akarnak. A férfiak általában nem szeretnek gyógyszert szedni, ritkábban járnak a rendelésre. A megelőzés, mint a bajok forrásának elkerülése, lényegesen nehezebb az ő körükben.

Mint mezőgazdasági jellegű település, ahol az ipar a nullával egyenlő, a megélhetési, munkahelyi lehetőségek beszűkültek, sok a rokkantnyugdíjas és az alkalmi munkás. Vagy nem találnak állást, vagy kikerültek a fegyelmezettséget is követelő, rendszeres foglalkoztatás világából. A befejezett ellátás az esetek 80–90 százalékában megtörténik. Utalhatunk itt vissza Balla doktor úr korábbi gyakorlatára. Az sem mellékes, hogy nem a beteg utazik a szakrendelésre, hanem a levett vér vagy a számítógépen tárolt információ.

Tapasztalata szerint a 10 ezer lakosra jutó infarktus ritkább, mint másutt, köszönhetően a szabad levegőn töltött több időnek, és a rizikófaktorokra figyelmeztető orvosi felvilágosításnak. Kevesebb az asztmások száma, viszont a krónikus légzőszervi betegségek előfordulása náluk is megtalálható. A hozzá forduló betegek jó része megfogadja a tanácsait, de a társadalom szélére sodródott, alkoholfüggő páciensekkel nehezebb szót érteni.

Orvosi esküjének szellemében, túl a fáradtságon, a gyakori készenléten, a felelősség okozta, talán már nem is érzett stresszen, Balla Zsolt meggyőződése: jól választott hivatást. Vagy talán a szakma termeli ki a Balla Zsoltokat?…

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése