Szűcs Gabriella

Polgármester,

Szakoly

szszb 26 tk Szûcs Gabriella.jpgSzelet vetett, s vihart kavart szülőfaluja közéletében a 2010 őszén újraválasztott polgármester. A szakolyiaknak át kellett élniük egy olyan – senki által sem kívánt – időszakot, amikor is fejük felett komoly zivatarfelhők tornyosultak. Miért? A válasz a már régóta jól ismert mondatban rejlik: „Az igazság odaát van.” Az önkormányzati választásokon győzedelmeskedett Szűcs Gabrielláról sok minden elmondható lenne, de az, hogy félne ringbe szállni a közösség érdekeit szolgáló elképzelései és céljai elérésének érdekében, az nem. A tudatos cselekvések emberének tipikus vonásait fedezhetjük fel az arcán, a tekintetében, egész megjelenésében. Büszkék lehetnek a szakolyi polgárok, akik ilyen irigylésre méltó embernek adtak bizalmat, és felhatalmazást szavazataikkal településük önkormányzatának vezetésére. Hazánk valamennyi településén ismerik a választópolgárok azt a jelenséget, amikor a magánérdeket, a saját célokat valaki vagy valakik, felelős pozíciójukat felhasználva, törekednek tisztességtelen előnyt szerezni a kívülállókkal szemben. De ezeken a nehézségeken túl lehet és kell lépnie mindenkinek, bárhol is éljen az országban.

Szűcs Gabriella, választási nyilatkozataiban hitet tett a „Szakolyért mindent” gondolat mellett. Nyilvános megjelenésein elmondta mindazon elképzeléseit és célkitűzéseit, amelyekkel jobbítani akar a településen élők körülményein, amelyekkel még élhetőbbé kívánja tenni szeretett szülőfaluját. Élete egy rövidke szakaszában el kellett hagynia a családi fészket, hisz’ fejlődése, a több tudás érdekében tanulmányokat folytatott Debrecenben.

Független jelöltként vágott neki a megmérettetésnek az „Emberekre szavazzunk, ne pártokra!” gondolat jegyében. Megválasztása ékes bizonyítéka annak a hétköznapi igazságnak, hogy csak az adott helyen élők tudják valójában eldönteni azt, mi jó a számukra, mit akarnak elérni, s azok valóra váltásában kikre kívánnak támaszkodni. Az eredmény igazolja a szavazólapon megfelelő helyre tett ikszek helytálló voltát. Az okok nyilvánvalóak minden érintett előtt. A megtorpant fejlődés, a látszatintézkedések, a sokasodó nehézségek, a fizetésképtelenség réme s még sorolhatnánk jó néhány dolgot vezette az emberek kezét a szavazófülke magányában. Ide kívánkoznak Szűcs Mihály, nyugalmazott esperes lelkész írott gondolatai, amelyeket a szakolyiakhoz szólóan fogalmazott meg: „Bölcsen és okosan döntsünk, a toll a mi kezünkbe kerül, és a voksolás a mi felelősségünk! Ha nem jól döntöttünk, akkor is a sorsunkat megérdemeljük! …Hogy a jó kincsek jöjjenek elő, bölcsen kell döntenünk! Mindig a cselekedetünk következményeit kell szem előtt tartani, a jövőnk alakulásának lehetőségét. Sorsunk alakulása most van a kezünkben.” Világos és derülátó mondatok ezek, de nem is véletlen, hisz’ mindezeket „Szakoly község optimistája” vetette papírra.

A régi-új polgármester korábban megkezdett munkáját folytatandóan hitet tett az oktatás, nevelés, az egészségügy, a sport, a kultúra-művelődés, a településfoglakoztatás, a vállalkozók segítése, a közbiztonság, vagyonvédelem helyi gondjainak megoldása és megvalósítása mellett.

Célja a civil szervezetek erőteljesebb támogatása, a pályázati lehetőségek fokozottabb kihasználása, a támogatott pályázatok realizálása. Mindezekhez az akarat kevés, kell hozzá a település jó szándékú lakosainak az összefogása Szakoly fejlődéséért.

Az elképzelések jórészt találkoznak a központi célkitűzésekkel, a mindennapi élet kemény valóságával. Országos gond a foglalkoztatás, az egészségügy, az iskolákban folyó nevelés problémaköre éppúgy, mint a közbiztonság mindenhol tetten érhető romlása.

A gondok sokasága mellett azért van mire visszaemlékezniük a szakolyiaknak: az elmúlt négy évben csaknem másfél milliárd forint összegű támogatást hoztak a nyertes pályázatok a településnek.

Szinte majd’ minden, pénzt igénylő elképzelésük megvalósításához csurrant-cseppent a központi költségvetésből. Mindezek ma is álmok lennének, ha csak az óhaj marad, s a tett nem követi azt. Szűcs Gabriella polgármesterré választása igazolta a tenni akarók, a józan megfontolások szerint döntők s a megújulásban bízók reményeit. A szavazópolgárok bizalmát az alábbi gondolatokkal köszönte meg: „Köszönjük a bizalmat azoknak is, akik hisznek abban, hogy a kormány támogatását független polgármesterek is megszerezhetik… Béke, nyugalom, együttműködés a településen, hogy öröm legyen itt élni az időseknek, megnyugtató jelene legyen a dolgozó lakosságnak, és biztos jövő kínálata a fiataloknak, akik nélkül elképzelhetetlen Szakoly jövője.”

E hitvallása jegyében válogatta össze csapatát, akiknek tenni akarásában és kitartásában töretlenül bízik. Mindezek mellett bírja a biztos családi háttér támogatását. Személyiségét megismerve biztosak lehetünk benne, hogy megvalósítja a közjót szolgáló elképzeléseit.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése