Pálosi László

Polgármester,

Balkány

szszb 24 tk Pálosi László.jpgMegtalálni a hangot mindenkivel, tartozzon bármely párthoz az illető. Összefogni a település érdekében, hisz ez a közösség érdekét szolgálja – röviden így fogalmazta meg céljait Pálosi László, a Dél-Nyírségben található Balkány időközi választáson bizalmat kapott első embere. Nem ígért hangzatos terveket, az apró lépéseket tartja fontosnak. A polgármester stabilizálni akarja a hétezer lelket számláló, még mindig több mint húsz tanya ölelésében élő város költségvetését, kiszámíthatóvá tenni a helybeliek hétköznapjait.

Nyíregyházán 1962. október 31-én született Kovács Julianna (71) és néhai Pálosi László fiaként. Testvére, Ildikó pénzügyi osztályon dolgozik a megyeszékhelyen. Felesége, Simon Jolán könyvelő, akivel nemcsak házastársak, hanem közös családi vállalkozást indítottak könyvelési profillal. Két gyermekük született, László (21) a Pázmány Péter Katolikus Egyetem műszaki informatikus hallgatója, Kitti (15), a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium diákja.

A nagykállói Korányi Gimnáziumból a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gyöngyösi Főiskolai Karára vezetett az útja, ahol szervező üzemmérnöki diplomát kapott. Hazajött szűkebb pátriájába, és a balkányi Szabolcs Termelőszövetkezetben növénytermesztési ágazatvezetőként dolgozott. A termelőszövetkezetben töltött években megtanulta, hogy érdemes beszélgetni az emberekkel, mi izgatja valójában őket, és vezetői megbízatásának megfelelően igyekezett támogatni a gondjaira bízott emberek és az ágazat mindennapjainak zavartalan előrejutását. Időközben, 1990-ben könyvelési céget alapított a feleségével. Hozzáértése nem maradt titokban a helybeliek előtt sem, mert a rendszerváltozás óta megtartott valamennyi önkormányzati választáson képviselői mandátumot szerzett. A pénzügyi bizottság tagjaként bepillanthatott a várossá vált Balkány kasszájába.

Azt látta, az önkormányzat nincs rózsás helyzetben. Fejlesztésre alig marad pénz, tudta, mindenképpen meg kell állítani az eladósodást.

A 2006-os választáson már elindult az akkor őt mindössze 22 szavazattal megelőző Marjánné ellenében. Nem mellesleg mindketten bekerültek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlésbe is. Az élet és a napi politikai történések úgy hozták, hogy a képviselő-testület feloszlatta magát, új választást írtak ki, és a Fidesz támogatását is élvező Pálosi László polgármester lett. Általános helyettese pedig Oláh János alpolgármester. A polgármester – néhány hónappal a választások után – úgy érzi, lecsendesedtek az indulatok, a helybeliek többsége kiszámítható jelent, fejlesztéseket, szép környezet, munkahelyeket akar a városban. Nagy álma, hogy az évtizedeken át a Gyermekotthonnak helyet adó Gencsi-kastélyt megvásárolja az önkormányzat, és a gyönyörű épületet felújítsa. Aztán jöhetnek a jobbnál jobb ötletek, hisz nemcsak gazdaságosan, hanem egy őspark közepén reprezentatívan működtethetnék a Balkány jelképének is beillő kastélyt.

Már három pályázatot nyújtott be az önkormányzat, hogy a nagy álmok mellett a kisebb, de legalább annyira fontos célok is valóra váljanak. A két óvoda teljes rekonstrukciója, a fűtéskorszerűsítés, a nyílászárók cseréje, a homlokzat felújítása legalább 45 millió forintba kerül. Az egészségügyi központ felújítására ugyanennyi pénzre lenne szükség. A városközpont rekonstrukciójának első lépése lehet egy kisebb tér létrehozása. Európai uniós és hazai források egyaránt szóba jöttek a pályázatok megfogalmazásakor. Terveik közt szerepel egy nagyméretű tornaterem létrehozása, amely nemcsak Balkány, hanem a kistérség sportolni, edzeni, fitnesz- és közösségi sportprogramokra vágyó korosztályainak és természetesen az iskolásoknak a kényelmét szolgálná. A jelenlegi számítások szerint ez hatszázmillió forintot igényel.

Pálosi László meggyőződése, hogy az önkormányzati testületben is meg lehet találni a közös hangot mindenkivel, pártállástól függetlenül. A bizottsági üléseken érdemi előkészítő tevékenységre van szükség, itt már egyeztetni kell a különböző álláspontokat, hogy a viták élét elvegyék. Ami nem szükségszerűen teljes nézetazonosságot jelent, de a helyi képviselőktől éppen azt várja a közvélemény, hogy a lakosság érdekeit szem előtt tartva, érveik ütköztetésével és ne a személyek párharcából szülessenek meg a döntések.

– Minden lehetőséget meg kell ragadni az előrejutáshoz, mert aki helyben jár, az menthetetlenül lemarad – foglalta össze gondolatait a polgármester. Ő annak örül, hogy a lakosok ismét hisznek a város fejlesztésében, saját sorsuk jobbra fordulásában. A racionalitás híveként Pálosi László a megnyerhető pályázati pénzektől, a különböző forrásokhoz jutás lehetőségétől, a takarékos gazdálkodástól várja a költségvetésük stabilizálását. Ez pedig olyan cél, amelyért már érdemes minden erőt és időt, a helybeliek ötleteit és hozzáállását is idekoncentrálni.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló