Dankó József

Polgármester,

Balkány

szszb_10-82_danko_jozsef.jpgNagy múltú, városiasodó települése megyénknek Balkány. A nagyközség több szempontból is egyedinek mondható szűkebb hazánkban. A település központja az árnyat adó fákkal, parkkal, a körforgalommal, a piac színes forgatagával érdekesnek és vonzónak mondható. A külterület, a jellegzetes szabolcsi tanyavilág külön figyelmet érdemel. Tanyán élni hosszú időn át hátrányokkal járt. Az utóbbi években ezekből a hátrányokból sokat sikerült lefaragni. Az ezredforduló táján, a motorizáció, a környezetszennyezés idején előnye is van a tanyának: csendben, természet közelben élhetnek itt az emberek. S a homokdombok hátán, a nádas tavacskák szélén jól megterem a burgonya, a dohány, a gyümölcs. Nos, ennek a tanyákkal körülölelt településnek a polgármestere, az ezredfordulón, a sokat tapasztalt ősz hajú Dankó József.

A nyár végén a település bemutatását azzal a jó hírrel kezdte, hogy körzeti mentőállomás építését kezdik el ősszel Balkányban. A Megyei Fejlesztési Tanács a legutóbbi ülésén 15,5 millió forintot szavazott meg az építkezéshez, az anyagi fedezet így már együtt áll.

A több mint hétezer lakosú Balkány 25 km átmérőjű hatalmas területen fekszik, 25 tanya tartozik a nagyközséghez. A település 2002-ben megpályázza a városi rangot. A tanyákon kívül eddig is volt vonzáskörzete Balkánynak, most is van. Szakoly, Bököny, Biri lakói számos ügyben átjárnak Balkányba. A városi rang elnyerése után a település még inkább gazdasági és kulturális központja lehet a kistérségnek.

Körzeti egészségügyi központ már 1989-től van Balkányban. A mentőállomás megépítése tíz éve húzódik. Végre minden együtt áll a megvalósításhoz – hangsúlyozta Dankó József. Az Egészségügyi Minisztérium 25 millió forintot adott az építkezéshez. A 10 millió forint saját erő is rendelkezésre áll. A beruházás tehát bő 50 millió forintba kerül. A már meglévő egészségügyi központ közvetlen közelében építik a háromkocsiállásos mentőállomást. Az említett összegből egy szolgálati lakás is épül a leendő mentőtisztnek.

A megyénk településeit, önkormányzatait röviden bemutató kiadványban ez olvasható: „A nagykállói statisztikai kistérség, és egyben a megye egyik legnagyobb lélekszámú községe, amelynek népessége 1997-ben tovább növekedett. 1998 elején több mint 6841 lelket számlált. Közigazgatási területe 90 négyzetkilométer. Népsűrűsége valamivel nagyobb, mint a megye községeinek átlaga. Vándorlási mérlege változatlanul jelentős nyereséget mutat. 1997-ben a település 52 lakással gazdagodott, de ezzel egyidejűleg tíz megszűnt, így lakásállománya 2432-re bővült 1998 elejére. Vezetékes gázt a háztartások 42 százalékában használnak, a távbeszélő fővonalak száma 789. Az itt élők egészségügyi ellátását négy háziorvos végzi. Az idősek otthonában ötven főről gondoskodnak. 220 férőhelyes az óvoda. A településen 64 pedagógus tevékenykedik. Az érdeklődőket 21 ezer könyvtári egység várja. 1998 elején Balkány 225 működő vállalkozás székhelye volt.”

A polgármester elmondta még a krónikásnak, hogy a rendszerváltás után mintegy 1500 mezőgazdaságban dolgozó vált munkanélkülivé. Egyre inkább úrrá lettek a gondokon, például ismét működik az egykori vasas üzem, amely hetven embernek ad munkát és kenyeret. ’99-ben száz ember vett részt a közmunka programban, a szennyvízhálózat kiépítésén dolgoztak. Az utóbbi években fejlődött, gyarapodott a község. Minden tanyán van már villany. A közvilágítás korszerűsítésére 40 millió forintot fordítottak. A tanyák többségére – újabban Abapusztára is – portalanított út vezet. A közelmúltban millenniumi emlékparkot avattak a balkányiak.

Külön figyelmet érdemel, hogy a rászoruló idősekről egyházi segítséggel gondoskodnak. Jaczkó Sándor esperestől tudjuk, hogy a Görög Katolikus Egyház hozta létre a nagyközségben a Szent Miklós Szeretetotthon és Menedékház intézményét. Ötven idős ember lelt itt meleg otthonra. A Családsegítő Szolgálatnál pedig 26 szociális munkás és két gépkocsi segíti a rászorulókat.

Ami pedig a múltat illeti: Dám László szerkesztésében 2000-ben könyv jelent meg Balkány történetéről. Ebből kiderül, hogy Balkány neve egy 650 évvel ezelőtti pápai tizedlajstromban már szerepelt. 1839-ben Perked pusztán már 34 dohánykertész lakott. 1900-ban a népességnek csak 35 százaléka volt kereső. A könyvből kimaradt a gazdasági krónika és az, hogy ötven évig híres állami gazdaság működött Balkányban.

Dankó Józsefnek nagy a szakmai múltja. Negyvenöt éve áll a közösség szolgálatában. Gazdag szakmai és emberi tapasztalatokat gyűjtött magába. Volt vb-titkár és tanácselnök is, 1996-tól tölti be a polgármesteri tisztet. Nős, négy gyermeke és három unokája van. Hogy milyennek szeretné Balkányt a következő évezred első éveiben? Így válaszolt: „Jó volna, ha a városunkban lakók nem vágynának el innen, az egykor elkerültek pedig hazavágynának.”

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése