Márton József

Polgármester,

Biri

szszb_10-88_marton_jozsef.jpgA Nagykálló felől érkezők figyelme előbb Táncsicstelep helységnévtábláján akad meg. E település is része Biri községnek, miként az Biriszőlő és Kenderáztatótanya is. A közel 1500 lakosú község három külterületén százan élnek.

– Önkormányzatunk az elsők között vezette be 1995-ben, és működteti azóta is e településrészek megelégedésre az egészségügyi és kereskedelmi ellátást biztosító falugondnoki szolgálatot. Vasas László személyében pedig igazi falugondnokra találtunk – kezdte Márton József polgármester, aki e tisztségében már a harmadik ciklusát tölti.

A júniusi kánikulában a földmunkagépek lankadatlan haladnak előre: a kivitelező KE-VIZ 21 Rt. dolgozói a község szennyvízberuházását végzik.

– A munkákkal már 70 százalékos készültségi fokon állnak, várhatóan augusztus 31-re végeznek is – nyugtázza örömmel a polgármester. A Nagykállóval közös beruházás mintegy kétmilliárd forintba kerül, s ezzel teljessé válik Biri infrastruktúrája.

Az 542 lakásból jelenleg 340 lakóingatlan csatlakozik a szennyvízhálózatra. Az elmúlt évtizedben számos eredményt ért el a falu. Útjaink 90 százaléka már szilárd burkolatú, az 1992 őszén átadott gázhálózat kivitelezője Béni Sándor helyi vállalkozó volt. Telente 350 lakásban már gáz melegít, majdnem annyiban, 320 lakásban megtalálható a telefonkészülék is. Intézményeink szinten tartása nehéz feladat, de a már elért nívót nem szeretnénk lejjebb adni. A szép eredményeket felmutató Jókai Mór Általános Iskola 160 tanulóját 17 pedagógus oktatja. A 85 millió forint összberuházású iskola helyet ad az óvodának és egy kétszáz adagos konyhának is. A kívül-belül modern épületet – Gibáné Guthy Judit tervező munkáját – három éve vették birtokba a gyerekek. Idén 17 nyolcadikos búcsúzott, az új tanévet ősszel 23, 2001 szeptemberében már 28 elsős kezdi meg. Az óvodában a kis- és nagycsoportra négy óvónő és három dajka felügyel. A szülők visszajelzései ma egyértelműen azt igazolják, hogy a képviselő-testület annak idején helyesen döntött a bölcsőde meghagyásáról: jelenleg huszonöt gyermek jár ide.

– A kicsik mellett a felnőttekre és a már éltesebbekre is gondolunk: van idősek klubja, de könyvtár, művelődési ház, sőt teleház is. Hamarosan egy fiókgyógyszertárral gyarapszik a község. Noha a labdarúgás elsorvadt Biriben, annál inkább lábra kapott a birkózás. Erdei Richárd és Szilágyi Kornélia már eddig is sokra vitte, mindketten ifi válogatott kerettagok.

A görög és a római katolikus egyházzal igyekeztünk a korrekt kapcsolattartásra: ingatlanokat adtunk vissza, megszerveztük a hittanoktatást, és támogatjuk a gyermekek könyvhöz jutását. A legnagyobb problémát, mint szinte mindenütt, a munkalehetőség hiánya okozza. Az egyetlen mód a munkába állásra az, ha megvárják a tartós munkanélküliek a közhasznú foglalkoztatást. Tavaly év végén 79-en voltak jövedelempótlósok, közhasznú munkásokat öt éve foglalkoztatunk, általában 25 embernek tudunk folyamatosan munkát adni. A foglalkoztatás érdekében igyekszünk valamennyi pályázati lehetőséget maximálisan kihasználni. Ebben és minden másban a testületnek nagy segítséget jelent a Biri helytörténetében is otthonosan mozgó Gyirán Zoltán jegyző, és a hivatali apparátus dolgozóinak áldozatos munkája.

Márton József polgármester 1950. október 3-án született Biriben, az ott tősgyökeres Márton család legidősebb gyermekeként. Édesapja, néhai Márton József, agronómus volt a helyi téeszben, az édesanyja, néhai Kiss Erzsébet, a ház körüli teendőket látta el. Mindketten korán, 54 illetve 66 évesen távoztak az árnyékvilágból. Erzsébet lányuk Geszteréden, Mária Budapesten él, míg a legkisebbik gyerek, Sándor a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Szociológia Tanszékén tanít, számítógépes szakember.

Márton József az általános iskola után a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Technikumba került, 1969-ben érettségizett. Első munkahelye a Balkányi Állami Gazdaság volt, ahol bérszámfejtőként dolgozott. Hamar angyalbőrbe bújtatták, a két évet Zalaegerszegen töltötte. 1972 márciusától a helyi községi tanácsban pénzügyi előadó, 1975 októberétől pedig a helyi Ady Szakszövetkezet, az egyesülést követően a Táncsics Tsz anyagkönyvelője, majd pénzügyi csoportvezetője, de dolgozott központi raktárosként és főkönyvelő-helyettesként is. Nagykálló és Biri között 1988. december 31-én szűnt meg a társközségi frigy, a tanácselnöknek Márton Józsefet választották meg. Innentől kezdve aztán ő Biri első embere.

Az első házassága kútba esett, a Nádpor Éva pedagógussal kötött második viszont annál sikeresebb. Három gyermekük van: Hedvig építészmérnök Debrecenben, Gréta jövőre végez a Budapesti Műszaki Egyetemen, Dávid hetedikes lesz, és a nagybátyja örökébe szeretne lépni: a számítógép a mindene! Az idők során kissé kigömbölyödött polgármestert ma is örökmozgóként ismerik: dohányt, almát, paprikát stb. termeszt. A hajnal már a határban találja, ám estére is marad még szaladnivaló. De egy jó szóra mindig van ideje megállni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése