Almási Katalin

Polgármester, iskolaigazgató

Biri

szszb_33_mha_almasi_katalin.jpgA testi-lelki harmónia  az életminőség szinten tartásának elengedhetetlen feltétele – ezt vallja Almási Katalin is, Biri község polgármestere, a Dankó Pista Egységes Óvoda- Bölcsőde Általános Iskola, Középiskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Legtöbb esetben külön – külön az egyik tisztség betöltése is teljes embert kíván, ám lassan nyolc éve ezt a két fontos feladatot Almási Katalin egy személyben látja el. Nem titkolja, hogy a nap 24 órája is sokszor kevés a mindennapi teendők ellátására. Szellemi frissességének megőrzése érdekében ezért hetente legalább kétszer szakít időt a testedzésre. Amikor a konditeremből hazafelé tart, úgy érzi, a jóleső fáradtság megsokszorozza erejét, teherbíró képességét; számtalanszor észre vette, hogy egy kiadós edzés után támadnak a legjobb gondolatai.

Katalin 1966-ban született Debrecenben.  A nagykállói Korányi Frigyes Gimnáziumban érettségizett, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetemen diplomázott. Debrecenbe később többször is visszatért újabb diplomákat szerezni.

Amikor édesanyja – Almási Lászlóné –  dédelgetett álmát megosztotta lányával:  egy olyan iskola életre hívását, ahol a hátrányos helyzetű tanulókat felkarolják, tanulásukat, képzésüket,  elősegítik, akkor Katalin úgy érezte, ez komoly kihívás, bátor elkötelezettség a nehéz sorsú gyerekek és felnőttek iránt,  amiben részt kell vállalnia. Természetesen férje és fia, István is aktív részesei a családi vállalkozásnak, utóbbi az oktatási központ egyik ügyvezetője.

Ezután sok buktatóval teli, mozgalmas időszak következett. Az első szakiskolai képzést bérelt osztálytermekben kezdték, később elindították az általános iskolai oktatást Érpatakon, majd a birisi iskola épületének megvásárlása után alakult ki az intézmény profilja. A szakképzés  mellett gimnáziumi osztályt is szerveztek, végül a felnőttképzéssel vált teljessé a képzési rendszerük. Szerinte különös nevelő hatással bír az, amikor a szülő és a gyerek egy időben  „növendéke” az iskolának.

Az igazgató asszony gyors észjárású, határozott vezető, aki tudja, hogy a „portékát el is kell tudni adni”, ezért minden oktatási fórumon részt vettek, az innovatív ötleteiket beépítették az intézményszervezésükbe, az oktatási módszereikbe. 2009-ben a megyében szinte elsőként ebben az iskolában mutatták be nagy szabású konferencia keretében a komprehenzív – befogadó, átkaroló – intézménymodellt. Küldetésnyilatkozatuknak egyik fontos eleme az előítéletek, a kirekesztés elleni küzdelem mellett a másság elfogadására nevelés.

Az iskola falán egymást érik a megnyert pályázatok táblái, amelyek sok millió forint támogatásról tudósítanak. Ezek a pénzek főleg a tartalmi fejlesztéseket szolgálják, de jutott belőle   esélyegyenlőségi, kábítószer fogyasztás és bűnmegelőzési programokra, roma fiatalok tehetséggondozását segítő tevékenységekre is.

A szülői házzal való együttműködés pedagógiai munkájuk fontos része. Az igazgatónő meggyőződése, hogy igazi sikereket csak a szülőkkel együttműködve tudnak elérni.   Becsalogatásuk az iskolába náluk sem megy könnyen, ezért azt találták ki, hogy a tanárok mennek ki a településekre, vagyis kihelyezett szülői értekezleteket tartanak. A kollégáitól elvárja, hogy kellő empátiával közeledjenek a tanulókhoz, keressék a leghatékonyabb nevelési módszereket, a felmerülő konfliktusokat pedig a felek – diák, szülő, pedagógus – megelégedésére igyekezzenek feloldani.

A tanulók együvé tartozásának, a közös értékrend képviseletének egyik legkifejezőbb megnyilvánulási formája a hagyományok ápolása. A Dankóban – mert így hívják közel s távol az iskolát – a hagyományaik őrzése központi szerepet kap, minden hónapra jut egy-két fontos esemény: erdei iskola, Márton-nap, Mindenki karácsonya, verébavató, szalagavató, farsang, ballagás, nyári tábor.

Katalin büszkén sorolja az iskola hírnevét öregbítő, tehetséges tanulókat. A Terne Cserhaja Színkör az Országos Diákszínjátszó Találkozó Regionális Döntőn a Cigánymandala című előadásukkal arany minősítést nyert. Megemlíti, hogy az X-Faktor tehetségkutatóban a Dankó régi diákjaiból álló együttes, a Ham Ko Ham országos hírnevet szerzett, és azóta falunapok, fesztiválok sikeres, keresett fellépői.

A birisi iskola igazgatójaként a település életébe is belelátott, érzékelte, gyökeres változásnak kell bekövetkezni az önkormányzatban annak érdekében, hogy a község a valódi fenntartható fejlődés útjára lépjen. A 2010-es önkormányzati választáson majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint az ellenfele.  Fontosnak tarja megjegyezni, hogy ő és a képviselő-testület tagjai sem részesülnek fizetségben a munkájukért.

A polgármesteri és igazgatói feladatait is teljes erőbedobással végzi, igazi „energiabomba”, akinek életcélja, hogy jobbá, szebbé tegye a közelében élő emberek életét. Amikor a tervekről kérdezem, felcsillan a szeme: Jövőre épül a bölcsőde!

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése