Jaksi József

Polgármester,

Bököny

szszb_11-54_jaksi_jozsef.jpgVan, aki a sportpályáról ismeri Jaksi Józsefet, ám a falubeliek inkább a polgármestert tisztelik benne. Harmadszor is őt választották meg a falu első emberének. A kisgazdapárt színeiben indult mindháromszor. Nem véletlenül esett a választása a vidék pártjának tartott FKGP-re. S hogy az országos pártvezetés is nagyra értékeli a munkáját, bizonyítja az a tény: a hivatalban lévő miniszterek közül eddig csupán Torgyán József pártelnök kereste fel Bökönyt.

– Én úgy érzem, a rendszerváltozással sikerült igazságot szolgáltatni sok kisembernek – magyarázza a polgármester úr. – Szinte mindenki azt a földdarabot kapta vissza, amit korábban apja, nagyapja, dédapja művelt. S már csak azért is jónak tartom a kisgazdák politikáját, mert termelést elősegítő pályázatokkal, gépszerzési lehetőségekkel támogatja a vidék mezőgazdaságának fejlesztését. Nyugodtan állíthatom, hogy a háromezer-ötszáz lakost számláló Bökönyben a helybeliek negyven százaléka kisgazda érzelmű. Egyébként az FKGP alapszervezetének nyolcvan tagja van a községben.

Jaksi József 1940. április 8-án született Balkányban. Édesanyja, lánykori nevén Sinka Ilona, a háztartást vezette és az ötgyermekes család mindennapi kenyerét kereste meg férjével, Jaksi József gazdálkodóval. A testvérek közül a legidősebb Mária háztartásbeli, Ilona szintén háztartásbeli, József a középső, Julianna a Fémmunkás Vállalattól ment nyugdíjba, Margit a Balkányi Állami Gazdaságban volt szakács, majd a szeretetotthonban dolgozott. Jaksi József felesége, Varga Judit, a helyi óvoda vezetője. Gyermekeik közül József géplakatosnak tanult, most autóbuszvezető. Már családos ember, két kislánya Evelin és Vivien. A másik gyermek Judit, vállalkozó, német–magyar érdekeltségű cégnél tevékenykedik.

Jaksi úr ezerkilencszázötvenhétben szerzett géplakatos szakmát, majd a Hajdúsági Iparművekben helyezkedett el. Mezőgazdasági gépésztechnikusnak is tanult, vezető beosztást töltött be a bökönyi Kossuth Termelőszövetkezetben. Volt műszaki vezető, főágazat-vezető. Dolgozott egy ideig a nagykállói Virágzó Föld Termelőszövetkezetben.

Mindig is ambiciózus fiatalembernek ismerte a környezete. Három éven át dolgozott, tanult, sportolt egyszerre. A futballhoz nagy szerelem fűzte, Tégláson NB III-ban kergette a pettyest. Még negyvenegy éves korában is focizott a megyei bajnokságban. Ma is rendszeresen eljár a meccsekre, pár éve még focizgatott is.

A rendszerváltozás az ő életében is komoly fordulópontot jelentett. Az első demokratikus választáson a helybeliek bizalmából a legmagasabb helyi tisztséget töltheti be, immár harmadik ciklus óta. Jaksi József úgy látja, térségi összefogással a hozott hátrányokat jelentősen ledolgozhatják. Szép példa erre a szennyvízberuházás, amely három község összefogásával és számottevő központi támogatással oldható meg. Úgy számolják, hogy mintegy háromszázmillió forint saját erő szükséges a szennyvízhálózat kiépítéséhez.

 Igen sokat költöttek az elmúlt években az oktatás feltételeinek javítására. Legalább százmillió forintot fordítottak a jövő generációra. Ebből hetvenegymillió forintot tett ki az iskola megépítése, a régi rész felújítása tizenöt– húszmillió forintba került. Az iskolai étterem teljes modernizálására huszonkétmillió forintot költöttek.

– Hiába a látványos fejlesztés, én úgy érzem, – magyarázza a polgármester – hogy legalább két generáció kell a fejekben végbemenő rendszerváltásra. Tudvalevőleg a szemlélet átalakítása a legnehezebb. Ám ha a helybeliek városi szintű szolgáltatásokat élvezhetnek, bizonyára jobban értékelik a vidéki életmód előnyeit. Mert azt senki nem tagadhatja, hogy a csend, a nyugalom lényeges különbség a falu javára. Ugyanakkor a televízió, a videó, a számítógép, a műholdas adóvevő a nagyvilágot hozza közelebb hozzánk. S ha azt látják az emberek, hogy itt is megkaphatnak mindent, a gyermekeik tanulhatnak, akkor nem törekszenek a városba. Természetesen van még tennivaló, hisz további munkahelyek szerzése, nagy cégek helyi üzemeinek letelepítése nagy segítséget nyújthat a megélhetés feltételeinek javításában.

A munkamódszerekben is keresik az újat. Ilyennek számít az Általános Művelődési Központ létrehozása, amely egyesíti az iskolát, az óvodát és a művelődési házat. Az igazgatótanácsnak tagja minden intézményvezető, az iskolaszék, a szülői munkaközösség, a közalkalmazotti tanács, a szakszervezet vezetője, a diákönkormányzatot patronáló tanár. 2000. szeptember elsejétől vezették be ezt a rendszert. Tapasztalatot még nem szereztek, de úgy látják, hogy gazdálkodási szempontból előnyös ez az új szervezeti forma. A polgármester úr szerint sikerült feloldani néhány érdekellentétet, és a község szempontjából a legjobb döntéseket meghozni.

– Bökönyben azon munkálkodik a helyi önkormányzat, – hallottuk Jaksi Józseftől – hogy miként lehetne gyorsabb léptékkel behozni a történelmi hátrányt.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése