Dr. Baran Zoltán

Családorvos,

Szakoly

szszb 24 tk Baran Zoltán dr.jpgKilenc doktort – köztük hat orvost – számlál össze hirtelenjében a családban dr. Baran Zoltán, Szakolyban praktizáló vállalkozó háziorvos. A műveltséget, a tudás iránti vágyat, az élethosszig tartó tanulás fontosságát a szülői házból hozta magával. Pedagógus édesapja, néhai Baran Sándor (47) fanyar humorral jegyezte meg, ő a „szibériai akadémiát’ is elvégezte 1950 és ’54 között. Az édesanya, néhai Délczeg Aranka (74) szintén a felnövekvő nemzedékek tagjainak nevelését, oktatását tartotta élethivatásának. Házasságukat három gyermek tette teljessé: Sándor vegyész lett, a Miskolci Egyetem Kémiai Intézetének igazgatójaként vonult nyugdíjba, az akadémiai professzori címet is megszerezte. A lánytestvér, Klára gyermekgyógyász főorvosként dolgozott Ungváron, ma a gyerekei közelében él Budapesten. Zoltán, a legifjabb, 1948. július 5-én a Kárpátalja szívében fekvő Váriban született. A beregszászi magyar nyelvű iskolában töltött középiskolai évek után Kijevben folytatta orvosi tanulmányait, ám özvegy édesanyja hívó szavára lelkiismerete közelebb parancsolta a szülői házhoz: az Ungvári Állami Egyetemen vette át orvosi diplomáját. Egyből a mély vízbe került, Nagyberegen két évtizeden át gyógyította körzetben és az oda tartozó kórház belgyógyászati, szülészeti és gyermekosztályán a betegeket. A 7500 lelket számláló vegyes körzet mellett a 25 ágyas kórház igencsak próbára tette a teherbírását, ugyanakkor nagyon gyorsan, sokféle esettel találkozott. Amikor 1994-ben megpályázta és elnyerte a szakolyi családorvosi praxist, a napi 40–50 beteg vizsgálata már nem is tűnt soknak.

Aki ismeri a második világháború utáni „határrendezés” következtében a Kárpátalján kialakult és szinte megkövesedett viszonyokat, jól tudja, hogy magyar iskolába járatni a gyermeket politikai színvallásnak is minősült. Nemcsak Baran doktor, hanem még az ő fiai, Sándor és Gábor is ugyanannak az intézménynek, a beregszászi Kossuth Lajos Gimnáziumnak a padjait koptatták. Amikor a rendszerváltás bekövetkezett, 1990-től külföldiek is jelentkezhettek a hazai egyetemekre, ráadásul ösztöndíjasként.

Baran doktor idősebb fia, Sándor (35) a Debreceni Egyetemen szerzett diplomát, és ott találta meg élete párját is dr. Baran Ágnes személyében. Mindketten az egyetem Matematikai Intézetében dolgoznak. Lányuk, a kilencéves Zsuzsa az országos matematikai verseny top 10-es listájának tagja. A kisebbik fia, Gábor (28) villamosmérnöknek tanult a Budapesti Műszaki Egyetemen.

A belgyógyász szakvizsgáját honosították, a családorvosit már itthon szerezte meg Baran doktor. Épp 14 éve, hogy ezen a kis dél-nyírségi településen vetette meg a lábát. A helybeliek nemcsak elfogadták, hanem befogadták és megszerették a precíz orvost. A praxisához 1600 beteg, felnőtt és gyermek tartozik. Különösen gyakori a mozgásszervi betegség, ami a kor előrehaladtával, a szervezet kopásával és a nagyfokú igénybevétellel magyarázható. Emellett különösen sokan depressziósak, idegi bántalmakban szenvednek – nekik előny a kőhajtásnyira levő nagykállói pszichiátriai szakkórház.

Tarolnak a szív- és érrendszeri betegségek, átlagos náluk is a rák előfordulása. Baran doktor annak örül, hogy ma már olyan gyógyszerek közül válogathat, amellyel a közel másfél évtizede mellrákkal operált beteg is tünetmentesen élhet. Hordozható EKG, vérnyomásholter, laborkörjárat segíti a napi munkát. Az egészség mint érték még nem minden családra jellemző. Nem kevesen ugyan átjárnak Nyíradonyba úszni, viszik a gyerekeket is. Talán a divat is diktálja a trendet, hogy fitnesz- és konditerembe járnak, valamint rendszeresen fociznak az egészségükért felelősséget érzők. A rendelőben a jó tanács, a recept, a vizsgálat mellé még kapnak prospektust a konkrét probléma kezelésére. A gyógyszerésznővel nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a betegek érdekében. Egyre többen figyelnek az orvos szavára, hogy inkább barna rozskenyeret, szárnyast, zöldséget, gyümölcsöt, vitaminokat, táplálékkiegészítőket is fogyasszanak. De azért nem szabad elhallgatni, hogy az alkohol és a nikotin változatlanul szedi áldozatait. Baran doktor úr azért szomorú, mert az orvosi pálya presztízsét rombolják a társadalombiztosítás által folyamatosan bevezetett elvonások. A vizitdíj egyéves tapasztalata alapján látszik, hogy több jut a két egészségügyi alkalmazott bérezésére, a műszerpark fejlesztésére és karbantartására.

A családorvos az internet révén szinte naponta értesül a szakmáját érintő újdonságokról, rendszeres résztvevője a szakmai képzéseknek, évente legalább egyszer elmegy egy kongresszusra. Ha teheti, hobbijának, az olvasásnak hódol. Különösen a történelmi témájú, háborús visszaemlékezéseket kedveli. Kijev, Szentpétervár, Lemberg, Párizs, Róma, az olasz tengerpart, Frankfurt, Bécs, Párizs jelzi kirándulásait.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése