Cserbán Józsefné

Módszertani osztályvezető,

Szakoly

szszb_18-188_cserban_jozsefne.jpgA határozott fellépésű, karcsú, a hivatásáról csak csillogó szemmel beszélni tudó fiatalasszonyt, leánykori nevén Szabó Anikót, Újfehértón anyakönyvezték 1972. július 28-án. Férje, Cserbán József, magyar–művelődésszervező szakos tanár. Gyermekük, Dávid hetedik osztályos.

Anikó Nyíregyházán, az egészségügyi szakközépiskolában érettségizett, majd a DOTE Egészségügyi Főiskola szociális munkás szakán kapta meg „alapdiplomáját” 1994-ben. Két évvel később a Testnevelési Egyetem másoddiplomára készülő hallgatója, mentálhigiénés szakon. Újabb állomás: a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem szociálpolitikus szakán 2001-ben szerzett oklevél.

Egykori munkahelyei közül a „gyivi” – mai nevén a Gyermekvédelmi Szakszolgálat – az, amire szívesen emlékezik. Nagy szeretettel és tisztelettel gondol vissza egykori vezetőire és tanítóira, különösen Nemes Gábornéra. Az akkor ellesett szakmai fogásokat, az emberközpontú szemléletet nem fogja elfelejteni soha.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés 2000-ben döntött arról, hogy március 15-től kezdődően a Szakoly községben található Ápoló-gondozó Otthon lássa el a módszertani feladatokat a megyében. A megalakított módszertani osztály vezetésével Cserbán Józsefnét bízta meg az intézmény vezetője, Turcsik László igazgató.

Az osztályvezető asszony feladataikat összefoglalva csak annyit mond, hogy valamennyi szociális alap- és szakellátó intézet tevékenységét koordinálják. Részükre szakmai segítséget nyújtanak. Tanácsadással igyekeznek megkönnyíteni azok munkáját. Az osztály által működtetett különböző képzési formák: a szociális műhelymunkák, a tanfolyamok, a hazai és a külföldi tanulmányutak a közös feladat minél magasabb színvonalú ellátása érdekében történnek. Anikó 2001 óta a szakolyi intézet minőségügyi vezetője is.

A módszertani osztály három éve – pályázaton elnyert pénzből – egy modellkísérlet keretében elindította a fogyatékos embereket támogató szolgálatát. Ez, 2004-re már normatív finanszírozású, speciális alapellátási feladattá nőtte ki magát. Ennek keretében támogatást nyújtanak a Szakolyban, valamint a környékbeli településeken – Érpatak, Geszteréd, Balkány és a népes balkányi tanyavilágban élő fogyatékos embereknek. Ez a segítség személyre szabott, és a közszolgáltatások igénybevételének lehetőségét biztosítja a rászorulóknak. Büszke arra, hogy a gondozási központokkal, a szociális, az egészségügyi, a gyermekvédelmi és az oktatási szervezetekkel olyan együttműködési megállapodásokat tudtak kötni, amelyekben rögzítették minden fél feladatait és kompetenciáit annak érdekében, hogy senki se maradjon ellátás nélkül, illetve indokolatlanul ne költsék el a normatív támogatást.

Az eltelt négy év alatt számos szakmai pályázatuk közül, a 2004 decemberéig tartó PHARE-programot tartja az egyik nagy sikerének. A megyei önkormányzat által támogatott program tárgya a fogyatékos emberek terápiás jellegű foglalkoztatása volt. Az otthon, a fenntartó, egy civil érdekképviseleti szervezet, valamint hat fogyatékosokat ellátó intézet áll konzorciumban egymással ebben a munkában.

Az Ápoló-gondozó Otthonban élő fogyatékosok számára – üzemszerűen működő–gyertyaöntő, szövő, égetett kerámia, papírmasé-készítő foglalkozásokat tartanak. S a pályázat keretében a fogyatékosok fóliaházakat is üzemeltetnek. Az intézetben dolgozó foglalkozásszervezők számára a Debreceni Egyetem kiemelkedő szakmai tudású tanára, dr. Csaba Judit már EU-s anyagokat is közvetít egy műhelymunka sorozat keretében.

Anikó, szerényen jegyzi meg, hogy egy másik, megnyert ERFA-pályázatuk lehetőséget ad a számukra, hogy az EU-ba lépve már kész programokkal indulhassanak az újabb pályázatokon. Személy szerint szorgalmazza a – szociális, egészségügyi, foglalkoztatási és oktatási – szektorok közötti együttműködést. Terve: egy komplex rehabilitációs intézet létrehozása, ahol a környező településeken élő fogyatékos emberek személyre szabott és szükségletorientált szolgáltatásokat vehetnének igénybe. Ebben a munkájában segíti őt egy alapellátási szakreferens, három módszertani munkatárs, egy adminisztrátor, négy speciális képzettségű szakember és közel hatvan külső szakértő.

Osztálya és az ő számára komoly elismerést jelent az, ha az intézet vezetője elviszi jó hírüket országos útjai során, s az, ha a működési területükön élő és dolgozó szakemberektől munkájukra vonatkozó, pozitív visszajelzéseket kapnak Munkatársaival együtt igyekszik megfelelni a változó körülményeknek és elvárásoknak. Szeretné, ha évente két hetet családjával Olaszországban tölthetne el, pihenéssel. Szabad idejében üvegfestészettel és kertészkedéssel foglakozik.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése