Turcsik László

Igazgató,

Szakoly

szszn_12-180_turcsik_laszlo.jpgOtthon a szó igazi értelmében. És rehabilitációs intézmény, ahol megújítják, gyógyítják a testet és a lelket. Jó szakemberek végeznek itt lélekemelő tevékenységet, s az itt lakók többsége kétkezi munkával teszi magát fontossá és hasznossá. A munka is gyógyít, idegen szóval élve rehabilitál. Külön kis világ ez, szép környezetben.

Turcsik László igazgatja ezt a sokrétű intézményt. Dinamikus, nagy munkabírású ember. Ő a megyei közgyűlés szociális bizottságának elnöke. Nyíregyházán a városi képviselő-testületben is közéleti munkát végez, Nyírszőlős második alkalommal is újraválasztott képviselője. S újabb feladatok vállalására készül: a következő év tavaszán indul az országgyűlési képviselői választásokon, az MDF támogatásával. Tavasszal az újság cikket közölt a szakolyi intézményről:

„Megyénk szociális intézményei és civil szervezetei április 20-ig pályázhattak a Szociális és Családügyi Minisztérium kiírásának megfelelően. A pályázatokat az elmúlt napokban a megyei önkormányzat Szakolyi Módszertani Ápoló-gondozó Otthona és Rehabilitációs Intézménye formailag elbírálta és továbbította a minisztériumba. A szakolyi intézmény ugyanis módszertani és szakmai segítője a megyénkben működő nem kevesebb, mint kilencven szociális szakellátást biztosító intézménynek. Negyvenhét pályázat érkezett be. Az említettek a szociális alapellátás fejlesztésére, a fogyatékos személyek ellátására és a falugondnoki hálózat bővítésére adtak be pályázatokat. Turcsik László szakolyi igazgató még egy időszerű témáról is beszámolt.

Elmondta: megyénkben ezekben a hetekben ütemezetten 1170 fogyatékos ember helyzetét felülvizsgálják a módszertani osztály koordinálása, irányítása mellett. Kevesen tudják, hogy a Szociális és Családügyi Minisztérium illetékesei Budapesten havonta értekezletet tartanak, ezeken Turcsik László részt vesz véleményezési, javaslattételi joggal. Az elmúlt év óta új lakóotthon működik a szakolyi intézmény területén. A korszerű otthonban élettársi közösségben él tíz férfi és tíz nő.

Az intézmény valamennyi dolgozója szakképzett, a szakolyiaknak ezért is ítélték oda az illetékesek a minőségbiztosítási tanúsítványt. Turcsik Lászlóék pályázatokat nyújtanak be a bővítés és a korszerűsítés érdekében. Lakószobákat, közösségi helyeket szeretnének építeni, az új évszázad elvárásainak megfelelően.”

Hogy teljes élet folyik a szakolyi intézményben, azt a fenti cikk nem tükrözheti. A teljességhez tartozik például, hogy látogatásom alkalmával a lakók egy része színdarabot tanult, ezzel felléptek egy országos rendezvényen. Említést érdemel, hogy csodaszép és gondozott az intézmény parkja. Van itt szelídgesztenyefa, szinte tömblakás nagyságú hársfa, mogyorófa, s amire igen büszkék az itteniek, egy szivarfa is pompázik a kerítés közelében. A kiskertben többféle zöldség megterem, kell az alapanyag a konyhára. Egy lova és sok-sok sertése van az intézménynek. Hét-három hetente van disznóvágás, sertéshúsért nem kell pénzt kiadni. A konyhán jól, háziasan főznek, ezt e sorok írója is megtapasztalta. A dombon áll a régi, kastélyszerű épület. Jól berendezett szobákkal, közösségi helyiséggel. Itt egy részt foglalkoztató teremmé alakítottak ki. Szőnyegek, futball-labdák készülnek ezen a helyen. A faluhoz közelebbi részen is van egy kis műhely, itt többek közt kábeleket dolgoznak fel. A műhely közelébe épült az újságcikkben is említett modern és kényelmes lakóotthon.

Az intézményben nemrég kihelyezett ülést tartott a szakolyi képviselő-testület. Az ülésen döntöttek arról, hogy egy újabb lakóotthon építéséhez a faluban, az intézmény kerítésén kívül kedvezményes áron telket ad az önkormányzat. Pályázati pénzekből tehát újabb lakóotthont építenek a következő években. Turcsik László a szociális bizottság elnökeként a megyénkben működő tíz szociális intézmény szakmai irányítását végzi, többek közt a tarpai intézmény is ide tartozik. Így még érthetőbb, hogy a tavaszi árvíz idején elnökként három hétig a térségben élt és éjt nappallá téve dolgozott. „Szociális gondokkal terhelt megye a miénk, a cigányság helyzetének javítása is óriási terhet jelent” – mondta elnökként. Arról is szólt, hogy most is tanul, újabb diploma megszerzésére készül: Pesten szociális menedzser képesítést akar szerezni. Közreműködésével új óvodát kapott Nyírszőlős. A közéleti munkát szolgálatnak tekinti.

E szolgálathoz a családban megtalálja a szeretetet, a türelmet, a segítséget. A Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán magyar–történelem szakon végzett, majd gyógypedagógus diplomát szerzett. Volt már idegenvezető, dolgozott a Gyiviben. Pályázat útján lett Szakolyban igazgatóhelyettes, majd igazgató. A felesége a nyíregyházi 2-es gyakorlóiskolában német szakos tanár. Réka lányuk harmadikos a Kölcsey-gimnáziumban, László fiuk nyolcadikos általános iskolás.

Turcsik László a sok szellemi munka után gyakran főz és kirándul a szép kis családjával. A kikapcsolódásoknál erőt gyűjt a további sok-sok feladat ellátásához.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése