Győri András

Címzetes főjegyző,

Szakoly

szszb_19-198_gyori_andras.jpgA Magyar Közigazgatási Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökének életútja jól példázza azt, hogy nem szükséges feltétlenül a fővárosban, vagy az ország módosabb vidékein tevékenykedni, hogy figyelmet és elismerést érdemeljen, ki az arra rátermett.

Másfél évtizede, hogy a közigazgatási kamara a köztisztviselők és a közalkalmazottak szakmai pályájának egyengetésére létrejött, és a kezdetektől Szakoly jegyzője irányítja a kamara hétköznapi munkáját. Felsorolni is nehéz, hogy a napi küzdelmek eredményeként, mi mindent tarthat ma természetesnek egy fiatal pályakezdő közalkalmazott. Még nem is olyan rég, hogy július elseje a köztisztviselők napjává lépett elő, ma pedig már ünnepnek minősül: munkaszüneti nap illeti meg a közigazgatásban dolgozókat. A köztisztviselőkről szóló törvény kimunkálásához, majd a módosításához a kamara megyei szervezete sokféle javaslattal állt elő, amelyeket figyelembe is vett a döntéshozó fórum.

Nem véletlen, hogy a Győri András tevékenysége is egyre szélesebb szakmai kört érintett. Szorgalmával, hozzáállásával, átlag feletti munkabírásával nemcsak a kamarához tartozók megbecsülését vívta ki, hanem kiváló minősítést kapott az országos vezetőségtől is. 2004 júniusában pedig a Magyar Közigazgatásért díjat nyújtotta át neki a közigazgatási kamara országos elnöke.

Egy évvel ezelőtt pedig címzetes főjegyzői címet kapott. S ha már a megbízatásoknál járunk, ő a Magyar Közigazgatási Kar Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tagozatának elnöke. A Dél-nyírségi Társulás titkára. Ebbeli minőségében kérdeztük: mit szól ahhoz, hogy a szomszédos nagyközség, Balkány, városi rangot kapott?

Mint Győri úr mondja: nagyon örül ennek a döntésnek, mert közel húszévi munkát ő is belefektetett a nagyközség fejlesztésébe. Alig néhány száz méterre állították fel a települések végét jelző táblákat, így egy rövid séta után a szomszédban találja magát az idegen. Győri András reméli, hogy a városi cím az egész kistérség dinamikus fejlődését vonja maga után, abban pedig titkon bízik: hamarosan Szakoly is városnak nevezheti magát…

A Magyar Tűzoltószövetség felügyelő bizottságának elnöke, valamint a Szakolyi Önkéntes Tűzoltó-köztestület elnöke is egy személyben. Fáradhatatlanul szervezi évek óta a tűzmegelőzéshez kapcsolódó rendezvényeket, tájékoztatókat. Külön gondot fordít a fiatalok ilyen irányú felelősségtudatának kialakítására. Meggyőződése, hogy gyermekkorban szükséges elsajátítani azokat az értékeket, jellembeli tulajdonságokat, amelyek segíthetnek a felnövekvő generációnak a hagyományőrző és értékmentő szemlélet létrejöttében. Különösen igaz ez most, az Európai Unió teljes jogú tagjaiként, hiszen a korábbival összehasonlítva még nagyobb felelősség hárul ránk ez ügyben is.

Tevékenysége mindig is túlmutatott a település határán. A térségben és a településen és a település érdekében kifejtett munkájáért a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki ezerkilencszázkilencvennégy december tizennegyedikén. Tűzoltói munkájáért kétezer-kettőben gróf Széchenyi Ödön-emlékplakettet kapott. Kétezer-háromban a belügyminiszter Szent Flórián-érdemjellel tüntette ki.

Szakmai körökben is nagyra értékelik szaktudását és a közéletben megszerzett tapasztalatait. Kétezer-négy júniusában kétnapos konferencián segíti a megye jegyzőinek tájékozódását.

A szakolyi születésű címzetes főjegyző a közigazgatásban teljesítette ki karrierjét. Azért is jó vezető, mert pontosan tudja, mit követelhet a beosztottaktól. Annak idején ő is betöltött előadói, később főelőadói posztot. Még kezdőként megfogalmazta céljait, amely ma már ars poeticának is nevezhető: az embert szolgálni a jog eszközeivel, a közigazgatás hivatalaiban és testületeiben. Ezért is vállalt el számos felkérést, amelyek révén szülőfaluja – úgy gondolta – gyarapodhat. Az ország legszegényebb vidékei közé sorolt Dél-Nyírség lényegesen többet fejlődhetett, hisz agilis vezetők másképp harcolnak a falu előbbre jutásáért, mint akinek kevéssé számít a helybeliek sorsa.

Győri András az az ember, akihez nyugodtan bekopoghatnak a községben élők, a hivatalban, munkaidőben és azon túl is, de nem egyszer előfordul, hogy otthon nyitják rá az ajtót közügyben.

Az általa irányított szervezetekben, testületekben és nem utolsósorban, a helyi önkormányzatban régóta meghatározó szerepet vívott ki magának. Nem az erőteljesebb hanggal – aki személyesen ismeri, tudja, hogy halk szavú ember –, hanem érveinek igazával kampányol bármely kérdésben.

Erre neveli feleségével a három gyermeküket, Brigittát, Szilárdot, Mariannt, és unokáit: a hároméves Alexet és a két és fél hónapos Vivient. Ők, útravalóul a tisztességet, az elvégzett munka fölött érzett elégedettséget csomagolhatják a képzeletbeli tarisznyába.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése