Hadházy István

Volt önkormányzati képviselő és alpolgármester,

Szakoly

szszb 23 tk Hadházy István feleségével lányuk esküvőjén.jpgA fényképről egy ízig-vérig küzdő, kitartó, határozott jellemű ember néz vissza ránk. Olyan, akit az Élet sokszor tett próbára, s azokat ő rendre kiállta. Hófehér haja ellenére mozgása energikus, kézfogása határozott, férfias. Egyenes tartását a lelki békéjének s nem utolsósorban a sportnak is köszönheti. Szívóssága minden bizonnyal a székelyföldi ősöktől kapott öröksége.

Az élete nem igazán indult egyszerűen: a II. világháború közepén, 1943. augusztus 2-án Budapesten látta meg a napvilágot. Édesanyja, Néző Ilona a szakolyi gondozóintézet szakácsaként dolgozott. Édesapja, Hadházy Ferenc a földművelésből tartotta el családját. A nehéz munka mellett szakított időt a közéletre is: több mint tíz évig volt Szakoly főbírája.

Riportalanyunk a maga hatvannégy évével ma is aktívan dolgozik. Ebben nagy segítségére van felesége, Nagy Irén, aki élelmezési vezető. Elsőszülött leányuk, a 32 éves Lívia középiskolai tanár, aki férjével, Brokés Ferenccel izgatottan várjak a bővebb család decemberben születendő első unokáját, a kis Emmát. A középső fiú, István Kornél 30 éves, matematikus végzettségű. Napjainkban inkább ingatlanokkal foglalkozik. Az aranyágacska, Ákos 18 éves, a Vasvári Pál Gimnázium tanulója. Informatikusnak készül.

A családfő, Hadházy István 1961-ben az országos hírű Debreceni Református Kollégiumban érettségizett. A továbbtanulásra Mezőtúron, az Agrártudományi Egyetem gépész-üzemmérnöki szakán kerített sort.

Első komoly munkahelye a Nyíregyházi Mezőgép Vállalat: itt majd’ másfél évtizeden át termelésirányítóként tette a dolgát a nagykállói üzemegységben. Az időközben megszerzett tapasztalatokkal került el a közeli Balkányba, ahol a Szabolcs Mezőgazdasági Termelőszövetkezet műszaki ágazatát irányította 1992-ig.

A rendszerváltás az ő életében is változást hozott: a család úgy döntött, önállóan gazdálkodnak tovább. Így alakították meg a Hadfarm Bt.-t, amiben eleinte szántóföldi növény- és gyümölcstermesztéssel foglalkoztak. A mezőgazdaságot körülvevő bizonytalanság miatt aztán maradtak a téli almánál. Tíz hektáron telepítettek fiatal fákat a későbbi jó termés reményében. De mint ahogy sokan mások, így ők sem számolhattak az egymást követő árvizekkel, az aszályos hónapok számának gyarapodásával, s a váratlanul, egyre gyakrabban beütő fagyokkal. Mostanában a fő téma az esetleges állami kárenyhítés, de abban sem nagyon bíznak.

Hadházy István a rendszerváltást megelőzően, több cikluson át, tanácstagként vett részt Szakoly közéletében. 1990-től kezdődően pedig önkormányzati képviselőként, alpolgármesterként dolgozott négy cikluson át. Emellett a helyi sportegyesületben is tevékenykedett. A Szakolyi Polgárőrség alapító tagja. 2006-tól ugyan nem jár szolgálatba a társakkal, de kívülről segíti azok bűnmegelőző munkáját. Nem véletlenül kapta meg a tiszteletbeli polgárőr címet.

Önkormányzati képviselőként aktív részese volt a közműfejlesztéseknek, az úthálózat bővítésének. Több éven át az Önkormányzati Tűzoltóság ellenőrző bizottságának az elnöki tisztét is betöltötte. 16 éven át együtt dolgozott a polgármesterrel, a jegyzővel, hisz akkor a helybeliek ugyanazoknak a jelölteknek szavaztak bizalmat. 2003-ban munkája elismeréseként magkapta a „Szakolyért Érdemérem” kitüntetést. Az igazi elismerés azonban számára a helybeliek megbecsülése, szeretete, ragaszkodása. A hatvannégy éves férfi ma is aktívan dolgozik a családi gazdaságban: szervezi, irányítja a mindennapi munkát, amiből maga is keményen kiveszi a részét.

Életútját összefoglalva mondja: előbb ő segítette a szüleit, aztán önálló emberként inkább a műszaki tudományok és teendők érdekelték. Aztán fordult a sorsa, és a mezőgazdaság egyre nagyobb befolyást gyakorolt az életére. Kis keserűséggel jegyzi meg azt, hogy a mezőgazdasági munka sosem hozott annyit a konyhára, mint Nyugaton, pedig nálunk még többet is dolgoztak az emberek. A gyerekeik már a maguk útját járják: ki a családjával, ki a munkájával, ki a tanulással foglalkozik. Büszkeséggel vegyes boldogsággal említi meg az évente megtartott találkozókat az egykori református kollégista társaival, akik között van pap, orvos, építész, azaz mindenki vitte valamire az életben. A helytálláshoz az útravalót a kiváló tanáraiktól, közülük is kiemelten osztályfőnöküktől, a kollégium igazgatójától, Nagy Gézától kapták.

A becsületes családfő, a közéleti ember, a maga erejéből boldoguló termelő legtöbb szabad idejét szerettei körében tölti el. De szívesen viszi őket közös kirándulásokra is. Mint a Szakolyi Vadásztársaság tagja olykor-olykor társasvadászaton is részt vesz. Büszke a korábban elejtett őzbakja szép agancsára. A sport ma is része az életének: főként focizni szeret a korabeli örökifjakkal.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése