Szűcs Gabriella

Polgármester,

Szakoly

szszb 23 tk Szűcs Gabriella.jpgJó megjelenésű, határozott kézfogású, csinos hölgy a település újonnan megválasztott polgármestere, Szűcs Gabriella. Aki most ismeri meg, azt mondja rá, menedzser típusú vezető. Aki régről ismeri, ma is annak a Gabikának tartja, aki szerető családi körből indult. 1973. június 6-án Újfehértón született Tóthszegi Erzsébet és Szűcs István lányaként. Férje, Nagy Miklós a nyíradonyi AMTEK Kft. munkatársa.

A nagykállói Korányi Frigyes Gimnáziumban érettségizett, majd a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumában felsőfokú külkereskedelmi és áruforgalmi szakvizsgát tett. Első diplomáját szociálpolitikusi szakon szintén Debrecenben vette át. A cívisváros egyetemének Európa-tanulmányok szakán okleveles Európa-szakértőként is képesítést szerzett…

Egész eddig életét végigkísérte a rászorulókról történő gondoskodás. Tette ezt Szakolyban családsegítő és falugondnokként. Amikor a perifériára került családokkal foglalkozott, megkereste a szociális szférában a segítséget, vagy éppen a képviselő-testület és a népjóléti és rehabilitációs bizottság jegyzőkönyveit vezette, határozatokat készített elő, sok-sok ismerettel, tapasztalattal gyarapította az egyetemi tudását. Debrecenben a távmunka-program létrejöttének és kialakításának aktív közreműködője volt az Euro-Provident Kft.-nél., három évig pedig az Életminőség Alapítvány irodáját vezette, és PHARE-, majd EU-s pályázatokat írtak és menedzseltek.

A településen élők ismerték Szűcs Gabriellát, tudták róla, hogy Debrecenben is fontos munkát bíztak rá. Ám amikor kiderült, hogy polgármesterjelöltként is megméreti magát szűkebb hazájában, sokan biztosították támogatásukról. A függetlenként, ám a FIDESZ-MPSZ támogatásával induló fiatalasszony a három jelölt közül megszerezte a lakosság bizalmát.

– Próféta a saját hazájában? – mosolyog a régi mondáson. – Az tény – állítja –, hogy női vezetőként, bárhol is dolgozom, kétszeresen kell bizonyítani. Ám Gabriella nem ijed meg a saját árnyékától. Nyelveket beszélő, európai szemlélettel bíró, menedzserként gondolkodó, tipikusan a XXI. század embere. Jól tudja, hogy a Dél-Nyírségben csak akkor fejlődhet egy település, ha az ott élők magukénak érzik azt, megtalálják helyben az anyagi javak megszerzésének és a boldogulásnak a forrásait. Épp ezért nagy reményeket fűz a zöldmezős beruházásként létesítendő, fásszárú növények feldolgozására alkalmas Biomassza-erőmű építéséhez és üzemeltetéséhez. Ha eleget teszünk az európai uniós szabályok és követelmények betartásának, jelentős anyagi erőforrásokhoz juthatunk – hangsúlyozza a polgármester asszony. Vélhetően további üzemek is kapcsolódnak majd a Bioerőműhöz. Ezeknek a vállalkozásoknak a beindítását, fejlesztését az önkormányzat jelentősen segíti. Ő személyesen arra törekszik, hogy elsősorban helybeliek találjanak állást ezeken a munkahelyeken.

Felmerült az Ipari Park ötlete, amely nagyobb lehetőséget kínálna a helyi vállalkozóknak. A Gondolkodj globálisan – cselekedj lokálisan! közismert nyugati szemléletmódot kívánja megteremteni azzal, hogy a cégek, a civil szervezetek, az önkormányzat, az egyházak, az iskolák együttműködése az eddiginél jelentősebben segítse a közös célok valóra váltását. Elkötelezetten beszél arról, hogy az intézményekben képzett gyermekvédelmi felelősöket kell alkalmazni. Különösen nagy odafigyelést igényel a roma gyermekek beilleszkedésének elősegítése. Több községben már eredményesen működik, Szakolynak is célja lenne egy bentlakásos idősek otthonát megépíteni. Kiemelt célja az idősek jó életminőségének a fenntartása. Jó példa lehet a Hajnal Csillaga asszonykórus, amely a nyugdíjasklubon belül alakult meg.

A sport iránti érdeklődése régi keletű. Fontosnak tartja, hogy újjáélesszék a helyi futballcsapatot. Vasárnap délutánonként az emberek szívesen mennek ki a sportpályára egy jó meccs kedvéért.

– Nemcsak fociból áll a világ, hisz új lendületet szeretnénk a női kézilabda csapatnak is. Az egészséges életmódhoz pedig a tömegsporton keresztül is vezet az út. Szerencsére divat lett sportolni, konditerembe járni, edzeni.

Az említettek mellett is sokféle célt fogalmazott meg választási programjában. Jól tudja, hogy a helyi erőforrások szűkösek, de az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül 2007 és 2013 között a reális igények megvalósításához az Európai Unió is hozzájárul A polgármester asszony szakemberekből álló, ütőképes csapatot igyekszik kialakítani az önkormányzat mellett, hogy egyetlen jó ötlet se vesszen el pénzhiány miatt. Azt szeretné, ha Szakolyban gazdag programok, méltó közélet és derűs hétköznapok jellemeznék az életet. Ma már nem számít ritkaságnak, hogy az emberek a „gyengébb” nem tagjai közül választanak vezetőt maguknak. Egyre inkább a rátermettség, a település iránti elkötelezettség, a közélet minőségi irányítása, szervezése számít.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése