Belicza László

Polgármester,

Kállósemjén

Belicza László polgármester, Kállósemjén 300 .jpgNem könnyen tudunk időpontot egyeztetni a beszélgetésre. Hol úton van, tárgyal, szervezi a falu életét, hol éppen közéleti teendőit végzi. Fegyelmezett, tudatos tempót igényel ez, de természetes könnyedséggel beszél a felelősségteljes feladatokról. Személyes habitusa és hite, a közösség bizalma minden bizonnyal záloga lehet céljai megvalósításának. És az az önmaga számára is meghatározott értékrend, nem utolsó sorban dinamizmus, mely egy 31 éves fiatalembert motivál. Ő a megye legfiatalabb polgármestere.

Születése óta Kállósemjénben él. Egyszerű családból származik – ahogy ő mondja, édesanyja ápolónő, édesapja esztergályos. Öccse Tamás a szolnoki Pénzügyi és Számviteli Főiskolán tanul. Otthon katolikus nevelésben részesült, ez meghatározó volt életére, személyiségére. Általános iskolába Kállósemjénben járt, Nyíregyházán, a Szent Imre Katolikus Gimnáziumban érettségizett, majd a debreceni Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskolán tanító és informatikai műveltség szakon szerzett diplomát. Pedagógusi pályáját Nyírbátorban kezdte, az Oktatási Centrum tagintézményében cigánygyerekeket tanított, majd a nyírbogáti és a kállósemjéni általános iskolában. – A közösségért való tenni akarása már középiskolás korában is benne volt. A főiskolai évek alatt Ipolytölgyesen végzett karitatív munkát, autista és down-szindrómás gyerekek mindennapjait segítette társaival, és templomfelújításban is segédkeztek.

Aktív közéleti szerepvállalása 2004-ben indult, a FIDELITAS (FIDESZ Ifjúsági Társszervezete) tagja lett, jelenleg megyei elnöke. A szervezet különböző programjain való részvételek közül meghatározó élmény volt számára a Korzenszki Richard apát úrral való személyes találkozás Tihanyban.

A helyi közéletbe 2006-ban kapcsolódott be, az önkormányzati képviselőválasztáson az egál szavazateredmény miatti sorshúzás nem az ő javára dőlt el, de egy évvel később bejutott a testületbe. A 2010-es választáson, pedig ő lett a falu első embere. Bíztak bennem az emberek, s ez jó érzés – mondja, a 7 fős testülettel harmonikus együttműködésben dolgozunk. A keresztyén-konzervatív és történelmi értékek megőrzése, az új iránti fogékonyság, a fejlesztési igények olyan hajtó erők, melyek irányt adnak a közel 3900 lakosú településnek. A történelmi múlt, melyet a Kállay család hagyott örökül, kötelez. A község adott Kállay Miklós személyében miniszterelnököt az országnak 1942-1944 között. A Kállay család több mint 200 éves barokk stílusú műemlék kastélya, a volt miniszterelnök lakóhelye nemcsak az itt élők helyi, de nemzeti kincse is. A parkban található kápolna kriptájában, a család temetkezési helyén helyezték végső nyugalomra akaratának megfelelően a miniszterelnök hamvait 1993. április 17-én. – A történelem iránti tisztelet jele, hogy kiemelt állami beruházásban a kastély felújítására, a hagyományok ápolására 780 millió Ft támogatást kaptak. Ez lendületet adhat a nagyközség fejlődésének, a turisztikai vonzerő alakításának – mondja. Természeti értékük a 25 hektáros Mohos-tó, különleges lápi élővilágában Kitaibel Pál neves botanikus is végzett megfigyeléseket az 1700-as években, de Jókai Mór írói képzeletvilágát is megihlette.

A már korábbi köz- és közösségi élet edzette lendülettel végzi napi polgármesteri teendőit is. A foglalkoztatás, az elvándorlás csökkentése fő cél, én fiatalként is szeretném – vallja. Megragadnak minden lehetőséget; start munkaprogram, mezőgazdasági művelés, betonelem gyártás, s az egyik legégetőbb a belvízrendezés. Az elnyert pályázatokat, a megvalósult és folyamatban lévő fejlesztéseket sorolja hosszan. E teendők összehangolását egyfajta helyi és térségi vidékfejlesztési kontextusban szervezi. Ez a szemlélet új feladatot is generált; a Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület Nyírség LEADER Helyi Akciócsoport elnöki tisztét tölti be 2011 őszétől.

A civil közösségi élet szervezése is fontos számára, mint pl. a Semjéni Ifjúsági Napok, az elszármazottak találkozója. A hitélet támogatása belső énjéből fakad, a három történelmi egyház jelenléte meghatározó a falu életében. A görög katolikus hatás a legerősebb, Máriapócs közelsége áthatja az itt élőket, a zarándokutak utolsó állomásaként ők is befogadnak híveket szállásra.

Család, hobby, terv, jövő? – és elmosolyodik. Tanító-kommunikáció és germanisztika végzettségű feleségét Debrecenből hozta, egyébként borsodi lány, most az öt hónapos Boglárkával van otthon. Kevés szabadidejét főképp a családdal tölti, ez a legfontosabb. De közéleti szerepköre is az. Az autóvezetés kikapcsolja, régebben vívott, talán később ismét művelheti. – Terv? Testvért szeretnének kislányuknak – és befejezni a jogi egyetemet Debrecenben, ahol most negyedéves. – A községben pedig a meghatározott fejlesztési célok mentén haladni, erősíteni a hitet, hogy az itt élőknek, nemcsak múltjuk, de jövőjük is van.

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)

Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló