Belicza László

Polgármester,

Kállósemjén

Belicza László polgármester, Kállósemjén 300 .jpgNem könnyen tudunk időpontot egyeztetni a beszélgetésre. Hol úton van, tárgyal, szervezi a falu életét, hol éppen közéleti teendőit végzi. Fegyelmezett, tudatos tempót igényel ez, de természetes könnyedséggel beszél a felelősségteljes feladatokról. Személyes habitusa és hite, a közösség bizalma minden bizonnyal záloga lehet céljai megvalósításának. És az az önmaga számára is meghatározott értékrend, nem utolsó sorban dinamizmus, mely egy 31 éves fiatalembert motivál. Ő a megye legfiatalabb polgármestere.

Születése óta Kállósemjénben él. Egyszerű családból származik – ahogy ő mondja, édesanyja ápolónő, édesapja esztergályos. Öccse Tamás a szolnoki Pénzügyi és Számviteli Főiskolán tanul. Otthon katolikus nevelésben részesült, ez meghatározó volt életére, személyiségére. Általános iskolába Kállósemjénben járt, Nyíregyházán, a Szent Imre Katolikus Gimnáziumban érettségizett, majd a debreceni Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskolán tanító és informatikai műveltség szakon szerzett diplomát. Pedagógusi pályáját Nyírbátorban kezdte, az Oktatási Centrum tagintézményében cigánygyerekeket tanított, majd a nyírbogáti és a kállósemjéni általános iskolában. – A közösségért való tenni akarása már középiskolás korában is benne volt. A főiskolai évek alatt Ipolytölgyesen végzett karitatív munkát, autista és down-szindrómás gyerekek mindennapjait segítette társaival, és templomfelújításban is segédkeztek.

Aktív közéleti szerepvállalása 2004-ben indult, a FIDELITAS (FIDESZ Ifjúsági Társszervezete) tagja lett, jelenleg megyei elnöke. A szervezet különböző programjain való részvételek közül meghatározó élmény volt számára a Korzenszki Richard apát úrral való személyes találkozás Tihanyban.

A helyi közéletbe 2006-ban kapcsolódott be, az önkormányzati képviselőválasztáson az egál szavazateredmény miatti sorshúzás nem az ő javára dőlt el, de egy évvel később bejutott a testületbe. A 2010-es választáson, pedig ő lett a falu első embere. Bíztak bennem az emberek, s ez jó érzés – mondja, a 7 fős testülettel harmonikus együttműködésben dolgozunk. A keresztyén-konzervatív és történelmi értékek megőrzése, az új iránti fogékonyság, a fejlesztési igények olyan hajtó erők, melyek irányt adnak a közel 3900 lakosú településnek. A történelmi múlt, melyet a Kállay család hagyott örökül, kötelez. A község adott Kállay Miklós személyében miniszterelnököt az országnak 1942-1944 között. A Kállay család több mint 200 éves barokk stílusú műemlék kastélya, a volt miniszterelnök lakóhelye nemcsak az itt élők helyi, de nemzeti kincse is. A parkban található kápolna kriptájában, a család temetkezési helyén helyezték végső nyugalomra akaratának megfelelően a miniszterelnök hamvait 1993. április 17-én. – A történelem iránti tisztelet jele, hogy kiemelt állami beruházásban a kastély felújítására, a hagyományok ápolására 780 millió Ft támogatást kaptak. Ez lendületet adhat a nagyközség fejlődésének, a turisztikai vonzerő alakításának – mondja. Természeti értékük a 25 hektáros Mohos-tó, különleges lápi élővilágában Kitaibel Pál neves botanikus is végzett megfigyeléseket az 1700-as években, de Jókai Mór írói képzeletvilágát is megihlette.

A már korábbi köz- és közösségi élet edzette lendülettel végzi napi polgármesteri teendőit is. A foglalkoztatás, az elvándorlás csökkentése fő cél, én fiatalként is szeretném – vallja. Megragadnak minden lehetőséget; start munkaprogram, mezőgazdasági művelés, betonelem gyártás, s az egyik legégetőbb a belvízrendezés. Az elnyert pályázatokat, a megvalósult és folyamatban lévő fejlesztéseket sorolja hosszan. E teendők összehangolását egyfajta helyi és térségi vidékfejlesztési kontextusban szervezi. Ez a szemlélet új feladatot is generált; a Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület Nyírség LEADER Helyi Akciócsoport elnöki tisztét tölti be 2011 őszétől.

A civil közösségi élet szervezése is fontos számára, mint pl. a Semjéni Ifjúsági Napok, az elszármazottak találkozója. A hitélet támogatása belső énjéből fakad, a három történelmi egyház jelenléte meghatározó a falu életében. A görög katolikus hatás a legerősebb, Máriapócs közelsége áthatja az itt élőket, a zarándokutak utolsó állomásaként ők is befogadnak híveket szállásra.

Család, hobby, terv, jövő? – és elmosolyodik. Tanító-kommunikáció és germanisztika végzettségű feleségét Debrecenből hozta, egyébként borsodi lány, most az öt hónapos Boglárkával van otthon. Kevés szabadidejét főképp a családdal tölti, ez a legfontosabb. De közéleti szerepköre is az. Az autóvezetés kikapcsolja, régebben vívott, talán később ismét művelheti. – Terv? Testvért szeretnének kislányuknak – és befejezni a jogi egyetemet Debrecenben, ahol most negyedéves. – A községben pedig a meghatározott fejlesztési célok mentén haladni, erősíteni a hitet, hogy az itt élőknek, nemcsak múltjuk, de jövőjük is van.

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése