Vitkovics Béla

Polgármester,

Geszteréd

szszb_15-96_vitkovics_bela.jpgLátható, mérhető fejlesztést akar megvalósítani Geszteréd életében Vitkovics Béla polgármester, akinek a 2002-es önkormányzati választáson szavaztak bizalmat a helybeliek. Szent meggyőződése, hogy sokkal többet lehet kihozni a településből, mint amennyit jelenleg érzékelnek a polgárok. Nemcsak szellemi pezsgést szorgalmaz a polgármester, hanem nyugati mintára, kertvárosi jellegű, a szabadidő hasznos eltöltésére is alkalmas falu megteremtésén fáradozik.

Újfehértón született 1967. június 30-án. Édesanyja Urbin Ilona a mezőgazdaságban tevékenykedett. Édesapja Vitkovics Mihály az ország különböző építkezéseire járt el dolgozni. Testvére, Ilona, eladó. Felesége, Radóczy Ágnes, informatikai mérnök, jelenleg gyermekgondozási szabadságát tölti. Kislányuk, Réka hároméves.

Esztergomban a ferencesek gimnáziumában érettségizett Vitkovics Béla. A politika és a közélet iránt hamar kialakult az érdeklődése. Még Geszteréden megszervezte a helyi naiv festőről, Gajdos Jánosról elnevezett egyesületet. Az alapítók, zömében fiatalok azt a célt tűzték maguk elé, hogy a kulturális, a sport és a politikai közéletben számos újdonságot honosítanak meg, izgalmas programokat szerveznek, és fórumot teremtenek a helybelieknek. Volt olyan alkalom, hogy huszonöt embert vitt színházba Vitkovics Béla a faluból.

Az utóbbi időben nem a legjobb állapotban volt Geszteréd, a fiatalok másutt raktak fészket, lehetőségek híján az maradt itthon, aki már feladta reményei jó részét. A község annyira elöregedett, hogy a 2000-es lélekszámú település 30 százalékát a hatvan év felettiek alkotják. Az új polgármester természetesen az idősek megbecsülését szorgalmazza, ezzel együtt minőségi előrelépésen munkálkodik a községben. Az óvoda és az iskola támogatását azért tartja a legfontosabbnak, mert nemcsak a jövő, hanem a jelen gazdasági, kulturális fejlődésének záloga a gyermekintézmények helyzetének javítása.

Vitkovics Béla polgármester azt szeretné elérni, hogy ne szociális okok késztessék a betelepülőket geszterédi lakás megszerzésére. A minőségi élet, a városi szintű szolgáltatások és a település szórakoztató és pihenő jellege kell, hogy idevonzza az újabb lakosokat.

A nem termelő jellegű településnek az Európai Unióban már komoly hagyománya van. Igaz, hogy évszázadok óta zöldséget, gyümölcsöt termesztenek, dohányt törnek a geszterédi földeken a gazdák. Nem is lehet egyik napról a másikra megváltoztatni ezt a dominanciát. Ennek ellenére keresni kell az új módszereket. Az átmenetet képviseli például a biogazdálkodás megteremtése. Egyre nagyobb igény mutatkozik a piacokon, a vásárcsarnokokban, a boltokban a vegyszermentes termények iránt. Arról nem beszélve, hogy sokféle betegség visszavezethető a táplálkozás hiányosságaira, például a mértéktelenül permetezett, gyomirtózott élelmiszer alapanyagok felhasználására. Ezen szeretne változtatni a polgármester, mindenekelőtt azzal, hogy megteremtenék az igényt a faluban a biotermékek kínálatára. Ehhez azonban új ötleteket kell adni a gazdáknak, hisz a földművelés és árutermelés évszázados hagyományaival szakítani nem egyszerű dolog.

Egyebek közt ezt a célt szolgálja majd a teleház, amely az egész közösségnek hozzáférési lehetőséget nyújt majd a modern technika vívmányain keresztül a világban fellelhető újdonságokhoz. Az informatika megjelenik majd az intézményekben, a gazdasági életben és a szolgáltatásban egyaránt. Ehhez és más fontos célok megvalósításához az alakuló ülés óta eltelt egy hónap alatt már két pályázatot is beadtak: csak regionális források elnyerésével és a vállalkozói tőke bevonásával számíthatnak a helyi célok megvalósítására.

Az infrastrukturális fejlesztések közül már csak a szennyvízberuházás hiányzik. Bökönnyel közösen tervezik a legnagyobb anyagi áldozatot kívánó közmű telepítését. A polgármester szerint egy gyümölcsfeldolgozó létesítése elengedhetetlen. A geszterédi földeken és kertekben megtermelt gyümölcsöt dolgoznák föl az itt élők. Legalább 100–200 ember vállalhatna munkát azonnal. A térségben azonban a foglalkoztatás, kis túlzással akár megoldottnak is tekinthető, hiszen például a Hajdúsági Iparművekbe a román határ mellől buszoztatják a munkásokat. Most indul Nyírgelsén a víziszárnyas feldolgozás és mindkét üzemben talál munkát, aki igazán keres.

A közösségi összetartozást erősíti majd minden bizonnyal a 2002-ben induló havi lap, a Geszterédi Forrás. A szemléletváltást mutatja az a tény, hogy az első önkormányzati ülés után a testület tagjai megkoszorúzták az emlékművet. Arra pedig még nem volt példa Geszteréd életében, hogy az önkormányzati képviselők együtt járják be az intézményeket. A látottak alapján bizonyára könnyebben döntenek majd a fejlesztésre szánt forintok odaítéléséről.

A minőségi letelepedést szorgalmazó polgármester a négyéves ciklus végén egy gazdaságilag fejlettebb, gondolkodásában előrelátóbb, szolgáltatásaiban szélesebb körű településről szeretne számot adni a lakosságnak és a testület tagjainak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése