Pisákné Páll Ilona

Jegyző,

Kállósemjén

szszb_17-128_pisakne_pall_ilona.jpgMindig is az emberek problémáinak megoldása foglalkoztatta Pisákné Páll Ilonát, Kállósemjén jegyzőjét. Még középiskolás volt, amikor szívesen részt vett a közösségi tennivalók végrehajtásában. Négygyermekes családban ismerte meg az egymásért vállalt felelősség súlyát, később ennek a tulajdonságnak a saját családjában és az önkormányzat jegyzőjeként is igen nagy hasznát veszi.

Nyíregyházán született 1959. január 2-án. Édesanyja Kóth Ilona, jelenleg 68 éves, háztartásbeliként gondoskodott övéiről. Édesapja Páll Péter, nyugdíjas, az egykori termelőszövetkezetben traktorosként kereste meg a mindennapi kenyeret. Ilona a legidősebb gyermekük, Péter agrármérnök, Erzsébet könyvtáros, Mónika pedagógus, angoltanár. Férje, Pisák János, a MÁV-nál dolgozik 30 éve. Házasságukból két gyermek született, Péter harmadéves a Debreceni Egyetem Közgazdaság-tudományi Karán, Ágnes végzős a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában. Pályaválasztás előtt áll, valószínűleg a közgazdaságot jelöli meg.

A nagykállói Korányi Frigyes Gimnáziumban, 1977-ben tett érettségi után az Államigazgatási Főiskola nappali tagozatán szerzett oklevelet 1981-ben Pisákné Páll Ilona. Akkorra már férjhez ment és a diplomaátvétel, valamint a családalapítás egy időre esett. Első munkahelyén szolgálja a közügyeket, hiszen 1981. augusztus 15-től igazgatási csoportvezető az akkori nagyközségi tanácson. Amikor megalakultak a rendszerváltozást követően az önkormányzatok, Pisákné megpályázta és elnyerte a jegyzői beosztást. 13 éve dolgoznak együtt az akkor és azóta is folyamatosan megválasztott polgármesterrel. A jegyzőnő kiemeli, hogy igen sokat profitál egy település abból, ha kollegiális jó viszonyban dolgozik együtt a választott polgármester és a kinevezett jegyző.

Ma már 4100-nál stabilizálódott a lélekszám. Számláltak itt hatezer főt is, de a 60-as, 70-es évek iparosítási hulláma elérte Kállósemjént is, és egyre többen ingáztak a nagy építkezésekre. Sokan nem jöttek haza közülük. Még szembe kell nézniük azzal a szomorú ténnyel, hogy az évi átlagos 60 szülés mellett általában 100-szor kondul meg a lélekharang. A település arculata viszont egyre városiasabb. A jegyző asszony örömmel állapíthatja meg, hogy csinosodnak a házak, minden lakodalom egy-egy beköltözéssel ér véget, pontosabban új fedél alatt kezdik el önálló életüket a házaspárok. Az a gyakorlat, hogy megvesznek egy régebbi házat, és szépen felújítják, a kor divatja szerint kívül-belül modernizálják. A települési önkormányzat a 35 éven aluliaknak egyszeri, 150 ezer forintnyi támogatást ad, s ez a helyi árakat nézve, szép összeg. Telket ugyanis már 5–600 ezer forintért lehet venni, ha pedig kész házat akar valaki, 3–15 millió forint között kell gondolkodnia.

A polgármesteri hivatal irányítása, az intézmények dolgozóinak munkáltatói és más jogköre a jegyzőnőre hárul. Ilike elmondja, hogy megszokta a felelősséget, s úgy tudja a legeredményesebben megoldani ezeket a kérdéseket, hogy az ügyek, az akták mögött az embert látja. Eredményesebben dolgozhat együtt a hivatal és a lakosság, ha a békesség, a jó szándék, a megértés, a mások tisztelete munkál mindkét félben. Ezzel a hozzáállással érik el, hogy az évi ötezer ügyirat, és bennük a képviselt ügyek többsége helyben dőlnek el.

Az évi 500 millió forintos költségvetésből a legjelentősebb tétel, mintegy 70 százaléknyi a bérekre és bér jellegű juttatásokra megy el. Fejlesztésre akkor gondolhatnak, ha a bekerülési költség 30 százalékát, mint önerőt le tudják tenni. Például így oldhatták meg az útépítést 9 millió forint pályázatra 5,5 milliót kaptak. Most a legnagyobb horderejű beruházás egy 54 személyes idősek otthona lenne, amelyre 370 millió forint kellene. Még a központilag (várhatóan) kapható pénzt a megyei alapból kiegészítve is, a településnek legalább a 10 százalékot, azaz 37 millió forintot le kell tennie az asztalra. Viszont nagy az érdeklődés az intézmény iránt, sok az egyedülálló, özvegy, akiknek végső megoldás lenne egy apartmannak minősülő otthonban a bentlakás.

Egyelőre szerény az ipari jelleg Kállósemjénben, de akik a bútorüzemben vagy a varrodában, esetleg a pszichiátriai szakkórház helyi részlegében kaptak munkát, örülnek a biztos állásnak. Sokan eljárnak Nagykállóba, Nyíregyházára, Nyírbátorba dolgozni. A mezőgazdaság nemcsak a helyben maradóknak, hanem szinte minden családnak a jövedelem kiegészítését jelenti. Bár a mostani aszály nehezítette a termelést és az értékesítést.

Felnőttek gondjainak megoldásával foglalkozott Pisákné már igazgatási csoportvezetőként is. Most mint jegyző még elmélyültebben láthat hozzá eme teendőkhöz. Szakmai tudását, emberségét nemcsak a közvetlen munkatársai, vezetői ismerik el, hanem 1998-ban Kuncze Gábor, az akkori belügyminiszter, aláírta neki a Közigazgatásért miniszteri díjat.

Szabad idejében kertészkedik, olvas, vezeti a háztartást. Elégedett, boldog ember.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése