Bagoly István

Agrármérnök,

Balkány

szszb_04-156_bagoly_istvan.jpgA sejtjeiben születése pillanatától ott lappangó, majd szülőföldje, a Nyírség embermeleg homokjában kicsírázó-kiteljesedő szakmaszeretet és elhivatottság az, ami leginkább jellemzi Bagoly Istvánt a Balkányban élő agrármérnököt.

De válhatott volna egyáltalán, másmilyenné az a gyermek, aki 1953. augusztus 16-án a burgonya hazájában, Kisvárdán született, méghozzá egy olyan családban, ahol az anyai nagyapa a valamikori nyírbaktai Dégenfeld- uradalom intézője volt? Választhatott valamilyen más életpályát magának az a felserdült ifjú, akit neves mezőgazdasági mérnök − csillagfürt-nemesítő, a nyírségi vetésforgót bevezető, a méhészkedést fejlesztő, s azt szűkebb pátriájában meghonosító − édesapja, id. Bagoly István nevelt, s tanítgatott? Aki már a szülői házban oly sokat hallott megyeszerte elismert apja hajdani atyai barátjáról a szabolcsi burgonyatermesztést megalapozó Teichmann Vilmosról, s kamaszként nem egyszer személyesen találkozott a Nyírség másik tudós gazdász-óriásával Westsik Vilmossal?

Aligha.

Bagoly István számára nagyon korán eldőlt: követi az elődök nyomdokait, ő is mezőgazdász lesz. Kisvárdáról így aztán egyenes út vezetett először a nyíregyházi kertészeti technikumba, majd onnan Mosonmagyaróvárra a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaság-tudományi Karára. Itt 1977-ben veszi át agrármérnöki oklevelét, s számára természetes, hogy hazatér dolgozni szülőföldjére. Első munkahelye a Nyírmadai Állami Gazdaság, ahol a gyakornoki idő letöltése után a burgonyatermesztésnél köt ki, s egy ideig a Solanum burgonyatermelési rendszer tájegységi munkáit irányítja, majd 1979-ben az állami gazdaság főagronómusa lesz.

A fiatalember időközben életre szóló elhatározásra jutott. ’78-ban úgy döntöttek szíve választottjával, akivel még az egyetemi évek alatt Óváron találtak egymásra, hogy összeházasodnak. A tanítónői hivatást választott, Rajkára való Gertrúd asszony nem sokára két gyermeküknek adott életet. A felcseperedve leginkább a természethez, az erdőkhöz vonzódó Balázs fiuk ’81. január 6-án, kislányuk Veronika pedig ’84. július 8-án látta meg a napvilágot, s hozott fényt a Bagoly család életébe. Első gyermekük születése évében költöznek Balkányba.

A családfő a helyi állami gazdaságban a szántóföldi növénytermesztési osztály vezetője lett, s végre alkalma nyílott megvalósítani mindazt, amit a nagy elődöktől magába szívott, iskoláiban pedig megtanult.

A Nyírség sajátos adottságaihoz alkalmazkodva bevezeti Balkányban a tájtermelést. A vetésforgó meghonosításával a sovány homoki körülmények között is tartósan jövedelmező gazdálkodást folytat. Az évek során mind a kalászos gabonafélék vetőmagtermesztésének, mind pedig a burgonya vetőgumó-előállításnak specialistájává válik, s figyelemre méltó eredményeivel, a termelés mellett végzett tudományos vizsgálatait közkinccsé tevő publikációival, egyszerre öregbíti jó hírét a gazdaságnak és a szakmai körökben jól csengő családi nevének. A szakterületein működő hazai tudományos műhelyekkel élő kapcsolatokat tart fenn.

A burgonyatermesztésben elért eredményei elismeréseként 1992 tavaszán első elnökének választja az akkor megalakult Országos Burgonya Terméktanács. A következő évben a Földművelésügy Minisztérium a „szántóföldi növénytermesztés” szakértőinek országos állományába jegyzi be a balkányi agármérnököt.

A mezőgazdaság átalakulásához alkalmazkodva a ’90-es évek elején a Balkányi Állami Gazdaság is részvénytársasággá alakult, termelési egységeiből pedig kft.-k jöttek létre. Bagoly István 1992-ben közvetlen kollégáival létrehozza a Balkányi Vetőburgonya és Vetőmag Termelő Kft.-t, amelynek ügyvezetője, az Agro-Summa Rt.-nek pedig résztulajdonos főagronómusa lesz. Ugyanakkor tagja a részvénytársaságot üzemeltető BÁG Kft.-nek, valamint a helyi Gyümölcstermelő Szövetkezetnek is, amelynek ellenőrző bizottságában vállal feladatot.

Energiatartalékai azonban úgy látszik végtelenek, különösen ha a nyírségi tájról, az abba illő gazdálkodásról van szó. Miközben bekapcsolódik a Magyar Agrárkamara munkájába, mint az országos közgyűlés egyik megyei küldötte, úgy dönt, hogy rangjához méltóan megőrzi, sőt továbbfejleszti az apai szakmai örökséget. A megöröklött nemesített keserű csillagfürt fajták fenntartására, szaporítására megalakítja a Vajai Csillagfürt Nemesítő Betéti Társaságot. E vállalkozásban azonban nem csupán kegyeleti szempontok vezérlik a széles látókörű szakembert. Jól tudja, a csillagfürt, mint a homoki vetésforgó része, reneszánsza előtt áll. Maga úgy érzi, a legkevesebb amit egy Bagoly István a Nyírség felemelkedéséért megtehet, hogy gondoskodik a szabolcsi tájban gazdaságosan termeszthető növények, módszerek gyakorlati elterjesztéséről. Erre teszi föl a koronát az a „Standard vetőburgonya előállítás” címmel beadott és az Országos Szabadalmi Hivatalban ’94-től vizsgált találmány, amely e kiváló agrár szakembernek köszönhetően ’96-tól új alapokra helyezi a vetőburgonyatermelés hazai gyakorlatát.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése