Dévényi Zoltán

Igazgatóhelyettes,

Nyíregyháza

szszb_15-10_devenyi_zoltan.jpgA beiskolázástól az oklevélátadásig valamennyi tanulmányi feladat Dévényi Zoltán igazgató helyettes hatáskörébe tartozik a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány Szakképző, Speciális Szakképző Iskolája és Kollégiuma Nyíregyházán levő, országos beiskolázású intézményében. Nyíregyházán, Balassagyarmaton és Bakonyoszlopon működtetik a látás-hallás-, mozgássérült, és a tanulásban akadályoztatott fiatalok szakképzését, és a 9–10. osztályosok általános művelését.

Mint azt az intézmény saját magáról megfogalmazza: az iskolai oktatáshoz széleskörű rehabilitációs és fejlesztő foglalkozások is társulnak. A tanulmányi teendők ellátása mellett Dévényi Zoltán egyúttal az igazgatót, Rácz Sándort is helyettesíti távollétében.

Nyíregyházán született 1957. június 19-én az igazgatóhelyettes. Édesanyja, Schindler Teréz, az idegenforgalomban dolgozta le az életét, ma hetvenhét éves, az édesapja, dr. Dévényi Zoltán, a megyei kórház II-es tüdőosztályát vezette, hat éve sajnos meghalt. Nővére, Mária pedagógus. Neje, Horváth Marianna, az Inter-Európa Bank értéktáros pénztárosa. Két kislányuk született: Tamara, elsős a Kertészeti Egyetemen, Stella harmadikos középiskolás Budapesten.

A ma már nem létező egykori hatos iskolába járt, majd a mezőgazdasági szakközépiskolában érettségizett Dévényi Zoltán, az egészségügyi főiskolán szerzett oklevelet. Laboránsként ismerte meg a precíz aprómunka napi örömeit, egy éven át dolgozott a kórház Sóstói úti részlegében. Az egészségnevelési osztály főelőadójaként ráirányult a figyelme a társadalmilag és szociálisan nehéz helyzetben lévő rétegekre, csoportokra.

Amikor a nyíregyházi Széchenyi utcai intézményt megszervezték, Dévényi Zoltán első pillanattól igazgatóhelyettesként irányíthatta a rábízott feladatokat. Nagy segítséget jelentett számára az a tapasztalat, amelyet a képző központban szerzett. Ott ugyanis humán tanácsadással, életvezetéssel, mentálhigiénével foglalkozott 1991 és 1998 között. Most az iskolapadban bővíti tudását, ugyanis a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás-vezetői kurzusára jár.

A sérült fiatalok képzése és oktatása különös hangsúlyt kap az Európai Unióhoz közeledve. Abban a közösségben ugyanis a támogatási rendszer személyközpontú. A szakemberek már azon törik a fejüket, miként lehetne távmunkával vagy bedolgozással lehetőséget biztosítani a sérült fiataloknak az otthoni munkavégzésre. Az iskolában eltöltött évek megedzették Dévényi Zoltánt annyira, hogy tudja, szánalmat nem igényelnek ezek a gyerekek, mindössze szeretetre, segítségre várnak. Az igazgatóhelyettes büszke arra, hogy az eredmények és a bukások arányát tekintve az intézményük nem rosszabb az átlagosnál.

Az eredményekért ők sokkal jobban megdolgoznak, mint az egészséges gyermekeket foglalkoztató iskolákban ez megszokott. Nagyon jó nevelőtestület irányítja a pedagógiai tevékenységet, a kartársak önállósága és felelősségvállalása Dévényi Zoltán szerint példaértékű. A nevelőtestület tizenkilenc tagú, az ő munkájukat nagymértékben segíti a hat gyógypedagógiai asszisztens. Ők személyi segítséget nyújtanak a fogyatékos fiataloknak.

Az iskolában az egészségügyi problémák megoldása huszonnégy órás szolgálatot jelent. Mentális és szomatikus szempontból a gyógytorna foglalkozás, és a lelki egészségvédelem. A széleskörű rehabilitációs és fejlesztő foglalkozások között kiemelt figyelem jut a logopédiának és a gyógypedagógia különböző ágazatainak. Szakköri formában oldják meg a gyakoroltatást.

Nyíregyházán számítógépkezelő, -használó, gépíró és szövegszerkesztő, számítástechnikai szoftverüzemeltető és programozó szakokon tanulnak a sérült fiatalok. Balassagyarmaton számítógépkezelők és -használók, gépírók és szövegszerkesztők, szakácsok, gyorsétkeztetési eladók, bőrtárgykészítők, cipőjavítók lehetnek a tanulók. Bakonyoszlopon a számítógép-kezelés és a gyorsétkeztetési eladói szakmák mellett mezőgazdasági munkások, kerti munkások, állatgondozók, szakácsok hagyják el az intézményt.

Phare-támogatással felzárkóztató programot dolgoztak ki az intézmény oktatói. Az iskolai tudásanyag és a szakismeret közti anyag megtanítását célozza ez a program. Tudományos igényű felméréssel most összegzik a tapasztalatokat.

– Mi jelent sikerélményt az iskolában? – Önmagának nem egyszer tette fel ezt a kérdést Dévényi Zoltán. Úgy tapasztalja, hogy itt valóban egyenjogúak lesznek a bentlakók, hisz valamennyien megküzdenek valamilyen egészségügyi hátránnyal. Ha sikerül őket motiválni, és felrázni az apátiából, egyéni és társadalmi értelemben érett, képzett, önálló életvezetésre alkalmas fiatalok köszönhetnek el az alma matertől.

Dévényi Zoltán nagy szerelme az olvasás, különösen a II. világháború irodalmát, eseményeit ismeri profi szinten. Imád utazni, kedvenc városa Róma, az örök város.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése