Benkő Imre

Műszaki középiskolai igazgató,

Nyíregyháza

szszb_09-18_benko_imre.jpgA műszaki értelmiségeik képzésének bázisa nemcsak Nyíregyházán, hanem a megyében is a Bánki Donát Műszaki Középiskola, amelynek igazgatója Benkő Imre. Míg évekkel ezelőtt a Kossuthban oktatták az autószereléssel és a gépiparral kapcsolatos szakmákat, mára teljesen átrendeződött a műszaki képzés struktúrája.

Benkő Imre Nyíregyházán született 1952. április elsején. Édesapja, Benkő Imre, nyugalmazott revizori osztályvezető, édesanyja, lánykori nevén Oszlánszki Erzsébet, szintén nyugdíjas éveit tölti, osztályvezetőként dolgozott. Péter öccse a Michlein mezőgazdasági abroncs cég kelet-európai képviselője, Nyíregyházáról hívták a pesti központba. Felesége, Palatitz Gabriella, matematika-pedagógia szakos tanár, a főiskola 1-es gyakorlójában tanít. Két lányuk született, Gabriella gimnazista a Krúdyban, Aliz szintén odajár.

Nyíregyházán érettségizett 1970-ben, a Zrínyi Ilona Gimnáziumban Benkő Imre. Ezt követően elvégezte a fővárosban a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolát ’74-ben. Nyíregyházán az akkor szakközépiskolaként működött Kossuthban állt először a katedrára. Mint műszaki tanár, géptervezést, géptant, anyagismeretet, gépgyártás-technológiát tanított.

1978-ban szervezték meg a megyeszékhelyen az ipari szakközépiskolát, amely a Kossuthból vált ki. Autószerelőket, autóvillamossági szerelőket, esztergályosokat, vezetékes távközlési műszerészeket tanítottak az új iskolában. 1982-ben Benkő Imrét nevezték ki műszaki igazgatóhelyettesnek. A műszaki képzés, a tanárok és a tantárgyak összehangolása volt a feladata.

– Iskolánk mindig is kereste az új és új lehetőségeket – fogalmaz az igazgató úr. 1985-ben a műszaki területen elsőként mi vezettük be a technikusképzést, amely ma már minden szakon természetes. Átvészeltük a ’90-es években a szakképzés válságát. Mindezt azért tettük, mert igyekeztünk nemcsak követni a folyamatokat, hanem azok elébe menni. Gondolok itt arra, hogy a Világbanki kísérlethez csatlakoztunk: átvettük a szakképzési modellt, de pénzt akkor nem kaptunk hozzá. A kísérletnek az a lényege, hogy a 9–10. osztályokban a szakképzésre még nem fektettünk olyan hangsúlyt, mint korábban. A közismereti tárgyakból oktattunk többet, hogy szélesebb körű alapműveltség birtokában kapjanak majd a 11–12. osztályokban szakmai képzést a diákok. A tizenharmadik év pedig a technikusképzésé. Így most képezünk autószerelőket, autóelektronikai műszerészeket, gépipari-számítástechnikai technikusokat, ipari-elektronikai technikusokat és műszaki-számítástechnikai technikusokat.

Sokszor elhangzott a bűvös szó, a munkaerő-piaci helyzet mit igényel. Igazából nem lehetett mihez kötni a képzést, mert általában nem lehet szakmát adni a gyerekek kezébe. Ezt mutatja, hogy sokan elhagyják a pályát, mielőtt gyakorolnák a választott szakmát. Sokkal reálisabb az az új folyamat, amelynek részeként a nagy cégek igényeihez alakítjuk a képzést. Például a Taurus vagy a nyíregyházi ipari parkban letelepülő amerikai óriáscég, a Flextronics a tervek szerint három-négyezer szakembert foglalkoztat pár hónap múlva.

– A részegységeket gyártó és nagy cégeknek beszállító Flextronics indulásához mi már képzett szakembereket kívánunk adni. Végül is az a célunk, hogy a nálunk megszerzett ismeretekre további szakmai képzést tegyen a fiatal, hisz a gazdasági élet változásainak csak a jól képzett szakemberek képesek eredményesen megfelelni. Egykori diákjaink, a lakatosok, esztergályosok például átéltek egy nagy gazdasági átszervezést, tömeges elbocsátást, és úgy vélem, ha szélesebb alapképzettség birtokában lettek volna, sokan hamarabb találtak volna maguknak új munkát – mondta Benkő Imre.

A pénzhiány nekik is okoz nehézséget, hisz nem lehet a modern ismereteket szimulátoron megszerezni. Az iskola jó felszereltségét a pályázatokon nyert pénzeknek köszönhetik. Jelenleg nyolcszázharmincan tanulnak a Bánki Donát Műszaki Középiskola nappali tagozatán. Felvállalták már évekkel ezelőtt – és a Kossuthból hozták is magukkal – a középiskolákból kimaradt fiatalok képzését. A levelező és esti tagozaton a gimnáziumban és a szakmunkások szakközépiskolájában kilencszáz tanulót regisztráltak. A tantestület létszáma kilencvenhárom pedagógus, ötvenöten látják el a technikai feladatokat. A középiskolához tartozó kollégiumban most háromszáz diák lakik.

Benkő Imre a Budapesti Műszaki Egyetem közlekedésmérnöki karán járműgépész-mérnöki végzettséget szerzett. A közoktatás-vezetői tanfolyamon szintén itt tanult négy féléven át. Elégedett embernek érzi magát, hisz az itt érettségiző, szakmát vagy technikusminősítőt szerző diákok nemcsak jó alkalmazottak, hanem szívesen vállalkoznak, és sokan tanulnak tovább egyetemen vagy főiskolán.

Szabadidejében sportol, az iskolájuk tornaterme ad helyet a teremfocinak. Emellett kertészkedik és az airedale terrier kutyák ismert tenyésztője a megyében.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése