Wermeser Károly

Cégtulajdonos, ügyvezető,

Nyíregyháza

szszb_18-124_wermeser_karoly.jpgSokféle térképet rajzolhatunk. Például a japánok híres cseresznyevirág-térképei a cseresznyevirágzást követik nyomon. Nálunk is alkalmazzák az öröm- és bánattérképet, de létezik a tudásról és még ezernyi másról. A nagyobb cégek is előszeretettel rajzolják meg birodalmuk határát. E példát, ha követné, a nyíregyházi Tempó-Loki Kft. is jókora területet kanyaríthatna körül, hiszen működésük ugyancsak túlér az ország határain.

– Az ország 18 városában vagyunk jelen márkaszervizünkkel, kirendeltségünk, illetve képviseletünk van Salgótarjánban, Felső-Gödön és Bakonyszombathelyen. Nemzetközi kapcsolattal rendelkezünk Örös, Székelyudvarhely és Szabadka területén. Működési területünk a Kárpát-medence, mintegy 2500 szerződött ügyféllel, az energia-feldolgozó, vegyipari és gyógyszeripari üzemektől kezdve az egyszemélyes kisboltig terjed a skála – mondta Wermeser Károly, a Tempó-Loki Kft. tulajdonosa.

A tűzoltó készülékek javításával és forgalmazásával foglalkozó céget 1989-ben vásárolta ki a Tempó Szövetkezettől, amely 1996-tól működik kft.-ként. A tízfős létszám, a cég izmosodásával, mára 23 főre gyarapodott. Tevékenységük a tűzvédelem teljes vertikumát felöleli, a hagyományos profil mellett a tűzjelző és -oltó rendszerek kiépítését és karbantartását végzik. Az időközben megalakult MA-WE Bt. keretében, pedig érintés- és villámvédelemmel, szabványossági felülvizsgálattal foglalkoznak.

– Amire külön büszke vagyok: egyetlen régi kollégám sem jutott a munkanélküliség sanyarú helyzetébe. Ma is egy nagycsaládot alkotunk! – sorjázta a cégvezető.

Wermeser Károly a megye egyik legparányibb településén, a beregi Hetén született 1950. szeptember 10-én. Mint mondta, igen szegény családba, annak harmadik gyermekeként. Az öt gyerek ma már népes családot: kilenc unokát és hét dédunokát jelent a ma is jó egészségnek örvendő szülőknek. Édesapja 84, édesanyja 82 éves, s Nyíregyházán a Táncsics utcán laknak, immár több mint fél évszázada.

– Készülünk a gyémántlakodalomra! Varázsa van annak, amikor a családi ünnepségeken 35-en körbeüljük az asztalokat – mondta Wermeser Károly, az efféle családi ünnepségek fő szervezője.

 – De visszatérve a szüleinkre, a háború után édesapám a Hangya Szövetkezet hivatásos sóbeszerzőjeként kereste a kenyeret, ami a valóságban azt jelentette, hogy Máramarosból a zöldhatáron át éjszakánként szállította a sót. Később, a szakmáját gyakorolva, hentes és mészárosként dolgozott. Nyíregyházára 1952-ben költözött a család. A négy testvérem: Zoltán kutató vegyész, Margit már nyugdíjas, István öcsém üvegműves, majd Havaria-raktáros, Marika húgom középiskolai tanár, de a néptánc és a kórusmuzsika elkötelezett oktatója is.

– A nyíregyházi Evangélikus Általános Iskolába jártam, majd a Zrínyi Ilona Gimnázium orosz–német nyelvi tagozatára. Mindkét helyen kiváló tanárokra és diáktársakra leltem. Az idén lesz a 35. éves érettségi találkozónk. Az érettségi után a nyíregyházi erőműhöz kerültem, ahol végigjártam a szamárlétrát a pakuralefejtő munkástól a turbinagépészig. Közben számos járulékos szakmában tettem jártasságra és képesítésre szert, mint például víz-, gáz-, központifűtés-szerelő, ív-, láng-, minősített hegesztő. Közben bevonultam katonának Szolnokra, ahol mint mélységi felderítő, diverziós kiképzést kaptunk. Nem sokon múlott, hogy megúsztuk az akkor zajló vietnami háborúba való bevetést. Sokan nem bírták ezt a kemény próbát, 53-an követtek el öngyilkossági kísérletet.

A mai napig pontosan tudom ejtőernyős ugrásaim számát, amely 73 volt. A katonaság summázata: kétszer lefokoztak, de így is szakaszvezetőként szereltem le.

– Hazatérve 1972-ben, a Kemévhez kerültem fűtőnek, majd csoportvezető, végül telepi gépész lettem. A Tempó Szövetkezethez 1980-ban mentem, a Jég utcai telephelyen akkor indult a saját energiatermelésen alapuló beüzemelés. Telente 300 órát dolgoztunk, a nyár viszont hosszú szabadsággal kárpótolt, amelyet családommal a hegyekben és a víz partján töltöttem. Azóta is szeretek természetközelben lenni, indulása óta szervezem a Nemzetközi Tisza túrát és a különböző vízi és hegyi túrákat. E szenvedélyt sikerült átplántálni mindkét gyermekemre, Anitára és Gáborra, de már az unokáim, Zsanett, Lívia és Bálint is megfertőződtek.

– A feleségemet, Kovács Ilonát 23 évi boldog házasság után vesztettem el 1996-ban. Az ő emlékére rendezem meg évente június utolsó hétvégéjén az immár nemzetközi Tempó-Loki Viadalt, amely a maga nemében, egyedüli Európában. Alapító és elnökségi tagja vagyok a TSZVSZ-nek, és a megyei tűzoltószövetségnek. Ha tehetem, felkerekedem Erdélybe, ahol a lobogó pásztortűz mellett hallgatom Tamási Áron és Benedek Elek gyönyörűséges történeteit.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Sziklák a parton

Biszák László alkotása Mélység és  magasság  találkozása, nem  egy röpke randevú, kőbe vésett  valóság  addig  amíg  a  Föld  gyomra  mást  nem  akar. A  kép remek, a srég  meredek  fal  magán... Tartalom megtekintése

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése