Valkó László

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_15-60_valko_laszlo.jpgA kéményseprők népszerű, szerencsehozó emberek, még ma is sokan a gombjaik után nyúlnak, ha az utcán szembetalálkoznak velük. Feketeruhás alakjukhoz hozzátartozik a vállra akasztott, körbehajtott hatméteres tolókefe, a kaparóvas, a kéménykulcs, a hordtáska, a speciális, vakító fehérségű szájkendő és miegyéb. Ám ebben a szakmában is fordult az idő kereke! Meglehet, a gázkémények, a gázfűtés elterjedésével manapság a kéményseprők már kevésbé kormozzák be ruhájukat, a felelősségük méginkább megnőtt, mint annak előtte. Megnőtt, hiszen a gáz veszélyes üzem, az országos híradásokból gyakorta hallani családi tragédiákról, amely a dugulások és a szakszerűtlen bekötések miatt következnek be. A kéményseprők eszköztára éppen ezért bővült a modern kor igénye szerint a gázvisszaáramlás-jelző készülékkel.

– A koromhoz képest jól nézek ki! – mondhatná, mintegy magamagával élcelődve Valkó László, a Nyíregyházi Kéményseprőipari Kft. ügyvezető igazgatója, aki jó humorral megáldott emberként megengedheti magának az efféle élcelődést, öniróniát. A cégvezető ugyanis kéményseprőmester, mi több, kőművesmester is. Az már csak hab a tortán, hogy mindemellett mélyépítő mérnöki és közgazdászi diplomával is rendelkezik. Az IPOSZ a közelmúltban, egészen pontosan 2003. április 11-én „Aranykoszorús Mester” kitüntetéssel ismerte el Valkó László eddigi tevékenységét, így a kétszeres mester immáron háromszoros mesterré vált. A költészet napján a további négy kitüntetett társaságában valóban lírainak érezhette az ünnepélyes ceremóniát, merthogy a lelkük mélyén kellően meghatódtak az elismeréstől.

A negyvenhetedik életévében járó cégvezető Nyírtelek–Bedőbokorban született, a nyíregyházi ÉVISZ-be járt középiskolába, majd a KEMÉV ösztöndíjasaként a pécsi Pollach Mihály Műszaki Főiskolán folytatta tanulmányait. Nyíregyházi diákként ők húzták fel a Kelet Áruház Product felőli falát a jó öreg B-30-as téglákból. Az áruház épülete kiállta az idők próbáját, vagyis jó munkát végeztek az ÉVISZ egykori tanulói. Főiskolás éveiből emlékezetes képként él benne az akkoriban omladozó pécsi pincerendszer megmentése.

A diploma után a KEMÉV-hez került. Az akkortájt igen jó nevű építési vállalatnál dolgozott például a mátészalkai Túró Rudi-üzem, a debreceni Domus Áruház építésénél. Budapesten is több komoly munkánál tevékenykedett, ám egy idő után fárasztóvá vált a „tíz nap munka – négy nap pihenő” munkarend, és Mudri János hívó szavára szívesen jött haza, a megyei tanács építési osztályára. Ott módja volt a mestervizsgára jelentkezetteket oktatni, ám erős késztetést érzett arra, hogy maga is kőművesmester lehessen. De a tanultaknak az otthonuk építésénél is hasznát vette, merthogy a négylakásos sorházat három keméves mérnök barátjával együtt emelték munkaidő után, mondhatni: szinte csak a saját kezükre hagyatkozva. – A szakmát igazán ekkor sajátítottam el – állítja így, több évtized távlatából Valkó László.

A megyei tanácsról a Kommunális Szolgáltató Vállalat igazgatói székébe került, ám a vállalat az új struktúra miatt, mint egykor az ország, három részre szakadt. A Valkó László által vezetett cég, a Kéményseprőipari Kft. Nyíregyháza és Tiszalök vonzáskörzetében végzi szolgáltatását. A cégvezető közte volt a között a tíz ember között, akik az új követelmények szerint az országban elsőként tettek Győrött kéményseprőmester-vizsgát 1994-ben. 1948-tól a „kormos szakmában” egyáltalán nem volt mestervizsga. Sokak számára érdekes lehet az a megkötés, hogy minden 25 ezer lakosra kell egy kéményseprőmester. Nyíregyházán így kettő, a megyében további tíz mester szükségeltetik. Összesen mintegy 86 ezer kémény tartozik cégünkhöz.

– Mint mester, én is abban vagyok érdekelt, hogy a kollégáim is mesterek legyenek. A megyében elsőként szereztem meg a mesteri címet kéményseprésből, velem együtt a kft.-nél összesen hét mester dolgozik. A minőség fontos a cég életében is, ezt támasztja alá, hogy a Kéményseprőipari Kft. a közelmúltban megszerezte az ISO 9001–2001 minősítést. – Mindig úgy tartottam, hogy az iskolában tanulni kell, mert az mindig fontos lehet, elvégeztem hát a debreceni egyetem közgazdasági szakát is. Mindkét diplomám kitűnő minősítésű – mondta Valkó László.

– Két fiam van, az idősebbik Tatabányán a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájára jár, közgazdász lesz, míg a kisebbik az ÉVISZ ötödéves tanulója. Időközben a családi életemben változás történt, egy másik családban élek, ahol a társam ugyancsak mester, mégpedig a fodrász szakmában. A nagyobbik lány ugyancsak az ÉVISZ-ben tanul, míg a kisebbik még általános iskolás. Sok barátunk van: például Tállyán Takács Károly neves újfehértói kályhásmesterrel tartunk fenn egy valódi parasztházat, ahol a pincében jófajta borra is találni. Itt szoktam vendégül látni a szegedi és a tatai barátomat, családostól, akikhez mi is rendszeresen eljárunk. Tagja vagyok az IPOSZ megyei elnökségének, ahol megtanultam a nemes jelszót: „Isten éltesse a tisztes ipart!”

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése