Tóth Árpád

A Generali-Providencia Biztosító értékesítési igazgatója,

Miskolc

baz_01_66_toth_arpad.jpgGyermekkorában felnőtt szeretett volna lenni. Először a villamosiparral kísérletezett, majd gépészmérnöknek állt. Bár a honvédségben hadnagyságig vitte, a kötöttségek miatt meg sem fordult a fejében, hogy katonai pályába kezdjen. Visszament gépészmérnöknek, de nemsokára egy biztosítótársaság munkatársává, később területi vezetőjévé avanzsál. Pályafutásáról Tóth Árpáddal, a Generali-Providencia Biztosító Rt. észak-magyarországi területi értékesítési igazgatójával beszélgettünk.

– Tősgyökeres miskolci?

– Igen, itt születtem ezerkilencszázhatvanhatban. Az általános iskola után a Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskolában tanultam tovább, majd a Miskolci – akkor még Nehézipari Műszaki – Egyetem Kohó- és Fémipari Főiskolai karára kerültem logisztikai gépész szakra. Ott is végeztem 1987-ben.

– Villamosiparból a gépészszakmába?

– Akkor a gépészethez volt kedvem, mint ahogy általános iskola után a villamosiparhoz. Ilyen téren mindig is hangulatember voltam.

– Jó-jó, de miért pont a gépészet?

– Nem nagyon tudnám megmondani. Azt hiszem a döntésben egy kicsit közrejátszott az is, hogy édesapám szintén gépészmérnök volt.

– Szóval ezerkilencszáznyolcvanhétben diplomázott. Utána?

– A Diósgyőri Gépgyárhoz kerültem fejlesztőmérnöknek, de nem sokáig dolgozhattam ott: angyalbőrbe bújtattak. Miskolcon és Debrecenben katonáskodtam, s másfél év után, ezerkilencszáznyolcvankilencben szereltem le hadnagyként.

– Katonatisztként egészen szépen el lehetett volna éldegélni az előző rendszerben. Nem is gondolt arra, hogy esetleg mundért vált, s gépészmérnökség helyett katonáskodik?

– Eszembe sem jutott. Egyáltalán nem szeretem a kötöttségeket.

– Maradt tehát a Digép…

– Igen, de csak néhány hónapig. Meguntam ugyanis, s állást változtatva a Forcyl Kft.-nél helyezkedtem el.

– Mire vállalkozott?

– Sokszögesztergák hasznosítására, a cég ugyanis ezzel foglalkozott.

– Ez meddig tartott?

– Ezerkilencszázkilencvenegyig. Akkor egy barátom ajánlására a Providencia Biztosítóhoz jöttem postai összekötőnek.

– Tehát végleg szakított a gépészettel. Netán megunta?

– A váltásnak voltak anyagi és szakmai okai is. A gépiparban a jövedelem alacsony, ráadásul a gépész a gyakorlatban az egész szakmával nem, csak annak egy szeletével tud foglalkozni. Ez valóban lehet egyhangú is.

– Szóval új munkahelyén postai öszszekötő lett. Ez mit jelent?

– Nekem kellett tartani a kapcsolatot a Providencia és a Magyar Posta között. Akkoriban ugyanis a posta részvényese volt a társaságnak, s a postai alkalmazottak is foglalkoztak biztosítások kötésével.

– Ezt gondolom nem volt ideje megunni, hiszen ezerkilencszázkilencvenkettőtől már ön vezette a cég miskolci kirendeltségét…

– Így van, de ez is csak két évig tartott. Ezerkilencszázkilencvennégytől ismét feljebb léptem, én lettem a Providencia Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei értékesítési igazgatója. Azóta gyakorlatilag ugyanazt a munkát végzem, annak ellenére, hogy ezerkilencszázkilencvennyolcban a Generali Biztosító és a Providencia fuzionált. Ettől kezdve már észak-magyarországi területi értékesítési igazgató a titulusom.

– Amikor beállt a biztosító szakmába nem félt attól, hogy esetleg ez nem fog menni? Előtte ugyanis nemigen foglalkozott ilyen jellegű munkával…

– Nem, hiszen a cég üzleti filozófiája pontosan az volt, hogy szakmaidegen munkatársakat választott ki magának. Erre azért volt szükség, mert a biztosító szakmából érkezők szinte minden esetben magukkal hozzák korábbi technikáikat, s ezt a társaság nem szerette volna.

– A stratégia bejött?

– Olyannyira, hogy a Providencia Magyarországon gyakorlatilag a nulláról kezdte, s ma már – mint Generali-Providencia – az óriási előnnyel induló Hungária után az az ország második legnagyobb biztosítójává vált. Ez annak köszönhető, hogy sikerült újszerű technikákat bevinnünk a piacra.

– Jelenleg hányan dolgoznak az irányítása alatt?

– Négyszáznyolcvanan, ami azt jelenti, hogy országos viszonylatban egy közepes nagyságú igazgatóságnak számítunk. Érdekes viszont, hogy ennek ellenére piaci részesedés szempontjából az elsők között vagyunk.

– További tervei?

– Eldöntöttem, hogy a jövőben közgazdaság-tudománnyal is szeretnék foglalkozni, különösen a tőzsdével, hiszen érdekelnek ezek a pénzügyi folyamatok. Valószínű, hogy ismét tanulásra adom a fejem.

– Ez a szakmához szükséges?

– Nem feltétlenül. Úgy érzem, amit a biztosítási szakmában jelenleg tudnom kell, azt sikerült megtanulnom. A cég ugyanis gondoskodott a folyamatos képzésekről.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése