Papp Zsolt

RISZI-irodavezető,

Miskolc

baz_05_38_papp_zsolt_1.jpgAz egyetemi és doktoranduszképzésen szerzett elméleti tudást nap mint nap a gyakorlatban kell apró pénzre váltania Papp Zsoltnak, az Észak-Magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda új vezetőjének. Kettős feladat megoldása vár rá és munkatársaira, egyrészt fejlesztő munkát végeznek az ifjúsági, illetve az ifjúsággal foglalkozó szervezetek számára, másrészt közreműködnek a különböző pályázatok lebonyolításában.

Nyíregyházáról került Miskolcra egyetemistaként Papp Zsolt, s itt ragadt. A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán, szervezés-vezetés szakirányon szerzett okleveles közgazdász képesítést 2001-ben. Még ugyanebben az évben felvételt nyert a doktori iskolába, majd 2002-ben a műszaki informatikai szakra. Ez is jelzi, hogy a folyamatos képzést nemcsak szorgalmazza, hanem saját maga is gyakorolja. Az ifjúsági munkával, önszerveződéssel kapcsolatos érdeklődése ugyancsak a Miskolci Egyetemhez köthető, ahol előbb tagja, majd alelnöke volt a hallgatói önkormányzatnak, és számos rendezvény megszervezésében, lebonyolításában vett részt.

Azt hihetnénk, hogy az ifjúságpolitikához nagyobb affinitása van egy humán végzettségűnek, mint reálszakosnak. Ám a gyakorlat sokszor eltér az elmélettől.

„Szervezési-vezetési szakirányra jártam, s nincs olyan spektruma az életnek, ahol ne lenne szükség a folyamatok szervezésére, kezelésére. Vezetőként itt is fontos feladatom ez” – részletezte Papp Zsolt, aki 2004. március 1-jével került a RISZI élére, s egyből belecsöppent a munka sűrűjébe, mivel hagyományosan ekkor hirdetik meg a különböző pályázatokat. A regionális ifjúsági tanács még hagyományos, papír alapú bonyolításban, a szakminisztérium viszont, újdonságként áttért az elektronikusra, amelyet kisebb problémák mellett sikeresen lebonyolítottak.

A jövő év egyik alapvető célja, hogy a hibákat korrigálva, gördülékenyebben bonyolódjon a pályáztatás. A nyár elejére lefutott a pályázatkezelési munka intenzívebb része, felgyorsult az utalás, ilyenkor nyugisabb időszak következik az iroda életében, a táborozások ideje, amely az egyik legnépszerűbb pályázati kategória. Az ősz a tervezésé és a képzéseké.

Tevékenységük középpontjában az Európai Bizottság által életre hívott Ifjúság 2000–2006 program eszmeiségének, tartalmának ismertebbé tétele, a minél aktívabb részvételre ösztönzés szerepel. A váza az ifjúsági csereprogram, a 18 éven felüli önkéntesek munkája az EU-tagállamokban, valamint az ifjúsági kezdeményezések lebonyolításának a támogatása. Ezzel kapcsolatban számos képzést szerveztek, amelyek olyan speciális területet is érintettek, mint az emberi jogok érvényesítése.

A képzési feladatok mellett a tervezéssel is rendszeresen foglalkoznak, mivel a regionális ifjúsági tanács akkor tud megalapozottan dönteni a jövő évi célokról, s ezekhez rendelt pályázatokról, ha megfelelő szakmai anyag áll ehhez a rendelkezésére. A korábban támogatást nyertektől érkezik visszajelzés, de a többiek véleményére is kíváncsiak, igényfelmérést végez az iroda, majd feldolgozzák az információkat.

A 2005-ös év legnagyobb szakmai kihívása, egyben feladata az előkészítés alatt álló ifjúsági törvény által megfogalmazott követelmények teljesítésére képessé tegyék az önkormányzatokat. A települések jelentős részének nincs ifjúsági koncepciója, eddig nem foglalkoztak a témával, ezért fontos, hogy képzések sorozatával helyzetbe hozzák őket, a szükséges információk ismeretében le tudják hívni a rendelkezésre álló forrásokat a célok megvalósításához.

A regionális prioritások között első helyen szerepel az ifjúsági civil fórum létrehozása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Hevesben és Nógrádban már létezik hasonló szervezet, amely megyei szintű szerepet tölt be. Az iroda régi hiányosságot kíván feloldani azzal, hogy néhány szervezet megkeresésével szerepet vállal a megyei párbeszédet erősítő, partnerségek kialakítását célzó ifjúsági civil műhely létrehozásában.

Jelentős feladataik vannak a települési ifjúsági munka erősítésében is. Közösségfejlesztő, szervező programok generálása helyi cselekvési, szomszédsági munka segítségével. Olyan ifjúsági közösségek erősítését tűzték ki célul, akik az iroda partnerei lehetnek és egyben generálói is a tevékenységnek saját kistérségükben. Átfogó képzési koncepciót dolgoztak ki a civilszervezetek forrásfelvevő képességének javítására. Kettős célt szeretnének elérni: aktívabb részvételt, s jobb minőségű pályázatokat.

Az iroda vezetése sok utazással, rendezvényen való részvétellel jár, amelyek rendszeresen igénybe veszik a délutánt, a hétvégét. A szabadidő a sport körül forog Papp Zsoltnál, első helyen említi a kézilabdát, kedveli a sportlövészetet, a sakkot és a kerékpározást.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése