Papp Zsolt

RISZI-irodavezető,

Miskolc

baz_05_38_papp_zsolt_1.jpgAz egyetemi és doktoranduszképzésen szerzett elméleti tudást nap mint nap a gyakorlatban kell apró pénzre váltania Papp Zsoltnak, az Észak-Magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda új vezetőjének. Kettős feladat megoldása vár rá és munkatársaira, egyrészt fejlesztő munkát végeznek az ifjúsági, illetve az ifjúsággal foglalkozó szervezetek számára, másrészt közreműködnek a különböző pályázatok lebonyolításában.

Nyíregyházáról került Miskolcra egyetemistaként Papp Zsolt, s itt ragadt. A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán, szervezés-vezetés szakirányon szerzett okleveles közgazdász képesítést 2001-ben. Még ugyanebben az évben felvételt nyert a doktori iskolába, majd 2002-ben a műszaki informatikai szakra. Ez is jelzi, hogy a folyamatos képzést nemcsak szorgalmazza, hanem saját maga is gyakorolja. Az ifjúsági munkával, önszerveződéssel kapcsolatos érdeklődése ugyancsak a Miskolci Egyetemhez köthető, ahol előbb tagja, majd alelnöke volt a hallgatói önkormányzatnak, és számos rendezvény megszervezésében, lebonyolításában vett részt.

Azt hihetnénk, hogy az ifjúságpolitikához nagyobb affinitása van egy humán végzettségűnek, mint reálszakosnak. Ám a gyakorlat sokszor eltér az elmélettől.

„Szervezési-vezetési szakirányra jártam, s nincs olyan spektruma az életnek, ahol ne lenne szükség a folyamatok szervezésére, kezelésére. Vezetőként itt is fontos feladatom ez” – részletezte Papp Zsolt, aki 2004. március 1-jével került a RISZI élére, s egyből belecsöppent a munka sűrűjébe, mivel hagyományosan ekkor hirdetik meg a különböző pályázatokat. A regionális ifjúsági tanács még hagyományos, papír alapú bonyolításban, a szakminisztérium viszont, újdonságként áttért az elektronikusra, amelyet kisebb problémák mellett sikeresen lebonyolítottak.

A jövő év egyik alapvető célja, hogy a hibákat korrigálva, gördülékenyebben bonyolódjon a pályáztatás. A nyár elejére lefutott a pályázatkezelési munka intenzívebb része, felgyorsult az utalás, ilyenkor nyugisabb időszak következik az iroda életében, a táborozások ideje, amely az egyik legnépszerűbb pályázati kategória. Az ősz a tervezésé és a képzéseké.

Tevékenységük középpontjában az Európai Bizottság által életre hívott Ifjúság 2000–2006 program eszmeiségének, tartalmának ismertebbé tétele, a minél aktívabb részvételre ösztönzés szerepel. A váza az ifjúsági csereprogram, a 18 éven felüli önkéntesek munkája az EU-tagállamokban, valamint az ifjúsági kezdeményezések lebonyolításának a támogatása. Ezzel kapcsolatban számos képzést szerveztek, amelyek olyan speciális területet is érintettek, mint az emberi jogok érvényesítése.

A képzési feladatok mellett a tervezéssel is rendszeresen foglalkoznak, mivel a regionális ifjúsági tanács akkor tud megalapozottan dönteni a jövő évi célokról, s ezekhez rendelt pályázatokról, ha megfelelő szakmai anyag áll ehhez a rendelkezésére. A korábban támogatást nyertektől érkezik visszajelzés, de a többiek véleményére is kíváncsiak, igényfelmérést végez az iroda, majd feldolgozzák az információkat.

A 2005-ös év legnagyobb szakmai kihívása, egyben feladata az előkészítés alatt álló ifjúsági törvény által megfogalmazott követelmények teljesítésére képessé tegyék az önkormányzatokat. A települések jelentős részének nincs ifjúsági koncepciója, eddig nem foglalkoztak a témával, ezért fontos, hogy képzések sorozatával helyzetbe hozzák őket, a szükséges információk ismeretében le tudják hívni a rendelkezésre álló forrásokat a célok megvalósításához.

A regionális prioritások között első helyen szerepel az ifjúsági civil fórum létrehozása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Hevesben és Nógrádban már létezik hasonló szervezet, amely megyei szintű szerepet tölt be. Az iroda régi hiányosságot kíván feloldani azzal, hogy néhány szervezet megkeresésével szerepet vállal a megyei párbeszédet erősítő, partnerségek kialakítását célzó ifjúsági civil műhely létrehozásában.

Jelentős feladataik vannak a települési ifjúsági munka erősítésében is. Közösségfejlesztő, szervező programok generálása helyi cselekvési, szomszédsági munka segítségével. Olyan ifjúsági közösségek erősítését tűzték ki célul, akik az iroda partnerei lehetnek és egyben generálói is a tevékenységnek saját kistérségükben. Átfogó képzési koncepciót dolgoztak ki a civilszervezetek forrásfelvevő képességének javítására. Kettős célt szeretnének elérni: aktívabb részvételt, s jobb minőségű pályázatokat.

Az iroda vezetése sok utazással, rendezvényen való részvétellel jár, amelyek rendszeresen igénybe veszik a délutánt, a hétvégét. A szabadidő a sport körül forog Papp Zsoltnál, első helyen említi a kézilabdát, kedveli a sportlövészetet, a sakkot és a kerékpározást.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése