Szilágyi István Levente

Ny. igazgató, díszpolgár

Miskolc

szszb_32_ki_szilagyi_istvan_400.jpgAktív, vagy némi túlzással inkább hiperaktív munkássága során számos szervezet vezetője volt, vállalt feladatait pedig igyekezett maradéktalanul teljesíteni. A maximalizmus azonban visszaütött, hiszen 2005-ben, egyetlen héttel nyugdíjba vonulása után Rómában járt szolgálati úton, ahol stroke-ot kapott. Ez az esemény máig meghatározza életminőségét, és azóta főként a saját egészségének javításán dolgozik. A Miskolc Város Díszpolgára cím odaítélése is része ennek a gyógyulási folyamatnak.

Egy híres debreceni szülészprofesszor Magyarország nagyvárosában, Kassán dolgozott 1943-ban, ezért a református lelkész édesapa a Felvidékre utaztatta feleségét, aki április 6-án szülte meg fiúkat, Leventét. A tősgyökeres miskolci család gyermeke azóta a borsodi megyeközpontban él, ahol a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen 1967-ben gépgyártás-technológus szakon gépészmérnöki diplomát szerzett. Első és egyben utolsó munkahelye a Miskolci közlekedési Vállalat volt, ahol technológusi-energetikusi-műszaki előkészítő feladatot kapott. Innen indult a karrierje, amelynek során tisztességes munkájának köszönhetően egyre magasabbra jutott a ranglétrán. Volt a Beruházási és Műszaki-fejlesztési Osztály vezetője, majd a Fejlesztési és Üzemfenntartási Osztály irányításával bízták meg,  1977-ben pedig a vállalat forgalmi főosztályvezetőjévé léptették elő. Akkorra már a közgazdaságtudományi egyetemen közgazdász-mérnök diplomát  szerzett, így a pénzügyi és gazdasági feladatok ellátásához is volt végzettsége, de úgy gondolta, az új beosztás újabb diplomát követel meg. Ezért a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán közút-forgalomszervezésből szerzett szakmérnöki diplomát. Ezt a munkakört 1991-ig töltötte be, ekkor nyertes pályázatot követően az MKV igazgatója lett. A város közlekedési vállalata 1994-ben alakult részvénytársasággá, ahol megbízták az elnök-igazgatói poszt betöltésével, amit 1999-ben újabb öt évvel meghosszabbítottak.

Pozíciója, ismertsége, kapcsolatrendszere, de főleg határozott személyisége alapot szolgáltatott a különböző felkérésekre, így számos civil szervezetnek lett a meghatározó arca. Volt a Tetemvári Református Egyházközség főgondnoka, illetve a Jókai Általános Iskola Iskolatanácsának, valamint a Regionális Civil Központi Alapítványnak és a BOKIK Etikai Bizottságának az elnöke.       A Közlekedéstudományi Egyesület Megyei Szervezetének munkájában 1975-től vett részt, aminek titkára és társelnöke volt. Belépett a karitatív tevékenységéről Miskolc-szerte közismert Lions Klubba is. Ezeket a társadalmi megbízatásokat a betegség miatt fel kellett adnia, ám a helyébe lépő új vezetők azzal ismerték el a korábbi évek munkáját, hogy tiszteletbeli elnökké vagy taggá nevezték ki, amit ő örömmel fogadott.

Az évtizedek alatt végzett minőségi munkája egyébként sem ment feledésbe, hiszen  2011. március 1-én a köztársasági elnöktől megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést „A Jókai Mór Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Igazgató Tanács elnökének kiemelkedő és áldozatos közéleti tevékenység elismeréseként.”

Emellett volt a Közlekedés Kiváló Dolgozója, és birtokában van a közlekedéssel kapcsolatos valamennyi szakmai kitüntetésnek. Ezek közül kiemeli a Széchenyi Plakettet és Miskolc város Nívódíját, amivel 2002-ben ismerték el a város közlekedéséért végzett munkáját.

Pozitív életszemlélete, akaratereje és hite irányítja ezekben a nehéz években is. Mindezeknek köszönhetően kiszállhatott a tolószékből. Pár éve még a Szentpéteri kapuban éltek, ahonnan a Selyemrétre, a Villanytelepi strand közelébe költöztek, ahová Levente gyakran jár úszni. Ez a fajta mozgás segíti a rehabilitációját. Tervei között is a további sok mozgást említi meg, és egyben megköszöni feleségének, a hűséges társnak, Nagy Ilona közgazdásznak az áldozatos munkáját, aki nagy támasza a bajban. A lelki békéje megőrzésében továbbra is segítségül hívja a református közösséget, hiszen rendszeresen látogatja az istentiszteleteket.

Hangsúlyozza, komoly tényezőt jelentenek gyógyulásában az unokái. Bükkaranyoson élő fia, a mérnök-informatikus Levente négy gyermek édesapja, mivel három lány után 2015-ben született egy fiúgyermek is a családjába. A lányok a nyári szünet jelentős részét a nagyszülőknél töltik, jelenlétük és zsivajuk  pedig felvillanyozza a nagypapát is.

Lányuk, Ágnes diplomás biológus és szakterületén doktori címet szerzett. Ő Budapesten él és egy lányunokával ajándékozta meg a nagyszülőket.

Szilágy István Levente úgy összegez, hogy eddigi életét a családi miliő, a lelkész apjától kapott útravaló és az állandó motiváltság határozta meg. Döntéseinél mindig az észszerűségre törekedett, ahol rendre szerepet kaptak a jövő várható fejlesztései is.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése