Szilágyi István Levente

Ny. igazgató, díszpolgár

Miskolc

szszb_32_ki_szilagyi_istvan_400.jpgAktív, vagy némi túlzással inkább hiperaktív munkássága során számos szervezet vezetője volt, vállalt feladatait pedig igyekezett maradéktalanul teljesíteni. A maximalizmus azonban visszaütött, hiszen 2005-ben, egyetlen héttel nyugdíjba vonulása után Rómában járt szolgálati úton, ahol stroke-ot kapott. Ez az esemény máig meghatározza életminőségét, és azóta főként a saját egészségének javításán dolgozik. A Miskolc Város Díszpolgára cím odaítélése is része ennek a gyógyulási folyamatnak.

Egy híres debreceni szülészprofesszor Magyarország nagyvárosában, Kassán dolgozott 1943-ban, ezért a református lelkész édesapa a Felvidékre utaztatta feleségét, aki április 6-án szülte meg fiúkat, Leventét. A tősgyökeres miskolci család gyermeke azóta a borsodi megyeközpontban él, ahol a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen 1967-ben gépgyártás-technológus szakon gépészmérnöki diplomát szerzett. Első és egyben utolsó munkahelye a Miskolci közlekedési Vállalat volt, ahol technológusi-energetikusi-műszaki előkészítő feladatot kapott. Innen indult a karrierje, amelynek során tisztességes munkájának köszönhetően egyre magasabbra jutott a ranglétrán. Volt a Beruházási és Műszaki-fejlesztési Osztály vezetője, majd a Fejlesztési és Üzemfenntartási Osztály irányításával bízták meg,  1977-ben pedig a vállalat forgalmi főosztályvezetőjévé léptették elő. Akkorra már a közgazdaságtudományi egyetemen közgazdász-mérnök diplomát  szerzett, így a pénzügyi és gazdasági feladatok ellátásához is volt végzettsége, de úgy gondolta, az új beosztás újabb diplomát követel meg. Ezért a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán közút-forgalomszervezésből szerzett szakmérnöki diplomát. Ezt a munkakört 1991-ig töltötte be, ekkor nyertes pályázatot követően az MKV igazgatója lett. A város közlekedési vállalata 1994-ben alakult részvénytársasággá, ahol megbízták az elnök-igazgatói poszt betöltésével, amit 1999-ben újabb öt évvel meghosszabbítottak.

Pozíciója, ismertsége, kapcsolatrendszere, de főleg határozott személyisége alapot szolgáltatott a különböző felkérésekre, így számos civil szervezetnek lett a meghatározó arca. Volt a Tetemvári Református Egyházközség főgondnoka, illetve a Jókai Általános Iskola Iskolatanácsának, valamint a Regionális Civil Központi Alapítványnak és a BOKIK Etikai Bizottságának az elnöke.       A Közlekedéstudományi Egyesület Megyei Szervezetének munkájában 1975-től vett részt, aminek titkára és társelnöke volt. Belépett a karitatív tevékenységéről Miskolc-szerte közismert Lions Klubba is. Ezeket a társadalmi megbízatásokat a betegség miatt fel kellett adnia, ám a helyébe lépő új vezetők azzal ismerték el a korábbi évek munkáját, hogy tiszteletbeli elnökké vagy taggá nevezték ki, amit ő örömmel fogadott.

Az évtizedek alatt végzett minőségi munkája egyébként sem ment feledésbe, hiszen  2011. március 1-én a köztársasági elnöktől megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést „A Jókai Mór Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Igazgató Tanács elnökének kiemelkedő és áldozatos közéleti tevékenység elismeréseként.”

Emellett volt a Közlekedés Kiváló Dolgozója, és birtokában van a közlekedéssel kapcsolatos valamennyi szakmai kitüntetésnek. Ezek közül kiemeli a Széchenyi Plakettet és Miskolc város Nívódíját, amivel 2002-ben ismerték el a város közlekedéséért végzett munkáját.

Pozitív életszemlélete, akaratereje és hite irányítja ezekben a nehéz években is. Mindezeknek köszönhetően kiszállhatott a tolószékből. Pár éve még a Szentpéteri kapuban éltek, ahonnan a Selyemrétre, a Villanytelepi strand közelébe költöztek, ahová Levente gyakran jár úszni. Ez a fajta mozgás segíti a rehabilitációját. Tervei között is a további sok mozgást említi meg, és egyben megköszöni feleségének, a hűséges társnak, Nagy Ilona közgazdásznak az áldozatos munkáját, aki nagy támasza a bajban. A lelki békéje megőrzésében továbbra is segítségül hívja a református közösséget, hiszen rendszeresen látogatja az istentiszteleteket.

Hangsúlyozza, komoly tényezőt jelentenek gyógyulásában az unokái. Bükkaranyoson élő fia, a mérnök-informatikus Levente négy gyermek édesapja, mivel három lány után 2015-ben született egy fiúgyermek is a családjába. A lányok a nyári szünet jelentős részét a nagyszülőknél töltik, jelenlétük és zsivajuk  pedig felvillanyozza a nagypapát is.

Lányuk, Ágnes diplomás biológus és szakterületén doktori címet szerzett. Ő Budapesten él és egy lányunokával ajándékozta meg a nagyszülőket.

Szilágy István Levente úgy összegez, hogy eddigi életét a családi miliő, a lelkész apjától kapott útravaló és az állandó motiváltság határozta meg. Döntéseinél mindig az észszerűségre törekedett, ahol rendre szerepet kaptak a jövő várható fejlesztései is.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése