Ficsor Miklós

Borsodvíz Rt. főmérnöke,

Miskolc

baz_05_18_ficsor_miklos.jpgAz igazán kreatív emberek mindig azon törik a fejüket, hogy változtassanak azon, amin változtatni lehet, javítsanak azon, amin javítani lehet, kitaláljanak valami olyasmit, ami másnak még nem jutott eszébe. A kreatív ember olyan, mint Ficsor Miklós, a Borsodvíz Rt. főmérnöke, aki ötleteivel, újításaival, szabadalmával már eddig is bizonyított.

1951. február 28-án született Monokon. Édesapja negyedszázadon át a nevezetes település tanácselnökeként közismert és köztiszteletben álló ember volt. Édesanyja bolti eladóként dolgozott és a háztartást vezette. Gyermekkorából főleg a nyarakra emlékezik vissza szívesen. Az iskolával szemben nőtt fel, gyakran kijártak a Szentes-hegyre. A hagyomány szerint a település lakói itt bújtak el a tatárok elől, ezért is nevezik máig „tatár pincéknek” a szinte labirintusnak minősülő pincerendszereket.

Az iskolában Zsuffa Tibor tanár úr jóvoltából kedvelte a magyart, de az igazi kedvenc tárgyának a fizika számított. Otthon mindig újra elvégezte az iskolai kísérleteket és rádiót épített, villanymotort készített, házi telefont szerelt be. Mindez meghatározta a középiskolai továbbtanulását is: a Bláthy Ottó Villamosipari Technikumban mélyült el a szakma rejtelmeiben. A Petőfi-kollégiumban lakott és a technikumban kiváló osztályban tanulhatott.

A jó tanulmányi eredmény elismeréseként osztályuk 1966-ban az akkori NDK-ba is eljutott, negyedik év végén, pedig Várnában nyaralhattak jutalomból. Előfelvételisként Kiskunfélegyházán szolgált, ahol rádiótávírászként Kiváló Katona lett. Leszerelése után a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola következett Budapesten, ahol 1973-ban szerzett diplomát.

Első és mindmáig egyetlen (bár a cég neve közben változott) munkahelye a B.-A.-Z. Megyei Vízművek Vállalat lett, ahol az üzemeltetési osztály energetikusaként kezdett. Feladata a vállalat energiafelhasználásának ellenőrzése, az energiahordozók fogyasztásának optimalizálása, energiamérlegek készítése volt. A munka mellett megszerzett gépészmérnöki másoddiplomát 1980-ban vette át a miskolci egyetemen.

A későbbiekben – mint főenergetikus – létrehozta az energetikusi szervezetet. Rendszeres ellenőrzéssel, figyelemmel kísérte az egyes vízművek és szennyvíztisztító telepek fajlagos energia felhasználását, energiaracionalizálási feladatokat hajtott végre, emellett a vállalat víz- és szennyvíztelepeinek automatizálási koncepciója kialakításával is foglalkozott. 1986-ban bízták meg a villamos műhely és a villamos tervezés vezetésével.

Az új feladatok megoldását nagyban segítette, hogy időközben (1991-ben) az irányítástechnikai szakmérnöki diplomáját is megszerezte. 1996-ban mint termelési főmérnököt, a teljes építési egység (építés, gépgazdálkodás, vállalkozás) irányításával bízták meg. Három évtizedes tevékenységének meghatározó szakmai referenciamunkái közé tartoznak az alábbiak: Encs vízbázisbővítése, Szerencs szennyvíztisztító berendezésének bővítése, Bekecs–Rátka szennyvízcsatorna-hálózatának építése, Tiszaújváros TVK szennyvíztisztító telepének korszerűsítése, Edelény, Telkibánya és Emőd szennyvíztisztító telepének építése.

1986-ban szabadalmi oltalmat kapott a 205804/1986 lajstromszámú „Hőcserélő berendezés termálvíz hőenergiájának légnemű közegek melegítésére való hasznosításához” című munkája. A METESZ keretein belül szaktanfolyamokon oktat, több alkalommal diplomaterv-bírálatokat készített, a Miskolci Egyetemen konzulensként tevékenykedett. Többször volt Kiváló Dolgozó.

Ficsor Miklós úgy véli: – Mindig keresni kell a hasznos tevékenységet, és meg kell találni azt, amin módosítani, javítani lehet. Az ember ezt anélkül is megteszi, hogy erre utasítanák. Észre kell venni azt, ha valahol valami nem jól működik. Adott esetben még a főnökkel is vitatkozni kell, ez velem is gyakran előfordult.

1977-ben kötött házasságot Kádár Anikó zenepedagógussal, aki az Egressy Béni Zeneiskola tanszakvezetője volt, és akit egy évvel ezelőtt váratlanul elveszített. Felesége nagyon sok tehetséges diákot nevelt fel, tanítványai nemrégen tartottak emlékkoncertet kiváló tanáruk életműve előtt tisztelegve.

Attila fiuk most végzett a BME Villamosmérnöki–Informatikai Karán, Budapesten dolgozik. Zoltán – az anyai örökség révén – hegedülni tanul a Bartók Béla Zeneművészeti Főiskolán. Ficsor Miklósnak a munka jelenti a hobbiját: irányítástechnikai programokat készít, ez foglalja le szabadidejének jelentős részét.

Szívesen sportol: főleg pingpongozik, és szereti a számítástechnikát, a számítógépes tervezést. Szakmai életútjával elégedett, a továbbiakban legfőbb feladatának tekinti az rt. közművagyona teljes körű rekonstrukciójának megvalósítását. Szeretné a társasághoz tartozó önkormányzatok víz- és csatornahálózatainak korszerű, digitalizált nyilvántartását kialakítani.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése