Széles Klára

Ügyvezető

Nyíregyháza

szszb_31_tk_szeles_klara_800.jpgA sóstói erdőn át vendégek ezreit vitte a kisvonat és állt meg csilingelve az állomáson. A múlt ködébe vész a villamos, csak a tapasztaltabb korosztály tagjai nosztalgiáznak emlékeik felidézésével. Ma, a 21. században közép és felső kategóriás autók parkolnak le az egykori kisállomásnál, amely funkciót váltott és új ruhát öltött. A vasútállomásból minősített 4 csillagos szállodává alakult az épület, melynek neve Hotel Aventinus. A vendégek pedig Európából, a tengeren túlról és itthonról is érkeznek… A 40 fokos hőségből belépve nem csak a kellemes, klimatizált levegő hat nyugtatólag, hanem a gondos odafigyeléssel kiválogatott tárgyak, a belsőépítészet remeke a recepció és környéke, szállodai szakkifejezéssel szólva, a lobby. A vendégfogadás mesterségéről és művészetéről Széles Klárával, a Sóstó – Thermál Kft ügyvezetőjével beszélgetünk.

Nagyon gazdag életutat és szakmai pályát tudhat maga mögött az üzletasszony. Kedvessége, figyelmessége azonnal meghitt légkört teremt. Nem született vendéglátós családba, ő maga szerezte meg az elméleti és gyakorlati tudást. De amit otthonról hozott az sem kevés, és csodálatos módon meghatározta mindig is az ő alapértékeit: tisztesség, az adott szó becsülete, másik ember tisztelete – ezen alapértékek képezték a szülői ház örökségét. Tisztelettel beszél édesapjáról, Széles József ácsmesterről, édesanyjáról, aki az iparos család ügyeit intézte, emellett dolgozott az általános iskolában és nevelte a gyerekeket, Klárát és Józsefet. Klárának is két gyermeke született, Zsuzsanna és Árpád, mindketten a Közgazdaságtudományi Egyetemen végeztek.

Széles Klára a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium francia tagozatán érettségizett, majd a Budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán szerzett vendéglátó üzemgazdász oklevelet. A diploma megszerzése után férjhez ment, férje szintén közgazdász volt. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szálloda és Vendéglátó Vállaltnál helyezkedett el friss diplomásként, mint munka és üzemszervező, majd a közgazdasági csoport, illetve a közgazdasági osztály vezetését bízták rá. A rendszerváltozás nem kímélte ezt a céget sem és 1990-ben a privatizáció miatt felbomlott. Széles Klára viszont elméleti ismeretei mellett ezután sok gyakorlati tapasztalatra tett szert, a MÁV Utasellátó Vállalatának nyíregyházi üzletigazgatójaként 150 ember dolgozott a keze alatt.

A Tiszti Klub Étterem  mintegy 350 fő befogadására volt képes, hiszen két 120 fős étterme és 3 külön terme volt. 14 éven át szilvesztereket, pótszilvesztert, évente 4-5 bált, számtalan esküvőt és osztálytalálkozót tartottak a házban. A bérlemény megszűnése után új időszak kezdődött az életében, egy gyermekkori álma valósult meg, hiszen a Sipkay Barna Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskolában főállású szakmai tanárként adhatta át a gyerekeknek gyakorlati és elméleti tudását. Két évig dolgozott a Sóstó Park Hotelben, mely időszak alatt a cég jövedelmezősége jelentősen javult. A Tiszadobi Andrássy Kastély, mely a kft telephelye volt, felújításában is aktív részt vállalt, hisz a konyhatechnológia és emeleti tálaló konyhák kialakításban jelentős feladatot kapott. Innen már csak egy lépés, 2013-tól már az Aventinus Hotel jelenti számára a világot. A négy csillagos szálloda operatív vezetésén kívül a Cafe and Lounge Étterem  is az irányítása alá tartozik.

Szeptembertől májusig az üzleti turizmus adja a vendégkör jelentős részét, nyáron pedig magánturisták keresik fel a hotelt. A vendégek 60-70 %-a külföldi, a környező országoktól kezdve, Európa más városaiból és a tengeren túlról is érkeznek. Klára irányításával szervezik az értékesítést, marketinget, a létszám és munkaerő gazdálkodást, pénzügyi, banki, leltár elszámoltatási feladatokat. A Hotel egész működését felügyeli és csak akkor nyugodt, ha minden gördülékenyen és problémamentesen halad. Igyekszik, hogy a figyelmét ne kerülje el semmi és a vendégek személyes kéréseit maximálisan teljesíti. Széles Klára ars poeticája igen egyszerű: az elégedett és visszatérő vendég a bizonyítéka a minőségi ellátásnak. Jól képzett szakemberek gondoskodnak a vendégek kényelméről, a szakácsok szakértők nem csak a hagyományos ételkészítésben, de a különleges étkezési szokásokat is tiszteletben tartják és igyekeznek kielégíteni a vegetáriánus, laktóz illetve gluténmentes ételeket fogyasztó vendégek igényeit is. A Klárát körülvevő fiatal munkatársaival, az idegen nyelvtudásukkal, kedvességükkel, a vendégek iránti szeretetükkel mindent elkövet,hogy a tulajdonos megelégedésére vezesse a házat. Mint megerősíti : „ A kedvesség,az odafigyelés, a tisztaság, a rend sokszorosan megtérül, mert e vendég azért választ egy hotelt, hogy otthon érezze magát távol az otthonától. Ha érzi, hogy ő áll a középpontban, szeretettel veszik körül, akkor legközelebb is eljön hozzánk  a Hotel  Aventinusba.”

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése