Szécsényi Péter

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_03-118_szecsenyi_peter.jpgA Zefirusz Kft. teljesen új színt hozott Nyíregyháza, de még a megye vállalkozói életébe is. Sokan emlékezhetnek még a zártkörű klubra. Néhány éve pedig teljesen új területeket is meghódított a kft. Szécsényi Péter vezeti a Lízing Kft.-t és a fővárosi székhelyű Centrál Kft.-t.

Nehéz időpontot egyeztetni a rendkívül elfoglalt igazgatóval. Beszélgettünk Pesten és Nyíregyházán is. A debreceni születésű Szécsényi Péter ezer szállal kötődik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez.

Itt járt általános iskolába, a jó nevű 2-es gyakorlóba. Az ugyancsak patinás Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett 1976-ban, majd a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki karán vette át diplomáját 1982-ben.

Szülei, Szécsényi Lajos molnár-technológus és Káringecz Gizella gépíró soha nem kényszerítette az akaratát a cseperedő fiúra. Ő maga döntött a műszaki pálya mellett. Diplomával a zsebében a Közúti Építő Vállalatnál helyezkedett el, később ez a cég Nyírbau néven futott tovább. Szécsényi Péter előbb művezető, majd területi főmérnöki beosztást látott el.

Két éve, hogy a Zefirusz belépett az életébe, ez azonban egyből minőségi változást hozott. Mint mondja, szélesebb látókörrel, lényegesen nagyobb léptékben gondolkodhatott. Mivel két kft.-nek az ügyvezető igazgatója, nincs egy perc megállása sem. Legfeljebb annyi, hogy időközben elvégezte a Közgazdaság-tudományi Egyetem mérnök-közgazdász szakát, felsőfokú külkereskedelmi áruforgalmi képesítést szerzett. A Controlling Akadémia megbecsült és mindenképpen a jövőben alkalmazható tudás alapja.

A Zefirusz Kft. folyamatos profilbővítése eredményeként született meg 1993 decemberében a Lízing Kft. Az egyik nagy partnerük a MOL Rt., autókat és más berendezéseket, gépeket, grafikai berendezéseket hoznak be. Nemcsak a jelentősebb tételeket rendelőkkel, hanem a kis cégekkel is szívesen foglalkoznak.

Építőipari tevékenységük az épületek igényes felújítását jelenti. Nem véletlenül ők kapták meg a Korona Szálló modernizálását. A megyeszékhely egyik legszebb architektúrájú alkotása a cég szakembereinek keze nyomán nyerte vissza eredeti szépségét. A teljes átalakításra még néhány hónapig várni kell, ám az már most látszik: a minden igényt kielégítő kivitelezői munka megnyerte mind a szakemberek, mind az érdeklődők tetszését.

Most már a piac dönt, hogy valóban keresettek lesznek-e az itteni szálláshelyek és szolgáltatások. Természetesen nemcsak ilyen kiemelkedő feladattal bízzák meg a vállalkozást, hanem kisebb épületek, házak tető alá hozását vagy felújítását is elvállalják.

Úgy látszik, a szállodákhoz különleges szálak kapcsolják a kft.-t. Budapesten megvettek egy hotelt az Andrássy úton, ebből alakították ki a Centrált.

Ez a háromcsillagos szálloda ma versenyképesen dolgozik, sikerült a létszámot úgy csökkenteni, hogy az a működtetést nem veszélyezteti. Az ingatlanvásárlás mindenképpen a legjobb befektetésnek minősül, ezért megéri legalább hetente autózni a fővárosba, hogy első kézből tájékozódjon a szálloda ügyeiről.

− Azt hiszem, ma a gazdasági életben elengedhetetlenül fontos az új ötletek bevezetése, alkalmazása − összegzi eddigi tapasztalatait a fiatal üzletember. − A Zefirusz Kft. az élő példa arra, hogy néhányan is elvezethetnek, működtethetnek jövedelmező vállalkozást. Igaz, a mi munkanapunk nem nyolcórás, de ki nézi azt, ha értelmes elfoglaltsággal építhetjük a céget. A versenyképességet csak úgy tudjuk megőrizni a konkurenciaharcban, ha tisztességes módszerekkel, gyorsan, kis befektetéssel igyekszünk a legjobb eredményt elérni.

Ebben nem ismerünk pardont és az üzletünket továbbra is ezen elvek alapján bővítjük.

Szécsényi Péter felesége dr. Márföldi Katalin, ügyvéd, jelenleg magánügyvédként tevékenykedik. Kislányuk, Noémi, nyolcesztendős és gyakran látja késő estig dolgozni a szüleit.

A feszített tempót csak a rendszeres sportolással tudja fennakadás nélkül folytatni a család. A férj reggelente teniszezik a szomszédjával, kosarazik a Taurus csapatában, és nagy családi síelések egészítik ki a programjukat.

Igazából még nem gondolkodtak el azon, hogy miért Nyíregyházán élnek, bár Szécsényi Péter szerint ennek egészen prózai okai is vannak. Lényegében itt töltötte a gyermek- és kamaszkorát, a fővárosban járt egyetemre, s később dolgozott Heves és Borsod megyében is. Azt vallja: ha minden értelmiségi hátat fordítana ennek a sokszoros hátránnyal küszködő megyének, akkor még nehezebb lenne a szellem napvilágát nélkülözve itt élni a maradóknak.

Szécsényi Péter szerint nem fontos elmenni ahhoz, hogy minőségi életet éljen valaki. Erre már minden feltételt megtalálnak megyénk polgárai, ha a jó szándék, a tenniakarás motiválja a tetteiket.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése