Szaszala Tamás

Cégtulajdonos, ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_09-84_szaszala_tamas.jpgAz Észak-Amerika folyóparti erdeiben őshonos nyugati platán a földkerekség leghatalmasabbra növő fája, törzsátmérője gyakran meghaladja a négy-öt métert. Nálunk az utcákat, utakat szegélyező, a parkok, ligetek fölé magasodó juharlevelű platánok díszlenek, amelyek termetben, terebélyességben alig maradnak el amerikai rokonaiktól. A szépségük, méltóságuk, no és az árnyuk miatt kedveljük is őket.

Nem különben szereti a platánt a fiatal éveit taposó Szaszala Tamás cégtulajdonos, ügyvezető igazgató. Már csak amiatt is, mert a családi vállalkozásuk e név viselője, a cég lógóját is a platán öt ujjú juharlevele díszíti. Jelképesen szólva: a Platán Autóház kis magonca hamar gyökeret eresztett, és gyors növésnek indult az egyébként nehéz talajúnak tartott autós szakmában.

Szaszala Tamás 1970. július 31-én született Nyíregyházán. Édesapja, Szaszala László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közlekedési Felügyelet igazgatója, akinek egész élete az autókhoz kötődik. Nincs ez másképp a nagyobbik gyermek, Tamás esetében sem. A gyermekkori emlékekből is főként a gépek szeretete, a „mi mozgat mit, és hogyan” kíváncsisága, no és persze, a „szétszedni-összerakni” boldogsága jön elő.

A nyíregyházi Benczúr Gyula Általános Iskola elvégzése után a Kossuth Lajos Gimnázium következett. Ez idő alatt a mindennemű technikai újdonságra fogékony kamasz leginkább az iskolai rádióstúdióban szeretett foglalatoskodni. A Kossuth-gimnáziumból egyenes út vezetett a debreceni Ybl Miklós Építőipari és Műszaki Főiskolára, ahol épületgépészetet tanult. Ez akkor új szakmának számított a főiskola életében is. Az új szakma, új kihívás elve dominált a debreceni műszaki főiskolára való jelentkezésében. Még csak a harmincadik életéve kapujában, mégis bizonyossággal mondja: ezek voltak a legszebb évei.

A diplomát követően mégsem a szakmájában helyezkedett el, mert akkor már álltak a Platán Autóház falai, közöttük pedig beindult az élet. Az ünnepélyes megnyitó 1994. április 11-én volt. Családi vállalkozás ide, családi vállalkozás oda, a friss diplomás fiatalember mégsem a magas ülésről kezdte az életet, hanem raktárosi szerepkörben. A raktárosi munka, mint mondja, csak hasznára volt a későbbiekben. Neki, sőt önmagának is be kellett bizonyítani, hogy alkalmas a feladatra. Aztán műszaki igazgatója, majd ügyvezető igazgatója lett a cégnek.

A Platán Autóház a Volkswagen és a Skoda személygépkocsik márkaképviseletét, és teljes körű szervizét látja el. Az előbbi márka a Platán tulajdonosainak választását illetően nem szorul magyarázatra, a Skodák forgalmazását pedig nem bánták meg. Pedig csupán a véletlen hozta, hogy felkerült a cég palettájára. A Skodáknak mindig is keletjük volt nálunk, amióta pedig a Volkswagen család tagja, egyre nagyobb teret hódít a világ autópiacából.

– Nagyon kellemes a vevőköre, és ami a legmeghatározóbb: igencsak jó a Skodák ár-érték aránya. Vagyis, amikor autót veszünk, rögtön számolunk a majdani eladhatóságával is – mondta Szaszala Tamás, aki nemrégiben szemlélhette meg Európa egyik legkorszerűbb gyáregységét a Prága melletti Mlada Boleslavban. Az idén lehetősége nyílt megtekinteni az inkák földjén, a jelenleg Mexikóban gyártott bogárhátú Volkswagenek legördülését is a szerelőszalagról.

A Platán Autóház bemutató termeiben mindkét márka legújabb modelljei fellelhetők. Az autóház a megyében elsőként, 1998 májusában kapta meg az ISO 9002 minősítést, amely minőségi rendszer már az új évezred követelménye. A jelentőségét még nemigen értik az emberek, de a már eszerint működő cégek és dolgozóik tudják: a mai világ nagy útvesztőjében csak előre lehet menekülni. Ezt vallja Szaszala Tamás is. Az elkövetkezőkben a legfontosabb stratégiára: a minőségre kíván koncentrálni.

– Teljes egészében megbízunk a márkában és már bízunk önmagunkban is – ekképp szól az eddigiek rövid sommázata. A Porsche Hungária minden intelmét igyekeztem megszívlelni, noha azok olykor túl keménynek és haszontalannak tűntek. Az igazuk mindannyiszor bebizonyosodott: a befektetett energia megtérül. Ennek a felismerésnek és a napi tizenkét órás munkának köszönhetem, hogy a Porsche Hungaria az 1998-as év értékesítéséért Aranytűvel jutalmazott. Ez cégünk elismerése is, amely 1999. november 26-án Mátészalkán, a Jármi út 67. sz. alatt új Volkswagen autószalonnal gazdagodott.

A családi vállalkozásban dolgozik az édesanyja, s lehet, hogy a 2000-ben, szintén a debreceni műszaki főiskolán diplomához jutó húga is itt kezdi a munkát. A fiatal ügyvezető kevés szabad idejében zenét hallgat. Az ezredfordulótól pedig egy általános jobblétet vár, hogy többen betérhessenek hozzájuk Volkswagent, avagy Skodát venni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése