Szalacsi Árpád

A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója, címzetes egyetemi docens

Nyíregyháza

szszb_33_zsl_szalacsi_arpad.jpg„Erdők jó kezekben!” – ez a NYÍRERDŐ Zrt. frappáns szlogenje. Benne van a cég filozófiája, a magas szintű felkészültség és szakmaszeretet, ezt célként és zsinórmértékként tartja számon Szalacsi Árpád. Vezetőként is ez a sikerének záloga. Következetes, ebben példamutató kíván lenni, hiszen, mint taglalja, az erdész szakma a hivatástudaton kívül másfajta attitűdöt, alázatot és türelmet is igényel. A vállalati kultúra értéke, normái a munkatársak figyelmében, az igényesen szerkesztett, informatív honlapban, a kiadványokban, prospektusokban, a kommunikációban is megjelennek.

A tanulás, a képzés, a motiváció gondolatvilága végigkíséri beszélgetésünket. Sikeres pályaválasztásának is ez a kulcsa. Általános iskolai biológiatanára az órákon, természetismereti táborokban kedveltette meg vele az erdők-mezők világát. Innen egyenes út vezetett Mátrafüredre az Erdészeti Szakközépiskolába, majd a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karára. 1996 augusztusában került a NYÍRERDŐ Zrt.-hez, ez az első munkahelye. Okleveles erdőmérnökként különböző beosztásokban dolgozott, 2002-ben lett Fehérgyarmaton erdészeti igazgató, 2010 óta a társaság vezérigazgatója.

Az erdők hármas funkcióját – az erdő- és vadgazdálkodást, az erdő védelmét, illetve társadalmi-közjóléti szerepvállalást – igyekszik egyensúlyban tartani. A Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye területén kilenc önálló erdészeti egységgel 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel, ennek harmada gazdálkodási korlátozás – Natura 2000, természetvédelmi oltalom – alatt áll. Például a Debreceni Nagyerdő, a Gúthi-erdő, a Bockerek-erdő, a Baktalórántházi erdőtömb egy része.

A hagyományos erdőgazdálkodás komplex irányítása mellett vonzódását e tájhoz doktori disszertációjának témája, „Természetközeli erdőgazdálkodás lehetőségei a szatmár-beregi sík erdeiben” is bizonyítja. Nemcsak a tudományos, hanem az oktató munkát is fontosnak tartja, a Debreceni egyetem vadgazda mérnökképzésében is részt vett, a záróvizsga bizottság állandó tagja, az erdészeti szakmai tanácskozások rendszeres előadója. A NYÍRERDŐ életében az akác, mint erdészeti hungarikum kiemelkedő szerepet játszik, jól alkalmazkodik a klímaváltozáshoz. Nemcsak idehaza, külföldön is keresettek az ebből készült termékek, és hasznából tudják fenntartani, gondozni a természetszerű, őshonos fajokat, erdőket.

A Társaság fontos tevékenysége a vadgazdálkodás, a lónyai, a gúthi és a halápi vadászterületeket sok hazai és külföldi vadász keresi fel. A vadászat egyébként Szalacsi Árpádnak is kedves foglalatossága.

A cég közjóléti szolgáltatásai többször is szóba kerülnek. E társadalmi szerepvállalás felértékelődött, elvárás, de ezt csak eredményes gazdálkodással tudják elérni. Ha a közönség megismeri az erdészek munkáját, biztosítva lesz az erdő megbecsülése, ez közjóléti tevékenységük célja. Folyamatosan karbantartott objektumokkal, szabadidő komplexumokkal, nagyszabású programok szervezésével élményekhez juttatják az embereket, megteremtik a pihenés, a rekreáció, az oktatás, a játék, a sport és a testedzés lehetőségét – oxigéndús erdei körülmények között. Különösen nagyszabású felújításokat végeztek az utóbbi hónapokban a Nyíregyháza tüdejének nevezett Sóstói Parkerdőben.

Erdőpedagógiai tevékenységükkel a jövőt is építik. A Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola a Nyíregyházi Erdészet épületében speciális felszereltséggel, kiváló szakemberekkel működik. Debrecenben a Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolát tartják fenn, és üzemeltetik a város tulajdonában levő Hármashegyi Erdei Iskolát is.  

Fontosnak tartják, hogy a Társaság által kezelt természeti értékeket kiadványokban, filmeken is bemutassák. Utóbbiakkal több is díjat nyertek nemzetközi természetfilm fesztiválokon.

Szalacsi Árpád számos társadalmi megbízatást is betölt. Elnöke a Megyei Labdarúgó Szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Igazgatóságának és a Magyar Labdarugó Szövetség Amatőr Bizottságának. Vezeti az Országos Erdészeti Egyesület Megyei Helyi Csoportját is. Szabadidejében a vadászat mellett, futásra, teniszre és focira is igyekszik időt szakítani.

A természet iránti szenvedélye bizonyára befogadásra talál gyermekeiben is, 18 éves lányával és 13 éves fiával sokat járják az erdőt.

Sikeres ember. Igencsak rokonszenves, miközben a Társaság alkalmazottaiért érzett felelősségéről beszél, akkor a kívánt jó közérzetről és az elvárt tulajdonosi tudatról-kötődésről is szól, mert csak így – közösen – lehet sikeres a cég.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése