Salamon László

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_22-116_salamon_laszlo.jpgA családi fészek már régóta nemcsak a benne élők védelmére szolgál, hanem esztétikailag is közvetíti számukra az építészet eddig mifelénk talán rejtett értékeit. Mindebben komoly szerepet játszanak azok a cégek, amelyek nemcsak a funkciót, hanem az ötletes megoldásokat is fontosnak tartják a lakás vagy a ház megépítésénél, felújításánál. Erről beszélgetünk Salamon Lászlóval, a nyíregyházi székhelyű Salépker-Eu 2000 Kft. tulajdonosával és egyben ügyvezető igazgatójával. 2006 júniusában másodszor kértek helyet a nemzetközileg is jegyzett Kelet-Nyugat expón, és a reméltnél is nagyobb sikert arattak különleges megmunkálású, díszítésű nyílászáróikkal.

A Nyíregyházán 1961. június 6-án született fiatalember a szülőktől hozta magával a tisztességesen végzett munka megbecsülését. Édesapja, néhai Salamon László nagy tekintélynek örvendő cipészmester volt, akihez még személyesen jöttek el lábbelit készíttetni a színészek is. Később alapító tagja volt a Szabolcs Cipőgyárnak. Az édesanya, Horváth Mária üzletvezetőként jött nyugdíjba a MÉH Vállalattól. Ma 81 éves. Testvére, Zoltán pénzügyi területen tevékenykedik. Felesége, Bíró Beáta még a középiskolából, az ÉVISZ-ből ismerős, és a szakma szeretete mellett még erősebb kötelék, a szerelem és a házasság is egybefonta életüket. Két gyermekük született, Fruzsina most érettségizik a Kölcsey Gimnázium francia tagozatán, az ELTE-re jelentkezik, pszichológia szakra. Krisztina szintén kölcseys diák, német tagozatra jár.

A szülők a debreceni Ybl Miklós Műszaki Főiskolán szereztek építész oklevelet. 1983-ban Salamon László a megye legnagyobb építőipari vállalatánál, a SZÁÉV-nél helyezkedett el mint technikus. Büszkén emlékezik vissza az Erdősori „könyves házra”, a fehér dombházra, amely az akkor korszerű alagútzsalus technológiával készült.

c

Három év múlva a Hajdú-Bihar Megyei Szolgáltató Vállalat nyíregyházi kirendeltségvezetőjeként már több rangos feladatot oldott meg. Egyre inkább körvonalazódott benne: építési vállalkozóként szeretne dolgozni. Ám hiába kopogtatott az akkori városi tanácsnál vagy a kisiparosokat tömörítő KIOSZ-nál, ilyen vállalkozói kategóriáról sehol nem tudtak. Ilyen fogalom egyszerűen – nálunk – nem létezett.

Tehetett mestervizsgát szobafestésből, ács és kőművesmunkából. Megtette, de nem erre vágyott. A feleségével rajzolták a terveket a kalákás építkezésekhez.

Egyéni vállalkozói igazolványt váltott, és megkereste az építészeti piacon azt a szeletet, amely a szívéhez közel állt. Így esett a választás a nyílászárókra. Egy évig ingázott Budapest és Nyíregyháza között, hogy megismerje az acéltokos, színvonalas ajtólapokat, a dekoratív ablakokat. Személyesen is felkeresett gyártó cégeket a nyugati országokban. Földbe gyökerezett a lába, amikor a számítógép által vezérelt ajtógyártó gépsort látta. Minden paramétert a komputer állított be, és a szalag végén emberi kéz érintése nélkül legurult a késztermék. Salamon László úgy vélte hogy, ilyen gyártókapacitás és minőség igen nagy beruházást igényel, ezért inkább arra vállalkozik, hogy ezeket a gyönyörű darabokat mifelénk is meghonosítsa.

Az elgondolást tett követte, kft.-vé alakította a családi vállalkozást, és kezdte kiépíteni a kapcsolatokat a tervezőkkel, az építtetőkkel. Ma már elmondhatja, csak a képzelet szab határt egy ötlet megvalósításának. Előbb az intézményeknél szerzett gyakorlatot, a Nyíregyházi Főiskola, a megyei kórház, bankfiókok és más, reprezentatív megjelenésű és belső terű épületek őrzik a Salépker vezetőjének ötleteit. Az idei expó pedig végleg bebizonyította, a lakosság egyre szélesebb köre igényli a minőségi nyílászárókat. Üzleti filozófiája: soha nem mond nemet egy vevőnek, mindig találnak megoldást az elképzelésükre. Ha lehet, azonnal vagy rendelésre szállítanak. Törekvéseik szerint maximum öt hét alatt a vevő rendelkezésére áll a kívánt áru. Mára pedig elérte azt, hogy a termelők keresik fel ajánlataikkal, hogy milyen nyílászárót készítenek, és alkalmazkodnának a Salamon László által elvárt feltételekhez. Mindez magába foglalja az árat, a minőséget, a garanciát, a szállítást és így tovább. Nap nap után hívják a gyártók, hogy milyen újdonsággal léphet ki a piacra.

A családi vállalkozás keretei – akár a nyílászárók a falban – megszabják nemcsak a lehetőségek, hanem a korlátok határait is. A mennyiségi fejlesztés helyett a minőségre szavaz a cég, hisz az edzett, savmaratott, homokfúvott üvegajtók olyan választéka várja az igényes vevőket, hogy ennek az egyre növekvő elvárásnak is elég megfelelni. Salamon úr annak örül, hogy közel maradt az építészethez, ráadásul úgy, hogy legalább egy cseppet irányíthatja az építészeti, a lakberendezési közízlést is. Reklamáció pedig nem hátráltatja a napi munkát.

Szabad idejében az öregfiúk kosárlabdacsapatában játszik, ahol szintén elvárják tőle a jó megoldásokat.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése