Rehó Lajos

Iskolaigazgató,

Nyíregyháza

szszb_09-68_reho_lajos.jpgA  mindössze tíz éves múltra visszatekintő Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Nyíregyházán, a dinamikusan fejlődő Örökösföldön, szép hagyományokkal rendelkezik. Azt a szellemiséget követik, amit Mátyás szellemiségének tartanak: „ő vitézeket nevelt a katonákból, és a próbák helyszíne akkor a csatamező volt, most pedig az iskola” – fogalmazta meg az intézmény ars poeticáját Rehó Lajos igazgató.

1946. június 17-én Balsán született a néhai Rehó Lajos főkönyvelő-helyettes családjában. Édesanyja, lánykori nevén Muszka Etelka, a háztartás és a család gondjainak megoldását vállalta magára. Egy lánytestvére született, Zselinszky Lászlóné Rehó Ágnes, aki könyvtárosi diplomát szerzett, és a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtárban dolgozik. Felesége, Rehó Lajosné Tóth Ilona, szintén pedagógus, diplomája szerint tanító, a nyíregyházi Kazinczy Ferenc Általános Iskolában tanít. Két lányuk született: Tímea huszonhét éves, külkereskedelmi, közgazdasági diplomával a zsebében a fővárosban talált állást. Férje, Zelenák Róbert, az OTP ügyfélkapcsolatok igazgatóságának ügyvezető igazgatója. Orsolya lányuk ötödéves joghallgató Szegeden.

Rehó Lajos Sárospatakon érettségizett 1964-ben. Utána egy évig képesítés nélkül tanított Tiszakarádon, majd sikeresen felvételizett a szegedi tanárképző főiskolára. 1969-ben vette át magyar–orosz szakos tanári diplomáját. Hazajött a szülőföldjére, először Nyírteleken tanított két évig, ezután a gávavencsellői gimnáziumban állt a katedrára. Ebben az intézményben 1971 és ’79 között megtapasztalhatta azt, milyen jó érzés családias környezetben tanítani. Lehetősége nyílt arra figyelni, hogy minden diákból a maximumot hozzák ki. Számos közösségi munkát vállalt, irodalmi színpadot vezetett, kulturális műsorokat állított össze. Ez időben szakmailag is képezte magát, és elvégezte a B kategóriás amatőr rendezői szakot a Népművelési Intézet keretén belül. Még iskolai könyvtáros végzettséget is szerzett.

A Vasvári Pál Gimnáziumban a katonai képzés szinte külön intézménynek számított, és a bentlakásos formában működő kollégiumhoz feltétlenül férfi tanár kellett. Rehó úr 1979 és ’91 között dolgozott itt, és nevelte a tiszti pályára készülő fiatalokat. Közben óraadóként tanított a Vasvári-gimnáziumban és a nagykállói Budai Nagy Antal Gimnáziumban. 1991-ben áthívták az Arany János Gimnázium és Általános Iskolába. Időközben tovább bővítette tudását, és egyetemi diplomát szerzett oroszból és magyarból egyaránt. 1991-ben angolból tette le a középfokú nyelvvizsgát. A Budapesti Műszaki Egyetemen pedig közoktatás-vezetői képesítést nyert 1999-ben.

Az önkormányzat ’97-ben felkérte a Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatói posztjának betöltésére.

– Azt tapasztaltam, hogy a gyönyörű épületben működő iskola sajátos varázzsal rendelkezik, és az általános műveltség átadása mellett számos területen lehet pluszt adni a gyerekeknek – magyarázza az igazgató úr. Különösen a néptánc lett sikeres, a Kikerics együttesünk, Szilágyi Zsolt vezetésével többszörös Ki mit tud? győztes lett. A sport, a mozgás, a szabadidős tevékenység kiszélesítése szintén mérhető sikereket hozott. Főként azt, hogy a tanulóink elsajátították a hatékonyabb időbeosztást, javult a munkamoráljuk. Szülői igényként fogalmazódott meg velünk szemben az idegen nyelv és a matematika-informatika oktatása emelt óraszámban. Iskolánkat egyetlen diák sem hagyja el úgy, hogy a nyolc év alatt ne tanult volna meg a komputerrel bánni. Két év alatt már megmutatkoztak az idegennyelv-oktatás és a matematika-informatika eredményei, hiszen megyei és városi versenyek előkelő helyezettjei lettek diákjaink.

Még sorolhatnák a sport, a kultúra és más területek megméretésein elért sikereiket, a többszörös Diákolimpia győztes röplabdacsapatot, a minden évben felejthetetlen élményt nyújtó karácsonyi koncertet, de Rehó Lajos inkább a pedagógiai programjuk egyik fontos elemét idézi Horatiustól: „A nevelés azzá tesz bennünket, amik vagyunk”, és az emberek annál inkább hasonlítanak egymásra, minél inkább hasonlatosabbak nevelési módszereink. Mint az igazgató úr alátámasztja: minden gyerek tehetséges valamiben, az iskola feladata, hogy észrevegye ezt és tegyen azért, hogy ezt a képességet kibontakoztassa.

Az iskolában ötvenhárom pedagógus és tizenkilenc adminisztratív, valamint technikai dolgozó gondoskodik az ötszáznegyven gyermek zavartalan oktatásáról, neveléséről.

Én úgy gondolom, hogy iskolánknak a gyorsan fejlődő Örökösföld életében kulturális missziót is fel kellett vállalnia. Az intézményben a belső udvart a névadónkról Mátyás udvarnak neveztük el. Előadásokat, koncerteket rendeztünk a városrész lakosságának is. A Katona József Színház és a Mandala Dalszínház is fellépett nálunk.

Rehó Lajos szabadidejében szívesen kertészkedik, olvas és színházba jár.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése