Puskás Miklós

Cégtulajdonos, ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_19-86_puskas_miklos.jpgRohanó világunk ellenére, azért a kerek évfordulókra szakítani kell időt. Ezt tette 2004. október 21-én a tizedik születésnapjához érkezett nyíregyházi P+P Depó Kft. is. Az ünneplést a Koronában tartották árubemutatóval egybekötött partnertalálkozó keretében.

A Debreceni u. 113. sz. alatt működő cég tábláján a P+P a Puskás testvérpár: Miklós és Tamás közös elhatározását, immár évtizedes együtt munkálkodását, s a jövőbe vetett hitét jelöli. Ám alig lobbant el a születésnapi torta gyertyája, a cég tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, Puskás Miklós már Párizsban találta magát, ahol öccsével és néhány szakmabeli barátjával együtt megtekintette a kétévenként sorra kerülő SIAL Nemzetközi Élelmiszer-ipari Világkiállítást, amely hasznos iránytűként szolgált az élelmiszer-ipari szakemberek jövőbeni tájékozódását illetően. A végtelenül széles skálán bemutatott konyhakész alapanyagok már a ma, de még inkább a jövő háziasszonyainak kedveznek – mondta Puskás Miklós.

– A mirelit áruk széles körének forgalmazásával a cégünk is e célt szolgálja. Saját erőnkből, apródonként fejlődve jutottunk el a máig. A négy darab, 8×12 méteres kamrából álló hűtőházunk 350 tonna áru befogadására alkalmas. Ehhez társul a szintén itt található mirelitbolt. Jelenleg kétezer regisztrált vevőnk van, ebből 1000–1200 a heti rendszerességgel vásárló partner. A vásárlói láncot tovább kívánjuk bővíteni, a szomszédos telken, 2005 elején egy minden tekintetben modern húsáruházat építünk. Ez egy mókuskerék, csak előre haladva maradhatunk talpon – vélekedett a cégtulajdonos.

Ám nemcsak a kft.-t vezeti, élőállat-felvásárlással is foglalkozik. Ez ügyben szinte az egész országot bejárja, de főként Szabolcs, Borsod és Hajdú megyék állattartóival áll üzleti kapcsolatban. A megrendelői között olyan hazai cégek szerepelnek, mint a Pick Szeged, Zalahús, Délhús, Bajai Vágóhíd. Ugyancsak bejáratott a horvátországi és az olaszországi kereskedőkhöz vezető út, nekik leginkább kisborjakat szállít. Tavaly sokat exportált Romániába, Moldáviába.

Puskás Miklós 1960. március 3-án született Nyíregyházán. A szülei az idő tájt a ma már a megyeszékhely elővárosának aposztrofált Nyírtelken éltek. Édesapja, dr. Puskás Miklós a nagyközség állatorvosaként tevékenykedett 1957-től 1971-ig, amikor is Nyíregyházára költözött a család, majd az 1978-ban bekövetkezett haláláig ott volt állatorvos. Az édesanyja, dr. Puskás Miklósné Szántó Elza, a Petőfi Utcai Általános Iskolában tanított. Az idén 74 éves nyugdíjas pedagógus jó egészségnek örvend. Miklós öccse, Tamás, négy évvel fiatalabb, együtt viszik a P+P Depó Kft.-t.

Puskás Miklós az alsó osztályokat Nyírtelken járta, míg az ötödiket – a szülők beköltözésével – már a nyíregyházi Jókai Mór Általános Iskolában kezdte 1971 szeptemberében. A Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett 1978-ban. Szomorú emlékkép fűződik e dátumhoz: az érettségi előtt három hónappal meghalt az édesapja.

A középiskola befejezése után a Tiszántúli Mesterséges Termékenyítő Főállomáshoz szegődött, ahol helyettesítő inszeminátorként tevékenykedett. Ezután Debrecenben, majd a szigoráról hírhedt kalocsai laktanyában katonáskodott. Ezektől kellemesebbek a főiskolás éveket rögzítő képek: az Állatorvos-tudományi Egyetem hódmezővásárhelyi Állategészségügyi Főiskolai Karán 1984-ben szerzett üzemmérnöki diplomát. A főiskolán ismerkedett meg élete párjával, Ágh Andreával, akivel ezerkilencszáznyolcvanöt júliusában kötött házasságot.

A diploma után az orosi tsz-nél helyezkedett el mint a juhászati ágazat telepvezetője, majd főállattenyésztő lett. E pályakezdő időszak után a Szabolcs Megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalathoz került mint a felvásárlási főosztály előadója.

A vállalathoz követte felesége, higiénikusként dolgozott. E hét évre szívesen emlékszik vissza. Mára elképzelhetetlen az a közösségi élet, amelyhez a szakszervezet ifjúsági tagozatának vezetőjeként maga is hozzájárult. Ám a nagy változás a húsipart sem kerülte el, ezerkilencszázkilencvenkettőben a cég tönkre ment. Ekkor döntötte el, hogy élőállat-nagykereskedő lesz, amely tevékenységet a mai napig folytatja. Az öccsével 1994-ben alapították meg a P+P Depó Kft.-t, s innentől a történetünk már kerek egész.

A feleségével együtt, aki szintén a vállalkozásban tevékenykedik, nagy örömüket lelik mindkét fiukban: Miklós harmadikos gimnazista, míg Dániel elsős középiskolás. Miklós nagyon jó tanuló, emellett a legszélsőségesebb sportágakban is otthonosan mozog: lovagol, síel, úszik, sőt a nyíregyházi csapatban vízilabdázik is. Dániel alighanem az édesapja örökébe lép, erre az adottságai jó esélyt adnak. A Puskás család ott van minden Szpari-meccsen. Valamennyien nagy állatbarátok. Puskás Miklós ötlete által gazdagodott a nyírteleki Anna-napok rendezvénye, 2004-től immár az a P+P Depó Kft. Pacalfőző versenyt is szimbolizálja.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése