Pongó Károly

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_08-64_pongo_karoly.jpgTöbb hasznos tevékenységgel foglalkozó, egyedinek mondható cég megyénkben a Pongó Export-import Kft. Az Európa számos országában ismert kft. Németországban gmbh-t, vagyis korlátolt felelősségű társaságot alapított. Remény van arra, hogy az ezredfordulótól a tengerentúlra is eljutnak a kft. termékei. A bővülésnek, a terjeszkedésnek a mezőgazdasági jellegű megyénkben a termelők is nagy hasznát veszik. A közelmúltban már be is jegyezték az új típusú mezőgazdasági szövetkezetet… Az elektronikus médiában is fontos szerepet tölt be a cég. Elöljáróban, figyelemfelkeltőnek ennyit. Sikeres családi vállalkozásról van szó. A sikerkovács a jó megjelenésű fiatalember, Pongó Károly.

Kevés híján tíz éve, 1990-ben alakult meg a cég. Mindjárt a több lábon való állást választották. Kereskedelemmel, külkereskedelemmel indultak, de az élelmiszeripar is a tevékenységi körükhöz tartozott. Mi több: építőipari, kivitelezői ágazata is volt a kft.-nek. A regionális rádió és a televízió működtetése hangsúllyal említhető. Ebben a könyvben is leírhatjuk: a Pongó család beírta nevét megyénk történelmébe.

Az egyéni cég 1996 óta káeftéként működik. Ennek az évnek a tavaszán az Apagy melletti Meleghegyen megvették az egykori Zöldért Vállalat mirelitüzemét. A megvásárolt épületet felújították, bővítették. Ipartörténeti szempontból is fontos lépés volt ez. Kezdetben, a vásárlás után az üzem tárolási kapacitása négyszáz tonna volt, a fagyasztási kapacitás óránként két tonna lehetett. Napjainkig mindkét mutató, mindkét kapacitás a hatszorosára növekedett. A teljesítmény növekedése mellett a modernizálásra is gondot fordítottak. Számítógép által vezérelt gépek is megtalálhatók az üzemben. A minőségben, a küllemben is igyekeztek megfelelni az európai elvárásoknak. A kft. megkapta az ISO 9002 minőségi tanúsítványt.

Nagy volumenben zöldség és gyümölcs feldolgozásával foglalkozik a cég. Szinte a megyénkben termelt összes gyümölcsféleséget felvásárolják és fagyasztják. (Csak kevés friss gyümölcsöt értékesítenek.) A zöldségfélék is feldolgozásra kerülnek az üzemben. Külön említést érdemel a hagyma, a cukkini és a sütőtök. Az utóbbi gyermektápszer alapanyaga. A sokféle termék – minimális kivételtől eltekintve – exportra kerül. Európa térképén Spanyolország és Norvégia fehér foltnak számít, e két országot kivéve valamennyi országba exportál a kft.

A terjeszkedésnél, a bővítésnél kell említeni, hogy Apagyon megvásárolták a szomszédos üzemet, a hűtőtárolót. Ezt is felújították. A munkálatokat, a fejlesztést részben saját erőből valósították meg, de támogatást kaptak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól és a Megyei Fejlesztési Tanácstól is. A fejlesztés nem állt meg, most is folyamatban van. Elkezdték egy 2500 tonna kapacitású új üzem építését, ezt jövő nyáron adják át rendeltetésének. Ezt a fontos beruházást is támogatja az említett minisztérium és a fejlesztési tanács.

Megyénk mezőgazdaságában és feldolgozóiparában fontos szerepet tölt be a kft. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium bejegyzett integrátora a cég. Jó ez a kistermelőknek is. A szerződést kötött termelőknek vetőmagot, növényvédő szert és szakmai tanácsokat ad a kft. A több száz termelő előfinanszírozásra is számíthat. A jó minőségű termékek leadásánál történik az elszámolás. A kölcsönösen jól bevált módszerre építve a közelmúltban megalapították, bejegyeztették az új típusú Meleghegyi Mezőgazdasági Szövetkezetet. A termeléssel foglalkozó tagok teljes jogú tulajdonosok. Biztonságban érezhetik magukat, nem kell foglalkozniuk piackutatással, termékeiknek biztos felvevő- és értékesítő piaca van. Igaz, a szövetkezeti tagoknak azt kell termelni, amit a kft., pontosabban a piac diktál.

Feljegyezheti a krónikás, hogy 1998-ban Németországban, Stuttgart mellett megalapították a Pongó GmbH-t. Ez a cég logisztikai tevékenységgel, piackutatással, áruterítéssel foglalkozik. Köztudott, hogy Kölnben minden évben megrendezik az élelmiszer-ipari kiállítást és szakvásárt. A Pongó cég a gmbh-nak is köszönhetően az idei őszön először szerepelt a kölni fórumon. Sikeres volt a szereplés, remény van arra, hogy a tengerentúlról is érkezik megrendelés.

A Pongó Rádió november 5-én ötéves, a Pongó Tv kétéves volt. A csendes jubileumon elmondhatták, hogy egyre népszerűbb a rádió és a televízió. Növekszik a hallgatottság és a nézettség. Ezért 2000-től bevezetik a reggeli adást is a tv-ben.

Pongó Károlynak széles körű kereskedelmi gyakorlata van. A sportos fiatalember annak idején a nyíregyházi 4. sz. általános iskola labdarúgócsapatával diákolimpiát nyert. Tizenéves korában úszott és kosárlabdázott is. Patrik névre hallgató kilencéves fia jó tanuló. A fiatal ügyvezető szereti a mozgást, a természetet, szabadidejében szívesen vadászik.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése