Pongó Károly

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_08-64_pongo_karoly.jpgTöbb hasznos tevékenységgel foglalkozó, egyedinek mondható cég megyénkben a Pongó Export-import Kft. Az Európa számos országában ismert kft. Németországban gmbh-t, vagyis korlátolt felelősségű társaságot alapított. Remény van arra, hogy az ezredfordulótól a tengerentúlra is eljutnak a kft. termékei. A bővülésnek, a terjeszkedésnek a mezőgazdasági jellegű megyénkben a termelők is nagy hasznát veszik. A közelmúltban már be is jegyezték az új típusú mezőgazdasági szövetkezetet… Az elektronikus médiában is fontos szerepet tölt be a cég. Elöljáróban, figyelemfelkeltőnek ennyit. Sikeres családi vállalkozásról van szó. A sikerkovács a jó megjelenésű fiatalember, Pongó Károly.

Kevés híján tíz éve, 1990-ben alakult meg a cég. Mindjárt a több lábon való állást választották. Kereskedelemmel, külkereskedelemmel indultak, de az élelmiszeripar is a tevékenységi körükhöz tartozott. Mi több: építőipari, kivitelezői ágazata is volt a kft.-nek. A regionális rádió és a televízió működtetése hangsúllyal említhető. Ebben a könyvben is leírhatjuk: a Pongó család beírta nevét megyénk történelmébe.

Az egyéni cég 1996 óta káeftéként működik. Ennek az évnek a tavaszán az Apagy melletti Meleghegyen megvették az egykori Zöldért Vállalat mirelitüzemét. A megvásárolt épületet felújították, bővítették. Ipartörténeti szempontból is fontos lépés volt ez. Kezdetben, a vásárlás után az üzem tárolási kapacitása négyszáz tonna volt, a fagyasztási kapacitás óránként két tonna lehetett. Napjainkig mindkét mutató, mindkét kapacitás a hatszorosára növekedett. A teljesítmény növekedése mellett a modernizálásra is gondot fordítottak. Számítógép által vezérelt gépek is megtalálhatók az üzemben. A minőségben, a küllemben is igyekeztek megfelelni az európai elvárásoknak. A kft. megkapta az ISO 9002 minőségi tanúsítványt.

Nagy volumenben zöldség és gyümölcs feldolgozásával foglalkozik a cég. Szinte a megyénkben termelt összes gyümölcsféleséget felvásárolják és fagyasztják. (Csak kevés friss gyümölcsöt értékesítenek.) A zöldségfélék is feldolgozásra kerülnek az üzemben. Külön említést érdemel a hagyma, a cukkini és a sütőtök. Az utóbbi gyermektápszer alapanyaga. A sokféle termék – minimális kivételtől eltekintve – exportra kerül. Európa térképén Spanyolország és Norvégia fehér foltnak számít, e két országot kivéve valamennyi országba exportál a kft.

A terjeszkedésnél, a bővítésnél kell említeni, hogy Apagyon megvásárolták a szomszédos üzemet, a hűtőtárolót. Ezt is felújították. A munkálatokat, a fejlesztést részben saját erőből valósították meg, de támogatást kaptak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól és a Megyei Fejlesztési Tanácstól is. A fejlesztés nem állt meg, most is folyamatban van. Elkezdték egy 2500 tonna kapacitású új üzem építését, ezt jövő nyáron adják át rendeltetésének. Ezt a fontos beruházást is támogatja az említett minisztérium és a fejlesztési tanács.

Megyénk mezőgazdaságában és feldolgozóiparában fontos szerepet tölt be a kft. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium bejegyzett integrátora a cég. Jó ez a kistermelőknek is. A szerződést kötött termelőknek vetőmagot, növényvédő szert és szakmai tanácsokat ad a kft. A több száz termelő előfinanszírozásra is számíthat. A jó minőségű termékek leadásánál történik az elszámolás. A kölcsönösen jól bevált módszerre építve a közelmúltban megalapították, bejegyeztették az új típusú Meleghegyi Mezőgazdasági Szövetkezetet. A termeléssel foglalkozó tagok teljes jogú tulajdonosok. Biztonságban érezhetik magukat, nem kell foglalkozniuk piackutatással, termékeiknek biztos felvevő- és értékesítő piaca van. Igaz, a szövetkezeti tagoknak azt kell termelni, amit a kft., pontosabban a piac diktál.

Feljegyezheti a krónikás, hogy 1998-ban Németországban, Stuttgart mellett megalapították a Pongó GmbH-t. Ez a cég logisztikai tevékenységgel, piackutatással, áruterítéssel foglalkozik. Köztudott, hogy Kölnben minden évben megrendezik az élelmiszer-ipari kiállítást és szakvásárt. A Pongó cég a gmbh-nak is köszönhetően az idei őszön először szerepelt a kölni fórumon. Sikeres volt a szereplés, remény van arra, hogy a tengerentúlról is érkezik megrendelés.

A Pongó Rádió november 5-én ötéves, a Pongó Tv kétéves volt. A csendes jubileumon elmondhatták, hogy egyre népszerűbb a rádió és a televízió. Növekszik a hallgatottság és a nézettség. Ezért 2000-től bevezetik a reggeli adást is a tv-ben.

Pongó Károlynak széles körű kereskedelmi gyakorlata van. A sportos fiatalember annak idején a nyíregyházi 4. sz. általános iskola labdarúgócsapatával diákolimpiát nyert. Tizenéves korában úszott és kosárlabdázott is. Patrik névre hallgató kilencéves fia jó tanuló. A fiatal ügyvezető szereti a mozgást, a természetet, szabadidejében szívesen vadászik.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló