Podlovics Antal

Az Alfrédó Kft. tulajdonosa,

Nyíregyháza

szszb_07-60_podlovics_antal.jpgLibabokort alig elhagyva, Körmendi-tanyától balra tábla jelzi: Lovaglás. Nos, aki követi a rövid információt, és beljebb merészkedik, egy igazi paradicsomra lel. Az útszéli házak ésgondozott gyümölcsös mögött egy rendezett tanya tárul a szeme elé. A tágas karámokban sziesztázó vagy éppen csikóikkal cikázó lovak ragadják meg legelébb a látogató kíváncsi tekintetét. Nem is állja meg senki, hogy a karámfák között fejüket kidugó pacikatmeg ne simogassa. Az istállók, csűrök és egyéb gazdasági épületek, a kapirgáló aprójószágok, az éppen legelészés után kérődző tehén és a napon lustán sütkérező macskák igazi tanya hangulatát árasztják. A hatalmas gépműhely végében lévő kétszintes lakrészt kívülről alig lehet észrevenni, ám ízléses belső berendezésével, a beépített búbos kemencével barátságos otthonról árulkodik.

Podlovics Antalnak gyerekkori álma teljesült, amikor ezt a tanyát létrehozta. Az indíttatást már akkoriban megkapta a szülői házban, ahol beleivódott a föld és az állatok szeretete. Mindez az életrajzából is kitűnik.
1937. március 16-án született Nagyhalászban, a család tizedik gyermekeként. Az édesapja földműveléssel foglalkozott az 1948-ban bekövetkezett korai haláláig. Így a háztartás vezetése, a család irányítása és a gyerekek nevelése egyedül az édesanyjára maradt,aki azt harminc éven keresztül nagy türelemmel, gondossággal és bölcsességgel végezte.

Az általános iskola befejezése után Nyíregyházán, a Széchenyi István Közgazdasági Technikumban 1955-ben bankszakon érettségizett, ami meghatározta további, pénzügyi területen végzett munkásságát. Az érettségi után egy ideig a Nemzeti Bankban dolgozott, majd 26 évesen a mezőgazdaságban találta meg a számítását, és nyugdíjba vonulásáig ezeken a területeken tevékenykedett. Többek között Ibrányban, Gávavencsellőn és Kótajban termelőszövetkezeti főkönyvelő volt, míg egy ideig az akkori Termelőszövetkezetek Megyei Szövetségénél (Teszöv) az Ellenőrzési Irodán volt főrevizor. Munkássága során sokat tett a falu közösségi életének a megteremtéséért és formálásáért, míg a szakmában soha nem voltak titkai, munkatársai szakmai fejlődését támogatta és segítette.

Mindig is sokat adott arra, hogy szakmailag képezze magát és kövesse a változásokat, ami a szakmáján belül elég gyakran bekövetkezett. Többek között az önképzés eredményeként szerzett mérlegképes könyvelői oklevelet is. Az országban bekövetkezett rendszerváltás sem bizonytalanította el a jövőt illetően. A nyugdíjazását követően családi összefogással megalakította az Alfrédó Kft.-t. A vállalkozás egyrészt könyvelőirodát működtet, ami a szakmában mostanra tekintélyt szerzett magának, másrészt mezőgazdasági tevékenységgel is foglalkoznak, ugyancsak eredményesen.

Podlovics Antaltól nem idegen a sport szeretete sem, hiszen diákkorában és a katonaság éveiben aktívan sportolt, több évig eredményes labdarúgó volt. Akkori sporttársai szerint volt tehetsége hozzá, de abban az időben csupán a sportból nem lehetett megélni. Azonban a labdajátékok iránti vonzalma és érdeklődése máig is megmaradt. Ahogy mondani szokták: Nélküle nem kezdődik el a Szpari focimeccse, vagy egy kézilabda-mérkőzés. Az utóbbi sportágban az NYKC kéziseinek összecsapásait még idegenben is megtekinti.

Az igazi hobbija mégis az élete álma, a tanya, amit méltán lehetne mintafarmnak is nevezni. A számok rengetege után neki ez jelenti a kikapcsolódást.

A lovaira a legbüszkébb, hiszen nem akármilyen paripákat tart és nevel. Az állomány nagy része kisbéri félvér sportló, de néhány kedves póniló is gazdagítja a 15–20 lóból álló „ménest”. Sportlovai nem egy versenyen szereztek már gazdájuknak dicsőséget. A tanyáján szívesen fogadja a lovagolni, kocsikázni vagy a télen lovasszánkózni vágyókat.

A másik „gyengéje” a kertészkedés és gyümölcstermesztés. A családi szükségleten kívül jut bőven a piacra is. Szeret kirándulni, szívesen tekinti meg az idegen tájakat, de akkor is azt figyeli leginkább, hogy mit és hogyan termelnek. A főzés tudományában is jártas. No, persze szeret jókat enni.

Nem esett még szó arról, hogy ehhez a tartalmas élethez megfelelő partner is kell. Felesége Fedor Gizella, akivel 1962-ben kötött házasságot, ugyancsak pénzügyi területen dolgozott.

Nyugdíjazásáig takarékszövetkezeti kirendeltségvezető volt.

Házasságukból két fiúgyermek született, akik szintén apjuk nyomdokain haladva végezték iskoláikat és dolgoznak számviteli területen. Ma ők az Alfrédó Kft. ügyvivői és kitűnő szakemberei.

A maga elé kitűzött céljaitól a pár évvel ezelőtti súlyos betegsége sem tudta eltéríteni. Gyógyulását követően így fogalmazott: – A tanya a mindenem, imádom a lovaimat és a velük való foglalkozást. A tanyán lévő folyamatos fejlesztés, építkezés teljesen leköt, és úgy gondolom, erőt ad ahhoz, hogy a családommal együtt még sokáig élvezzem a közös munka gyümölcsét.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Tavaszi rét

Ősz Zoltán alkotása Megkerülhetetlenül   a  mi  vidékünkről  készült  a  kép,  már  elmaradtak a fenyvesek,  már    ez  az  őszinte  nyugodt  kis  tájkép,  ahol nincsenek  bércek, és  megmászhatatlan  csúcsok.  Ősz ... Tartalom megtekintése

Minimál!

Hargitai  Beáta akvarellje Vajon mit kell tenni   egy  papírlappal,  hogy  figurális  mókaság  jöjjön  létre?  Mi  az  a  sok,  vagy  kevés  produkció,   hogy  képpé  váljon,  hogy megnézzék,  hogy  elvessék, ... Tartalom megtekintése

Virágot látott utazó

Tüttő József alkotása A különleges és meghökkentő  képek  színvilága  egészen  eltérő, és egyedi, használata:   Tüttő József   tulajdona, és védjegye.  Lehet,  hogy  kihagytam még  pár jellemzőt,  de  az  évek ... Tartalom megtekintése

Sziklák a parton

Biszák László alkotása Mélység és  magasság  találkozása, nem  egy röpke randevú, kőbe vésett  valóság  addig  amíg  a  Föld  gyomra  mást  nem  akar. A  kép remek, a srég  meredek  fal  magán... Tartalom megtekintése