Paládi Jenő

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_05-90_paladi_jeno.jpgE könyv oldalain sikerkovácsként mutathatjuk be Paládi Jenőt, a nyíregyházi székhelyű NYÍRÉP Kft. ügyvezető igazgatóját. Illetve bemutathatjuk az egész céget, amely az alakulása óta eltelt három évben eredményesen működött. Figyelemre méltó dolog ez azokban az években, amelyekben válságokkal küzd a magyar gazdaság, az építőipar gondjai − stílusosan szólva − emeletekben mérhetők. A kft.-nek sikerült talpon maradni, több lábra állni. A kilátások is biztatóak, több mint száz embernek munkát, kenyeret ad a cég. A cég, amely már beírta nevét megyénk építőiparának történetébe.

Talán nem árt tudni az utókornak, hogy a kft. az egykor oly híres, nagy építőipari vállalat, a SZÁÉV központi telepének egy részén alakult. (A terület árát, a 11 millió forintot tavaly kifizette a felszámolónak a kft.)

Sokat mondó az a cégismertető, melyből most idézünk: „Társaságunk 1992. november 26-án alakult tizenhárommillió forint törzstőkével. Tevékenységét 1993 januárjában kezdte meg, melyben meghatározó az építőipari kivitelezés, ezen belül a vegyes magasépítés, kiegészítő tevékenységként építőipari gépek, gyártóeszközök, felvonulási eszközök kölcsönzésével is foglalkozunk. Az eltelt több mint három évben a termelés és az árbevétel kiegyensúlyozott, nagyrészt ötszázmillió forint feletti. Mind a három évet nyereséggel zártuk. Piaci pozíciónk egyre stabilabb, a nagy megyei építőipari vállalatok felszámolása után a megye egyik legnagyobb építőipari vállalkozásává váltunk. Jelenleg törzstőkénk harmincmillió forint, létszámunk százhat fő.

A megrendelőink között olyan neves cégek vannak, mint az OTP Bank, a MATÁV, a TAURUS, a Papp-Ker Kft. A termelés összetétele technológiák szerint heterogén, maximálisan alkalmazkodunk az építési igényekhez. Kétszáz szállítóval, illetve alvállalkozóval van számlakapcsolatunk.”

A siker annak is köszönhető, hogy a kft. működéséhez jók a személyi és technikai feltételek. Képzett, szakmai gyakorlattal rendelkező műszaki és pénzügyi gárda irányítja a kft.-t. A szakmunkások közt pedig régi és új kiválóságok találhatók. Új gépeket is vásárolt a társaság.

Több olyan impozáns épület van a megyénkben és megyén kívül, amelyre büszkén nézhetnek fel a kft. dolgozói: „Ezt is mi építettük”.

Ilyen például a MATÁV budapesti Tandem épülete, a győrteleki szociális otthon, a mérki szociális otthon, a Carmo Suzuki cég nyíregyházi központja, a nyíregyházi Kertvárosban lévő görög katolikus templom, vagy a Béres Rt. kisvárdai gyógyszertára.

Az alakulásra még érdemes egy pillanatra visszatekinteni. Paládi Jenőék, a régi száévesek ekkor így gondolkoztak: „A suszter maradjon a kaptafánál, mi az építőiparhoz értünk, ezt csináljuk tovább. Amit eddig csináltunk nagyban, az csináljuk kicsiben.” És csinálják, sikerrel. S próbálkoznak, a jövőt is tervezik.

Az irodák, a raktárak, az eszközök egy része már elavultnak számít, gondoltak a korszerűsítésre. Már vettek egy nagy teljesítményű faipari gépet, amellyel lakossági szolgáltatást is végeznek. A céghez illő irodát és egyéb bázist akarnak. Már elkészült az új építőanyag-áruház és irodaház terve. A telepen, de a Lujza utcára néző bejárattal saját kivitelezésben építik már ez év nyarától ezt a szép épületet. Ez a saját beruházás harmincöt-negyven millió forintba kerül majd. Bemutató jellegű lesz az áruház, várhatóan széles lesz az áruskálája. A faáru egy része bizonyára Ukrajnából érkezik majd az áruházba.

Köztudott, hogy Örökösföld egyik jellegzetessége Nyíregyházának. Nos, ennek a lakótelepnek a tovább építését a rendszerváltás alatt leállították. Azonban a Nyírber és a Nyírinköz Kft. most megbízást adott a Nyírép Kft.-nek: építsen száznyolc lakást a Semmelweis utcán. Bővül, szépül tehát a lakótelep.

A kárpátaljai magyarok történetébe is beírja nevét a kft. Épül Beregszászon a hatszázágyas kórház, mely nagyban hozzájárul majd a terület egészségügyi ellátásához. A kft. a Kárpátaljai Önkormányzattal egy 2,8 millió dolláros szerződést kötött. Ennek értelmében júniustól folytatják a kórház építését. Speciális munka vár itt a szabolcsi építőkre. Ha valóban meglesz a pénzügyi fedezet, akkor már idén átadják a kórház konyháját és éttermét. A végleges átadásra 1997 elején lehet számítani.

Paládi Jenő magasépítő mérnök ezerkilencszázhetvenhatban szerzett diplomát az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola nappali tagozatán. Végzés után a SZÁÉV-hez szegődött. Egy darabig irodán dolgozott, aztán a termelés tűzvonalában végigjárta a lépcsőfokokat. Lakások, középületek építkezésén volt építésvezető, főépítésvezető, 1990 és 1992 közt a SZÁÉV felszámolásának megkezdéséig termelési főmérnökként dolgozott. Alapító ügyvezetője a kft.-nek. Van egy kis szőlője a világhírű hegyen, Tokajban. Szereti a hegyet, a Tiszát és a Bodrogot. A nagy hajtás után családja körében itt keres és talál felüdülést.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése