Pál Elemér

Ügyvezető igazgató,

Kótaj

szszb_02-104_pal_elemer.jpgA családi ház a „keresztút” utcájában van. Ősei idejében Keresztútnak hívták Kótajt. Anekdotát is tudunk a faluról a sok átutazóval kapcsolatban. Jókai Mór is járt a tájon. A kúriája az Egy magyar nábob című regényében is szerepel, így irodalmi nevezetesség lett. Pál Elemér jól ismeri szülőfaluját. Sokféle dolgot tudna sorolni még, de most inkább a családról kérdezem.

Felkészülten válaszol. Nagyapja Pál Miklós szerényebb gazda lehetett. A házasságában hét gyermeke született. A nagy családra jellemzően az ilyen gyerekek igyekvőek. Gyermekkorban megismerik a nehézségeket, és ha tehetik, ettől többre vágynak. Ilyen ember volt a hét gyermek egyike, Pál József, az édesapa is. Mikor feleségül vette Fényeslitkéről Fekete Erzsébetet, alig volt 1 katasztrális hold földjük. A gyermekáldás itt is megvolt. Pál Elemérnek is öt testvére született. Kellett a kenyér.

Nyíregyháza közelsége lehetőséget nyújtott a kereskedésre. A szerencse is mellé szegődhetett, mert húsz esztendő múltán már nyolcvan katasztrális hold földön gazdálkodott. Az anyagi háttér biztonságossá tette a gyerekek taníttatását. Szerénke adminisztratív dolgozó, Imre mezőgazdasági akadémiát végzett, József pedagógus, Tibor pénzügyi szakember, a legfiatalabb agrármérnök, és számviteli, valamint pénzügyi végzettsége van.

A legnagyobb sikert közülük József testvérük érte el az életben, mert az Amerikai Egyesült Államokba került. Ma már „befutott ember”, ingatlanközvetítő. Előkerül a fényképe. Nem akármilyen nagyság, a legfiatalabb Kennedy társaságában látható a felvételen.

Ilyen élni akaró családban hogyan alakult Pál Elemér élete? Sok tanulással és munkával − szól tömören. A határozottsága láttán az az ember benyomása, kemény fából faragták, nem könnyen adja fel. Nyerő típus. Kótajban ezerkilencszáznegyvenháromban született. Mire ő iskolába került, már csak hat katasztrális hold földjük maradt, a többit ezerkilencszázötvenben fel kellett ajánlani. Meglehetősen szűkös körülmények között teltek gyermekévei.

Az általános iskola után a Kossuth gimnáziumban érettségizett. Az osztályidegen bélyeget sütötték rá, és nem tanulhatott tovább. A mai gyerekeknek ez a minősítés ismeretlen fogalom. A nyári szünet számára mindig fizikai munkával telt. Akkor kellett megkeresni a cipőre, ruhára valót. Szórakozásnak vasárnaponként a foci maradt.

Segítséggel, a Kelet-Magyarországi Vegyipari Nagykernél kapott munkát. Most már mint munkáskáder jelentkezett tanulni, de még ekkor is „utána nyúltak”. Tehetsége révén az akkori Nyíregyházi Munkásban focizott. Mivel ezt a megyei pártbizottság patronálta, több segítséget kaphatott a továbbtanulásához. Be is jutott a nyíregyházi Felsőfokú Kertészeti Technikumba, ahol az ezerkilencszázhatvannégyes esztendőben végzett.

A Kemecsei Állami Gazdaságában lett gyakornok, majd dupla fizetésért a Kótaj Új Erő Termelőszövetkezetbe hazahívták. Érezte, még van energiája, és levelező úton Debrecenben az agrárt, majd Gödöllőn a számviteli és pénzügyi szakmérnök diplomáját is megszerezte.

Egy lélegzetvételnyi szünet következett, mert aranyos unokája, Dávid, ölébe ült. Ő vezette vissza beszélgetésünk fonalát a családalapításhoz. Bujról nősült, ezerkilencszázhatvanban, Tóth Erzsébet lett a felesége. A házi munka és a gyerekek nevelése mellett mérlegképes könyvelő a kft.-ben. Két lányuk született. Az idősebb jogot végzett, Esze Istvánné dr. Pál Gabriella, a megyei Munkaügyi Hivatal jogásza. A másik lányuk Zsuzsanna még tanul.

A családon kívül mi adott még boldogságot? A munka, amelyet megbízható munkatársakkal végezhette. A megyében ezerkilencszázhetvenkettőben újdonságnak hatott, hogy a mezőgazdasági üzem melléktevékenységet folytasson. Ők elsőként vágtak bele. Jól döntöttek. Hamar megerősödtek, szilárd alapok képződtek.

Szép feladatnak tekintették a kemecsei téesszel való egyesülést. A tsz elnöke lett ezerkilencszáznyolcvanegyben, megcáfolva a mondást, „hogy senki sem lehet próféta a saját falujában””. Úgy érzi, erre rácáfolt. Nem tartja a három lépést senkivel. Talán éppen ezért lehet mindenkihez közvetlen. Sajnálja, hogy szellemi és fizikai erejét, amit a korszerű nagyüzemi gazdaságba beleölt, a politika mára szétzilálta.

Témát váltunk. Nehéz róla szólni, de mégis előkerül. Másodszor születtem, mondja egykedvűen. Szívproblémám miatt életveszélyes helyzet alakult ki. A család összefogott. Az Amerikai Egyesült Államokból József testvérétől repülőjegy jött gyorsan 1982. február 3-án, és február 5-re már elő volt készítve a kórházi ágy és az operáció. A szervezés kitűnő volt, minden úgy sikerült, ahogy terveztük. Ma már jól érzem magam. Mikor az operáció költségeiről esett szó, testvérem magához szorított és dobogó szívvel annyit tudott mondani: az életnek nincs pénzzel megváltható ára.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése