Kovalecz Gáborné

Iskolaigazgató,

Kótaj

szszb_10-154_kovalecz_gaborne.jpgHamarosan új ruhát ölt a kótaji iskola, hiszen a tetőtér-beépítésre nyert 121 millió forintos pályázati pénzből az egész épületet rendbe teszik, a tantermek számát növelik, megszüntethetik a szükségtantermeket. Ebben a munkában kiemelkedő szerep jut Kovalecz Gáborné igazgatónőnek, aki második ciklus óta a helybeliek bizalmából a helyi képviselő-testület tagja.

Kovalecz Gáborné, lánykori nevén Gombos Erzsébet, Vencsellőn született 1950. február 25-én. Édesanyja, Kozslay Margit, háztartásbeliként a hatgyermekes nagycsaládról gondoskodott. Édesapja, Gombos János, földműveléssel foglalkozott. A vencsellői gimnáziumban 1968-ban leérettségizett, majd sikerrel felvételizett a nyíregyházi tanítóképző főiskolára. Amikor 1971-ben átvette a diplomáját, kikerült tanítási gyakorlata helyszínére, Kótajba. Sajnos, a bejárást nem tudta megoldani Vencsellőről, s keresett egy albérletet Kótajban. A házaspár nemcsak albérletet adott, hanem befogadták a fiatal tanítónőt. Mígnem az éppen sorkatonai szolgálatát teljesítő fiuk hazalátogatott, s az ismeretségből barátság lett, amelyet az anyakönyvvezető előtt pecsételtek meg. A férj, Kovalecz Gábor, postai hivatalvezetőként dolgozott. Két gyermekük született: Gabriella fogorvos, Róbert jogot tanul Szegeden, levelező tagozaton, közben autóértékesítéssel keresi a kenyerét.

Az igazgatónő először napközis csoportvezetőként kezdte pedagógusi pályafutását, majd 1977-től csapatvezető. Menet közben diplomát szerzett a tanárképző főiskola kémia szakán. ’92-től igazgatóhelyettesként tevékenykedett 1995-ig, majd 1996-tól ő tölti be az igazgatói posztot. Megpróbálkozik azzal a nem kis feladattal, hogy bebizonyítsa a közismert mondás ellenkezőjét, mely szerint senki nem lehet próféta a saját hazájában, bár Kótajt immár 30 éve mondhatja saját hazájának… A kartársai szeretik, mint vezetőt becsülik igazságérzete, kompromisszumkészsége miatt.

– Úgy gondoltuk, hogy a pedagógiai és a szakmai programnak tartalmaznia kell a tehetséggondozást, valamint a gyengébb képességű gyermekek felzárkóztatását is – mondja Kovaleczné. Esélyegyenlőséget szeretnénk adni mindenkinek, hogy maximálisan kihozza magából azt a tudást, eredményt, amire csak képes.

Érdekesség, hogy pár éve már bevezették az úgynevezett sávoktatást magyarból és matematikából. Eszerint a hasonló képességű gyermekek egy csoportban tanulták a két említett tantárgyat. Számos előnye és legalább annyi hátránya is van a módszernek. Azért voltak kénytelenek abbahagyni a sávoktatást, mert nem győzték tanteremmel a kis létszámú csoportokat. Amint a tetőtér-beépítés befejeződik, várhatóan ismét napirendre kerül a képességek szerinti csoportbontás.

A kótaji iskolában, amely tagja a Rétközi Iskolaszövetségnek, nagy gondot fordítanak a tanulók művészeti nevelésére. Az ibrányi Árpád fejedelemről elnevezett iskola kihelyezett furulyaoktatása és kézműves szakköre helyben működik. A Vivaldi Alapfokú Zenei Iskola igazgatója, Hell László, és a kótaji iskola között igen jó kapcsolat alakult ki. Ezt támasztja alá, hogy az 525 tanuló közül 85-en iratkoztak be a magán zeneiskolába és tanulják a furulya, fuvola, zongora, szintetizátor vagy népzene elméletét és gyakorlatát. A zene mellett megkülönböztetett figyelmet fordítanak az egészséges életmódra. Az iskolában jelenleg 136 cigány gyermek tanul, s körükben az egészségkultúra szokásainak kialakítása, a rendszeres és helyes táplálkozás, tisztálkodás, testmozgás, életvezetés, pozitív célok és szemlélet kialakítása legalább annyira fontos, mint a tantárgyak oktatása. Természetesen az egészséges életmódra nevelés, a környezetvédelem fontosságának tudatosítása valamennyi tanuló számára alapvető követelmény. Most indították a karate-tanfolyamot dr. Valent Mihály főorvos irányításával.

A 8 tantermesre tervezett épület ma 11 tanteremnek, köztük 2 előadóteremnek ad helyet. Tornaterem, főzőkonyha, ebédlő egészíti ki a szolgáltatást és az oktató-nevelő munkát. A tetőtérben 8 tantermet alakítanak ki. A munkálatokat 2000 őszén kezdik és várhatóan egy év alatt fejezik be.

Kovaleczné Erzsikének mindig is fontos volt, hogy részt vegyen a szűkebb és tágabb környezet ügyeinek intézésében. Megszokta ezt, hisz nagycsaládban nevelkedett, amelyben mindenkinek megvolt a maga feladata. Úgy látja, hogy manapság sok gyermek nem hozza otthonról készségszinten a másokért vállalható felelősséget. Erzsike soha nem pályázott el a kótaji iskolából. 1994 óta a helyi képviselő-testületben meghatározó egyéniség. Akkor a pénzügyi bizottságba választották, a mostani ciklusban a szociális és étkezési bizottság tagja.

– Én úgy érzem, azzal foglalkozhatom főállásban, amit a hobbimnak tartok. Nagyon szeretek tanítani, szeretem a mosolygós gyerekeket, örülök, ha az iskola egyre fontosabb feladatokat is felvállalhat. A gyerekek és a kollégák boldogsága – az én boldogságom.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése