Kiss Sándor

Ipartestületi titkár,

Kótaj

szszb_02-102_kiss_sandor.jpgEgy sor szolgáltatást nyújt tagjainak a Szállítók Ipartestülete, és ennek a megrendelők, a fuvaroztatók is hasznát veszik. A szervezet a kamarai törvény életbe lépése után a változások korát éli. Hogy szükség van erre a szervezetre, azt viszont nem kérdőjelezheti meg senki. Sőt. Újabb tagok csatlakozása után egy még erősebb, nagyobb szervezet az igények szerint újabb, bővítettebb szolgáltatásokat tudna nyújtani.

Az ipartestület szerteágazó hasznos tevékenységéről a nyíregyházi irodán beszélgettünk Kiss Sándor megyei titkárral, a FUVOSZ Országos Elnökségének tagjával. Az életútját is elmondta, vázlatszerűen.

A szervezetről mindenekelőtt ezt mondta: „Ipartestületünk 1987 nyarán alakult azzal a céllal, hogy a közlekedésben dolgozó vállalkozókat egy szervezetbe fogja össze, képviselje érdekeiket, távlatokat nyújtson a vállalkozásban, segítse a folyamatos fejlődést. Jelenleg a gazdasági környezet az, amely nagyban meghatározza lehetőségeink körét, vagyis szűkíti azokat. Ennek ellenére ipartestületünk arra törekszik, hogy elfoglalja megfelelő helyét Nyíregyházán és környékén, betöltse szerepét a szolgáltatási szférában azzal a jelentős gazdasági potenciállal, amelyet a szervezetünkbe tömörült vállalkozók képviselnek. Törekszünk arra is, hogy a helyi önkormányzatokkal együttműködve a lehetséges gazdasági eredményeken túlmenően minden téren a törvényes lehetőségekkel élve jelöljük ki az együttműködés főbb területeit, a reálisan elérhető célokat.”

Az ipartestület sokféle szolgáltatásáról is szívesen beszél a titkár. Mint mondja, jó hírű ügyvéd látja el a tagok jogi képviseletét. Jogi tanácsadást tartanak minden hétfőn 14 órától. A szervezet segítséget nyújt a társadalombiztosítási ügyek intézésében, a jogszabályok értelmezésében. Elvégzi a nyugdíjkorhatárt elért vállalkozók igénybejelentésével kapcsolatos feladatokat. Üzemorvos (pénteken rendel) vigyáz a tagság egészségére, akinek fő feladata a kisebb vizsgálatok elvégzése és a gépjárművezetői engedélyek érvényesítése. Az ipartestület kellő időben tájékoztatókat tart a költségelszámolással kapcsolatban.

A titkár hangsúlyozza: a szolgáltatások ingyenesek. Kivéve egy. Az ipartestület kedvezményes térítés ellenében elvállalja a pénztárkönyv vezetését, elkészíti az adóbevallást.

Külön fejezetet érdemel a tanfolyamok szervezése. Első helyen említhető a nemzetközi gépkocsivezetői tanfolyam. (Az emberek többsége ismeri a TIR jelzést, amely a nemzetközi forgalomban részt vevő gépkocsikra fel van tüntetve.) A veszélyes áruk szállítására (ADR) külön tanfolyamot szerveznek, aki ilyen árut szállít, annak kötelező ezt a tanfolyamot elvégezni. Néha indul a nemzetközi autóbuszvezetői tanfolyam. A nemzetközi árufuvarozó tanfolyamon a jogszabályokat, a nemzetközi előírásokat, a papírmunkát tanulhatják meg a hallgatók. A személytaxis tanfolyamokon is egy sor hasznos dolgot tanulhatnak a résztvevők. Végül, de nem utolsósorban a teherfuvarozók részére megszervezik a kötelező munkavédelmi vizsgáztatást.

A szervezet képzeletbeli történelemkönyvébe beírható: 1987-ben ötszázhatvan taxis, tehertaxis és szekérfuvarozó alapította a Szállítók Ipartestületét. Ezerkilencszázkilencventől a tagság nem kötelező, de a létszám alig csökkent, a tagok igényt tartanak az említett szolgáltatásokra. 1992-ben egy rendelet kötelezővé tette a személyszállító taxisok szakvizsgáját, a tanfolyamot, a vizsgáztatást megszervezte a testület, amelyet kilencfős elnökség irányít.

A kötelező kamarai tagság jó néhány tagot dilemmába ejt: nem akarnak két helyre tagdíjat fizetni. Ám mindenki abból indul ki, hogy az érdekvédelem nagyon fontos (főleg a periférián), a kamara pedig nem érdekvédelmi szervként működik. A tehertaxisoknak például sok a kinnlévőségük, vagyis a csődbe jutott káeftéknek, cégeknek hiába fuvaroztak, pénzt még nem kaptak. A testület ügyvédje viszont − szolgáltatásként − intézkedik a követelés teljesítése érdekében. Ezért is szükség van a szervezetre, amely egyébként szociális ügyeket is intéz. Segélyt folyósít a rászorulóknak, ötven százalékos kedvezményes üdültetést biztosít. A kontárok ellen fellép a testület, ez is érdekvédelem. (Néha ukrán és szlovák teherfuvarozók jelennek meg, s mivel náluk olcsóbb a benzin, adózás nélkül olcsóbban fuvaroznak…)

Tavasszal teherfuvarozóknak tanfolyamot szerveznek, ahol a vállalkozásismeret, a pénzügyi ismeret és az adózás is tantárgy lesz. Tervezik, hogy a nyáron egy intézmény bevonásával egy szervezetet hoznak létre különleges szállítások lebonyolítására.

Kiss Sándor kótaji lakos. Falujában és Magyon a tanács vb-titkára volt, a járási hivatalban pénzügyi főelőadóként, a megyei tanácson munkaügyi főelőadóként dolgozott. Felesége pedagógus, két gyereke is pedagógusnak készül. A testület tagjait is családtagnak tekinti.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése