Kiss Sándor

Ipartestületi titkár,

Kótaj

szszb_02-102_kiss_sandor.jpgEgy sor szolgáltatást nyújt tagjainak a Szállítók Ipartestülete, és ennek a megrendelők, a fuvaroztatók is hasznát veszik. A szervezet a kamarai törvény életbe lépése után a változások korát éli. Hogy szükség van erre a szervezetre, azt viszont nem kérdőjelezheti meg senki. Sőt. Újabb tagok csatlakozása után egy még erősebb, nagyobb szervezet az igények szerint újabb, bővítettebb szolgáltatásokat tudna nyújtani.

Az ipartestület szerteágazó hasznos tevékenységéről a nyíregyházi irodán beszélgettünk Kiss Sándor megyei titkárral, a FUVOSZ Országos Elnökségének tagjával. Az életútját is elmondta, vázlatszerűen.

A szervezetről mindenekelőtt ezt mondta: „Ipartestületünk 1987 nyarán alakult azzal a céllal, hogy a közlekedésben dolgozó vállalkozókat egy szervezetbe fogja össze, képviselje érdekeiket, távlatokat nyújtson a vállalkozásban, segítse a folyamatos fejlődést. Jelenleg a gazdasági környezet az, amely nagyban meghatározza lehetőségeink körét, vagyis szűkíti azokat. Ennek ellenére ipartestületünk arra törekszik, hogy elfoglalja megfelelő helyét Nyíregyházán és környékén, betöltse szerepét a szolgáltatási szférában azzal a jelentős gazdasági potenciállal, amelyet a szervezetünkbe tömörült vállalkozók képviselnek. Törekszünk arra is, hogy a helyi önkormányzatokkal együttműködve a lehetséges gazdasági eredményeken túlmenően minden téren a törvényes lehetőségekkel élve jelöljük ki az együttműködés főbb területeit, a reálisan elérhető célokat.”

Az ipartestület sokféle szolgáltatásáról is szívesen beszél a titkár. Mint mondja, jó hírű ügyvéd látja el a tagok jogi képviseletét. Jogi tanácsadást tartanak minden hétfőn 14 órától. A szervezet segítséget nyújt a társadalombiztosítási ügyek intézésében, a jogszabályok értelmezésében. Elvégzi a nyugdíjkorhatárt elért vállalkozók igénybejelentésével kapcsolatos feladatokat. Üzemorvos (pénteken rendel) vigyáz a tagság egészségére, akinek fő feladata a kisebb vizsgálatok elvégzése és a gépjárművezetői engedélyek érvényesítése. Az ipartestület kellő időben tájékoztatókat tart a költségelszámolással kapcsolatban.

A titkár hangsúlyozza: a szolgáltatások ingyenesek. Kivéve egy. Az ipartestület kedvezményes térítés ellenében elvállalja a pénztárkönyv vezetését, elkészíti az adóbevallást.

Külön fejezetet érdemel a tanfolyamok szervezése. Első helyen említhető a nemzetközi gépkocsivezetői tanfolyam. (Az emberek többsége ismeri a TIR jelzést, amely a nemzetközi forgalomban részt vevő gépkocsikra fel van tüntetve.) A veszélyes áruk szállítására (ADR) külön tanfolyamot szerveznek, aki ilyen árut szállít, annak kötelező ezt a tanfolyamot elvégezni. Néha indul a nemzetközi autóbuszvezetői tanfolyam. A nemzetközi árufuvarozó tanfolyamon a jogszabályokat, a nemzetközi előírásokat, a papírmunkát tanulhatják meg a hallgatók. A személytaxis tanfolyamokon is egy sor hasznos dolgot tanulhatnak a résztvevők. Végül, de nem utolsósorban a teherfuvarozók részére megszervezik a kötelező munkavédelmi vizsgáztatást.

A szervezet képzeletbeli történelemkönyvébe beírható: 1987-ben ötszázhatvan taxis, tehertaxis és szekérfuvarozó alapította a Szállítók Ipartestületét. Ezerkilencszázkilencventől a tagság nem kötelező, de a létszám alig csökkent, a tagok igényt tartanak az említett szolgáltatásokra. 1992-ben egy rendelet kötelezővé tette a személyszállító taxisok szakvizsgáját, a tanfolyamot, a vizsgáztatást megszervezte a testület, amelyet kilencfős elnökség irányít.

A kötelező kamarai tagság jó néhány tagot dilemmába ejt: nem akarnak két helyre tagdíjat fizetni. Ám mindenki abból indul ki, hogy az érdekvédelem nagyon fontos (főleg a periférián), a kamara pedig nem érdekvédelmi szervként működik. A tehertaxisoknak például sok a kinnlévőségük, vagyis a csődbe jutott káeftéknek, cégeknek hiába fuvaroztak, pénzt még nem kaptak. A testület ügyvédje viszont − szolgáltatásként − intézkedik a követelés teljesítése érdekében. Ezért is szükség van a szervezetre, amely egyébként szociális ügyeket is intéz. Segélyt folyósít a rászorulóknak, ötven százalékos kedvezményes üdültetést biztosít. A kontárok ellen fellép a testület, ez is érdekvédelem. (Néha ukrán és szlovák teherfuvarozók jelennek meg, s mivel náluk olcsóbb a benzin, adózás nélkül olcsóbban fuvaroznak…)

Tavasszal teherfuvarozóknak tanfolyamot szerveznek, ahol a vállalkozásismeret, a pénzügyi ismeret és az adózás is tantárgy lesz. Tervezik, hogy a nyáron egy intézmény bevonásával egy szervezetet hoznak létre különleges szállítások lebonyolítására.

Kiss Sándor kótaji lakos. Falujában és Magyon a tanács vb-titkára volt, a járási hivatalban pénzügyi főelőadóként, a megyei tanácson munkaügyi főelőadóként dolgozott. Felesége pedagógus, két gyereke is pedagógusnak készül. A testület tagjait is családtagnak tekinti.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló