Paczári István

Ügyvezető,

Nyíregyháza

szszb_10-46_paczari_istvan.jpgA műszaki precizitásnak és a német nyelvtudásnak igen nagy hasznát vette Paczári István, a nyíregyházi Ventola Kft. ügyvezetője. Kortársaihoz hasonlóan ő is dolgozott néhány évet az egykori NDK különböző városaiban. Viszont a többségtől eltérően a szabadidejében nem a szórakozóhelyeket látogatta, hanem a könyvtárat bújta. Egy hónap alatt végzett a hazai elsős gimnáziumi tankönyvvel. Naponta tanulta és gyakorolta a németet. Még a lipcsei egyetem jegyzetét is felhasználta tudása gyarapítására. Természetesnek vette, hogy nyelvvizsgát tett odakinn, és ezt idehaza is megerősítette. Azzal a céllal ment külföldre, hogy szakmailag elsajátítsa mindazt, amit csak lehet, anyagilag elinduljon az egzisztenciateremtés útján, és kifogástalan német nyelvtudással jöjjön haza. Mindezt maradéktalanul megvalósította, s ma már van mire visszanéznie.

Nyíregyháza egyik szép kertvárosában, Oroson beszélgetünk a családi házában. Hol a vonalas, hol a mobiltelefon csörög, keresik külföldi üzleti partnerei.

– Nincs ebben semmi rendkívüli – szabadkozik a házigazda – máskor is ilyen nálunk a forgalom.

Hol németül, hol magyarul folytatja a tárgyalást, majd elnézést kér, mert azonnali visszahívásának eredményeként a hazai üzlettársai komoly piaci pozíciót érhetnek el.

Baktalórántházán született 1950. június 3-án. Édesapja, Paczári István, kerékgyártó szakmában szerzett magának hírnevet. Sajnos, már nem lehet övéi között. Édesanyja, lánykori nevén Szabó Erzsébet, háztartásbeliként a családról gondoskodott. Felesége, Gyarmati Mária, fogászati asszisztens. Házasságukból egy gyermek született, Attila, katonai főiskolára jár.

Debrecenben a gépipari technikumban, műszeripari szakon érettségizett 1968-ban. Utána a Borsodi Vegyi Kombinátba ment dolgozni elektroműszerésznek. Az egyéves gyakorló időt itt töltötte. Ezt követően a nagy hírű Vegyépszerhez került, majd Szentesen katonáskodott 2 évig.

Mint fiatal szakember, a barátaival, a brigádtagjaival az NDK-beli kiküldetést választotta. Remek iskolának bizonyult a külföldi munka, hisz nemcsak önállóságot, hanem munkafegyelmet, szaktudást, nyelvismeretet, no és pénzt hozott haza a tarsolyában. Huszonhét évesen jött haza.

Itthon a Vegyépszernél Kazincbarcikán, majd Diósgyőrben folytatta munkáját. A nyíregyházi tanácsi építőipari vállalatnál öt évet töltött. Utána érdekes szakasz következett az életében: a megye vezető építőipari cége, a Szabolcs Megyei Állami Építőipari Vállalat műszaki előkészítőt keresett német nyelvtudással. Paczári István mindkét feltételnek megfelelt. Feladatul szabták számára a külföldi cégekkel történő kapcsolattartást. Német üzleti partnerekkel találkozott a különböző kiállításokon is. Közben német fordítást, természetesen szakfordítást, tolmácsolást is vállalt. Új idők követelményeként ő is kiváltotta az egyéni vállalkozói igazolványt.

Ilyen előzmények után egyáltalán nem meglepő, hogy ezerkilencszázkilencvennégy őszén kapott egy levelet a német Persta cégtől, amely érdeklődést mutatott a hazai képviselet iránt. Hamarosan Paczári István képviselte Magyarországon a százéves Persta céget, mely acélszerelvényeket szállít gáz- és olajipari létesítményeknek és erőműveknek. Három évig vállalkozóként foglalkozott ezzel, termékismertetőket tartott az ország minden részén és nem túlzás azt állítani, hogy szinte kirándulásnak fogta fel ezt a mások számára megerőltető programot.

Ezerkilencszázkilencvennyolc tavaszán bővítette a vállalkozását még két német céggel. A HORA szabályzószelepeket gyárt, az AVA szerelvény-nagykereskedést létesített Paczári úr közreműködésével. Ennek a közös munkának tudható be, hogy a felhasználók teljes szerelvényválasztékot találtak idehaza, ráadásul kedvező feltételekkel.

Már gondolkodott a társas vállalkozás létesítésében, ezért a fiával megalakították a Ventola Kft.-t. Ugyanaz maradt a profil, ipari szerelvényeket lehet rendelni a Ventola közreműködésével. Egyre nagyobb nemzetközi forgalmat bonyolít le a cég. Növekedésüket jól mutatja, hogy Budapesten is telephellyel, lakással, irodával rendelkeznek. Amit a szakmában el lehetett érni, azt el is érte Paczári István. Nagyon büszke rá, hogy a Persta képviselők értekezletét itt rendezték meg. Ugyancsak a szakmai elismerés jele, hogy ezerkilencszázkilencvennyolcban a tíz európai képviselő közül a legjobbnak Paczári István bizonyult.

Szívesen hódol a sportnak szabadidejében. Bár az utóbbi időben ez jobbára a tehetséges sportolók támogatásában nyilvánul meg. Ő is szponzorálja a Triaktív SE csapatát, valamint Dékány Kinga kajakozót.

Amikor egyfajta összegzésre vállalkozik, kiemeli, hogy az előző rendszerben is azon fáradozott, hogy a maximumot hozza ki önmagából. Minden rendelkezésére álló eszközzel bővítette tudását. A vállalkozói világban pedig céget alapított, hogy fiával együtt egy virágzó vállalkozást építsenek ki. Eddig minden a tervei szerint alakult.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése