Orosz Imre

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_09-62_orosz_imre.jpgVíz nélkül nincs élet. E legfontosabb folyadék felhasználásához, elvezetéséhez segít hozzá bennünket a nyíregyházi székhelyű Hidro-Ber-Plusz Kft., amelynek nevét megyénkben és megyén kívül sokan ismerik. A cég alapítása két agilis szakembernek köszönhető, akik soha nem elégedtek meg az átlagos napi munkával, mindig többet akartak és akarnak tenni.

Orosz Imre ügyvezető igazgató a BME Vízgazdálkodási Főiskolai Karán, Baján vízellátás-csatornázás szakon üzemmérnöki diplomát szerzett, a BME Építőmérnöki Karán vízépítő mérnöki szakon, vízellátás-csatornázás ágazaton kapott oklevelet. Első munkahelyén, a Kelet-Magyarországi Közmű- és Mélyépítő Vállalatnál építésvezetőként dolgozott, a magas- és a közműépítés szinte valamennyi területén szerzett szakmai tapasztalatot a nagyvállalatnál. Ezt követően az AGROBER kirendeltségén tervezőként a mezőgazdaság és az élelmiszer feldolgozás területén jelentkező vízellátási és szennyvíz elhelyezési, tisztítási technológiák sokrétű tervezésével foglalkozott. Sokrétű feladatai a teljes vízellátási, csatornázási szakágazatot érintették. Kedvező ajánlat után került a Megyei Víz- és Csatornamű Vállalathoz. A víz-és szennyvíztisztítási rendszerek felügyelete, megvalósításuk szakmai ellenőrzése, beüzemelésük irányítása volt a feladata.

Mikó Miklós műszaki vezető sokgyermekes családból származik. Már gyermek korában érdekelték a műszaki dolgok, a természettudományok, hobbija a barkácsolás és a méhészkedés volt. Innen ered számára a természet szeretete, a környezet védelmének szándéka. Hazánk első biokémia tagozatos gimnáziumában tanult, sportnak, hobbinak a vitorlázó repülést választotta. A Művelődési Minisztérium ösztöndíjasaként a Varsói Műszaki Egyetem víz-szennyvíztechnológia és környezetvédelem szakán okleveles mérnöki diplomát szerzett. A SZAVICSAV-nál részt vett megyénk közművesítésében, húsz évig különböző beosztásokban dolgozott.

A két szakember elhatározta, hogy önálló céget alapít. A 80-as évek közepén megalapították a Tisztavíz Gmk-t. A 90-es évek elején melléktevékenységként hozták létre a mostani kft.-t, a SZAVICSAV megszűnése után minden idejüket a kft.-nek szentelték. A cég termelése három év alatt a tízszeresére emelkedett, alkalmazottak felvételére volt szükség.

A kft. tevékenysége három szakterületet érint. Első a műszaki tervezés. Ez főleg a közüzemi vízellátás, víztisztítás, szennyvíz- és csapadékvíz csatornák és szennyvíztisztítás területére terjed ki. Gazdaságosan kivitelezhető, kedvező költségekkel üzemeltethető, a legmodernebb technológiát alkalmazó terveket készítik. Terveik alapján épült szennyvízhálózat például Leveleken, Vitkán, Kállósemjénben, terveik szerint építik ki a csatornahálózatot nem sokára Nagyecsed térségében. A szennyvíztisztítási technológiához is jól értenek. Gergelyiugornyán kétszáz köbméter napi kapacitással előre gyártott elemekből terveztek tisztítótelepet, Záhonyban a tervezett és nagyon jól üzemelő telep kapacitása kétezer köbméter naponta. Sikeresen oldották meg a Wink Kft., a FAT Kft., az EKO Kft. vízellátási, szennyvíz-előtisztítási és szennyvíz elhelyezési gondjait.

Második tevékenységük a közmű üzemeltetői szaktanácsadás és műszaki irányítás. A két szakembert szívesen alkalmazzák az üzemeltető kft.-k műszaki vezetőnek és szaktanácsadónak, így biztosítva a törvényes előírások szerinti szakszerű üzemeltetést.

A harmadik tevékenységi kör a közművek fővállalkozásban történő kivitelezése. Az általuk tervezett létesítményeket ők tudják legjobban megépíteni, beüzemelni, az üzemeltető személyzetet betanítani. A tervezéstől az üzemeltetői engedély beszerzéséig egy kézben tartják a beruházást, a megrendelők megelégedésére. A kivitelezésben a legtöbb munkát a víztisztító művek építése adja. A kft. oldotta meg például a vásárosnaményi városi víztisztító mű több mint tíz éve húzódó vízminőség problémáját, itt a víztisztító művet bővítették (ötezer köbméter napi kapacitásra), minimális költséggel. A víztisztító műveken kívül a társaság épített ipari szennyvíz-előtisztító és szennyvízelhelyező telepet.

Külön említést érdemel, hogy építettek víztisztítót a szomszédos Ukrajnában, és pályáznak vízmű építésére Romániában is. Így a cég jó híre túlnő a határainkon. A teljesség igénye nélküli felsorolásból talán nem hagyható ki, hogy a legnagyobb magyar vállalat, a MÁV területén közreműködésükkel sor került ivóvízhálózatok rekonstrukciójára.

Folyamatban van az ISO 9002-es szabvány szerinti minőségbiztosítási rendszer bevezetése, ezt hamarosan alkalmazni fogja a társaság. Ez már felkészülés az EU-s tagságra, s újabb garancia a minőségi munkára. A társaság jelszava: Magas színvonalú munkát határidőre. A kft. – ahogy a neve is mutatja – egy kis pluszt ad, hogy eljusson hozzánk az éltető víz.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése