Oláh Dezsőné

Polgármester,

Beregsurány

szszb_08-88_olah_dezsone.jpgImmár tizenöt éve jó gazdaként, reálpolitikusként, mondhatni, gondos háziasszonyként vezeti Beregsurányt Oláh Dezsőné. A másfél évtized alatt szépen fejlődött a település, igaz, ez kollektív munka eredménye is. Az itteni emberek a szó igazi értelmében lokálpatrióták, vagyis szeretik falujukat és tesznek is érte: nemrég például egy hónap alatt hetvenen vettek részt térítésmentes társadalmi munkában.

Kell-e mondani, hogy van arculata, jellegzetessége Beregsuránynak. Egyik jellegzetesség, színfolt a 2,5 hektáros, rendben tartott ősrégi park. A park egyik szélét szinte érinti az országokat összekötő 41. sz. főút, s mindössze kőhajításnyira van ide a magyar–ukrán határ. Ha az ember a főúton gépkocsival hajt, keveset lát a községből. Mégsem lehet mondani, hogy eldugott községről van szó. Nagy itt a forgalom, főleg a ’90-es évek elejétől. A Szatmár-beregi Síkság peremén fekvő falut vonzó környezet öleli körül. Közel van a tarpai „hegy”, a mellette húzódó védett tölgyerdő, a gazdag vadállományával, s a közelben kanyarog az öreg Tisza. Jó időben ide kéklenek a beregszászi hegyek. A határ közelében még áll a gyümölcsös, az egykori Barátság-kert, amely az őszi szüreteken nem annyira a kifogásolható politika, inkább a népek közti barátság színtere volt.

Menjünk csak vissza mélyebbre a történelmi időkben. A község lelkes történetírója többek közt ezt jegyezte fel: „A kutatásaink során tudtuk meg, hogy községünkről 1280-tól vannak írásos feljegyzések. Ebben az időben Surányi János nevű földbirtokos volt a falu tulajdonosa. Községünkben 1945 előtt 3 földbirtokos uralkodott. Az említett földesurak közül az Urai nemzetség a honfoglalás kori családból való, amelynek II. András pallosjogot adott. Mátyás király 1462-ben erősítette meg nemességüket. Uray Mihály veje volt Báthory Istvánnak. Az Uray család legutolsó sarja 1945-ig uralkodott községünkben. Büszkék lehetünk arra, hogy a Rákóczi-féle szabadságharc a mi vidékünkön vetett szikrát, és úgy terjedt az ország belseje felé. Esze Tamás kuruc brigadéros a szomszéd községből, Tarpáról indult. A szatmári béke idején községünket a Károlyiak uralták, és később került a birtok vissza a Bayak kezére. A történelmi írásokból az is kiderül, hogy Bay Mihály és András szoros kapcsolatban állt Rákóczi Ferenccel, a fejedelem megbízásából mint politikai követek jártak a határ menti török pasánál és a tatár kánnál.”

A megyénk önkormányzatait bemutató, 1998-ban készült kiadványban pedig ez olvasható: „A 16 négyzetkilométer kiterjedésű település a vásárosnaményi statisztikai kistérséghez tartozik. 1997-ben hét új lakással gyarapodott. 1998 elején 547-en lakták. A településen 10 üzletet és 7 vendéglátó-egységet üzemeltetnek. Három társas és 14 kisvállalkozás van a településen.”

Vázlatosan soroljuk, hogy mi történt itt az utóbbi évtizedben. 1990-ben megépült a ravatalozó. 1991-ben az általános iskola, ’92-ben új korszakot jelentett a gázberuházás megvalósítása. Az iskolához tornaterem épült. 1993-ban szolgáltatóházzal gyarapodott a település. Egy évvel később út-és járdaépítést könyvelhettek el és a falugondnoknak gépkocsit vásároltak. 1996-ban szállítótraktort és szippantókocsit vásárolt az önkormányzat. Még ebben az évben megvásárolták az egykori tsz gépműhelyét és nyitott színjét. A gépműhely helyén azóta diszkont áruház működik, a szín még üresen, hasznosítás előtt áll. Az önkormányzat megvásárolta a volt tsz két szolgálati lakását is, a lakásokat két pedagógus kapta meg szolgálati lakásnak. Aztán vettek egy nagyobb falugondnoki gépkocsit. Elkészült a belvízlevezető csatorna. Külön figyelmet érdemel, hogy a munkanélküliség kezelésére 1996-ban beindult a közmunkaprogram, a vásárosnaményi munkaügyi kirendeltség közreműködésével. A közmunkások helyreállítják a belvizes károkat, felújítják a középületeket, szociális feladatokat is ellátnak. Az egyik közhasznú munkás kifaragta a lélekharang tartópillérét, a házasságkötő terembe pedig címert, női és férfi alakot, valamint életfát faragott. Várható, hogy 2000-ben új központi konyhát, szennyvízcsatornát és korszerű telefonhálózatot kap a község. Feljegyezhető még, hogy a határőrséggel hagyományosan jó a kapcsolata a településnek. A Beregsurányi Nyugdíjas Klub testvéri kapcsolatot tart fenn három hazai és két kárpátaljai nyugdíjasklubbal. A táncosok, az énekesek öregbítik a falu jó hírét.

Oláh Dezsőné 1947-ben a szomszédos Márokpapiban született. Apja tsz-nyugdíjas volt, édesanyja 90 évesen most is él. A polgármester asszony Ilken és Csarodán adóügyi előadó volt, 1969 óta dolgozik az itteni igazgatásban. Mérlegképes könyvelő képesítése van. 1985-ben tanácselnöknek választották, a többi választásokon is bizalmat szavaztak neki. Naponta átjár ide, néha hétvégeken is.

A férjének is köszönheti közéleti sikerét, aki nyugodt családi hátteret biztosít. A fiuk jó tanuló a Fehérgyarmati Zalka Máté Gimnáziumban. Oláh Dezsőné polgármester az ötfős önkormányzati testület közreműködésével mesterien intézi a beregsurányiak ügyes-bajos dolgait, sokat tesz boldogulásukért.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése