Nyesti Csaba

Tulajdonos-igazgató,

Nyíregyháza

szszb_05-88_nyesti_csaba.jpgBirodalmat épített fel a semmiből. Pontosabban az elhatározásból, a kőkemény akaratból. A céljaihoz makacsul ragaszkodó és a számára pozitív értékek mellett elkötelezett Nyesti Csaba eddigi életútját jellemezhetnénk így.

Mondták egyesek konoknak, forrófejűnek, huszadik századi kalandvágyónak, amikor elment Németországba dolgozni. Ma pedig ellenfelei is meghajtják fejüket eredményei előtt, mert a Nyír-flop Kft. nemcsak egy a magántársaságok közül, hanem filozófiájával, teljes körű szolgáltatásával, a negyvenöt dolgozóról történő egyedi gondoskodással több, mint munkahely.

Mintapéldája annak, amit egy ember a saját erejéből képes létrehozni. Ha akar valamit, s ha nem nyugszik bele abba, hogy a körülmények, a nehézségek úgyis meggátolnak minden jóra törekvő szándékot.

Egy vállalkozást megalkotni könnyű, de megtartani és fejleszteni igen nehéz – összegzi pár év tapasztalatát a negyvenhat éves vállalkozó. Sátoraljaújhelyi születésű, édesapja nyugdíjas vízmester, édesanyja Tiszafalvi Jolán szintén nyugdíjas. Judit testvére is vállalkozó lett.

A gátfelügyelő apa mellett a vizet, a természetet megszerette, de a keresztszülők révén belecsöppent a Lenin Kohászati Művek gigantikus rendszerébe és a tinédzsert magával ragadta a huszonegyezer embert foglalkoztató óriáskomplexum. Öntésznek tanult, iskoláit és az élet iskoláit Miskolcon, Németországban és Nyíregyházán járta ki, ezerkilencszázkilencvenhat szeptembertől a Kossuth Lajos Tudományegyetem hallgatója.

Hihetetlenül jó, egy irányba húzó csapatot alakított ki a családjával. Mind a három fia kötődik a vállalkozáshoz, Csaba, Roland a kereskedelmi és vendéglátóipari főiskolát végzi Szolnokon. Szabolcs autószerelést tanul. A felesége, Konkoly Gizella a kft. könyvelését, gazdasági vezetését vállalta magára, és ő is jár a fiaival a szolnoki főiskolára. Házasságuk huszonhárom éve alatt a partner megbecsülése, személyiségi jogainak tiszteletben tartása volt a kormányzó elv.

Amikor a három fiú válaszút elé került, az apa felvillantotta előttük a családi vállalkozás előnyeit. Most úgy látják, érdemes együtt dolgozni, megéri. Az apa bárhová utazik a világon, viszi magával valamelyik fiát, hogy ne csak a tankönyvekből szerezzenek tudást, hanem gyakorlati tapasztalat birtokában döntsenek az élet apró és nagyobb ügyeiben.

A kft.-t német mintára tervezték, magas- és mélyépítésben vállalnak generálkivitelezést, utat, csatornát építenek, karbantartanak, szemétszállítás, takarítás egészíti ki a tevékenységi kört. A megyeszékhely polgármesteri hivatalától komoly megbízást kapnak és látják el azt felelősséggel, közmegelégedésre. A vásártér kialakítását például a Nyír-flop Kft.-re bízta a város. Úgy látják, érdemes építőanyag-kereskedelemmel, szóródó anyag szállításával is foglalkozni.

− Tudja, szerettem volna bebizonyítani a szüleimnek, a barátoknak, a kollégáknak, hogy nemcsak a tanár vagy az orvos ér valamit a társadalomnak − koppannak a mondatok. Nyesti Csaba egy fél élet összesűrített filozófiáját fogalmazza meg, és minden bizonnyal átadja ezt nemcsak a családjának, hanem a hasonló cipőben járóknak is.

− Én azt hiszem, hogy egy sikeres vállalkozás szülési fájdalmait kibírni, a növekvő céget megóvni az ezernyi külső veszélytől, a folyton változó jogszabályoktól, a konkurenciától, szóval, ez nem kis dolog. Én maszek közgazdász vagyok, éjszaka naprakészre olvasom a szaklapokat, a közlönyt, a rendeleteket, a tb-fizetés, az adózás változásait. Ha nem lenne ilyen fantasztikus családom, amelyik megért és támogat ebben a munkában, képtelen lennék ilyen eredményt felmutatni.

A Kossuth Lajos Tudományegyetem hároméves menedzserkurzusát is elvégezte, németet tanul. Emellett elkötelezett sportrajongó. Noha korábban focizott, futott, teniszezett, ma Feri Attila súlyemelő szponzora. Nyesti Csaba tette lehetővé többek között, hogy ez a fiatalember nemrégiben Kínában világbajnok legyen. Együtt ment vele, egyébként is azt mondja róla, hogy a negyedik fia. Nyáron Atlantában az olimpián szintén ott lesz a tulajdonos-igazgató és reméli, hogy valamelyik fia elkíséri az óceán túlsó partjára. Szabad idejét − rendkívüli ritkaság − horgászattal, vadászattal tölti. Több vadásztársaság tagja. Ez még gyerekkori szerelem, az édesapjával sokszor barangoltak a természetben.

− Én azt az eredményt tartom igen lényegesnek, amit a kft.-ben sikerült közös erőfeszítéssel megvalósítanunk − vallja a sikeres üzletember. − A bérezéstől kezdve a szociális juttatásokig, az üzemorvosi szolgálattól a lakásépítésig, a támogatásoktól a felelősségvállalásig mindent úgy szerveztünk meg, hogy az alkalmazottak is jól érezzék magukat. Legyenek büszkék arra, hogy ehhez a közösséghez tartozhatnak. Azt szeretnénk, ha a dolgozók tulajdonosi szemlélettel közelednének ehhez a vállalkozáshoz, amelyet stabilizálni, fejleszteni kívánunk.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése