Németi Gyula

Cégtulajdonos, ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_04-114_nemeti_gyula.jpgBár még egyáltalán nem sorolható az idősebb korosztályhoz, Németi Gyula már eddig is elég változatos életpályát futott be. Tiszabezdéden, ebben a mintegy kétezer lelket számláló faluban született, s itt végezte általános iskolai tanulmányait is. Középiskolában Kisvárdán járt.

Ekkor aztán gondolt egy merészet, s nekivágott az országnak.

Ez ebben az esetben egészen pontosan Székesfehérvárt jelentette, ugyanis e történelmi városban tanulta ki az elektronikai műszerész szakmát. Itt is helyezkedett el a Videotonnál, s már a munka mellett szerezte meg a technikusi végzettséget.

Ám szíve mégis hazahúzta. Kisvárdára került a Hunniacoop Baromfifeldolgozó Vállalathoz, ahol jól tudta kamatoztatni szaktudását, mivel a korszerű gyártósorok karbantartását, javítását végezte. Ezt követően került a KEMÉV-hez, ahol tizenegy évig dolgozott.

Tulajdonképpen innen indult vállalkozói pályafutása is. Kilenc munkatársával ugyanis elhatározta, hogy önállósítja magát. Kiléptek a cégtől és alapítottak egy kisszövetkezetet. Három év múlva egy kft.-hez ment dolgozni, amelyből később egy magán kft. vált ki. Ennek a cégnek, mely elsősorban szerelőipari tevékenységre szakosodott már ő volt az ügyvezetője. Öt évvel ezelőtt aztán néhány társával létrehozta a NÉKER Bt.-t, melynek ma is ő az első számú vezetője. Ez a cég már elsősorban élelmiszer-kereskedelmi, s ezen belül nagykereskedelmi tevékenységet folytat.

Nagyon szerény körülmények között, kis volumennel kezdték tevékenységüket. Ám az évek során a cég dinamikusan fejlődött. Jellemző, hogy az öt évvel ezelőtti forgalom mára csaknem megtízszereződött. Kezdetben csupán ketten végezték a munkát, ma pedig a betéti társaságnak tizenöt alkalmazottja van.

Németi Gyula biztos abban, hogy az elmúlt évek dinamikus fejlődését a közeljövőben aligha lehet megismételni. Egyre vékonyabbak a pénztárcák, csökken a fizetőképes kereslet, az emberek kétszer is meggondolják, mire is költsék a pénzüket. Már az ünnepek előtt sem növekszik annyira a forgalom, mint korábban.

Az általános elszegényedés miatt a kereskedelem a piaci kereskedés felé tolódott el. Az emberek nagy része az úgynevezett KGST-piacokon szerzi be a szükséges árucikkeket. Ez egyrészt érthető, hiszen itt általában olcsóbban jutnak hozzá, bár e termékek minősége sokszor meglehetősen silány. Sajnos csak később derül ki, hogy valójában az olcsóbb a drága. Ilyen körülmények között a legfontosabb a talponmaradás. Mivel a piacon óriási a verseny, csak úgy lehet megtartani a vásárlót, ha a lehetőségekhez mérten mérséklik az árakat. Ezért már most is jóval kisebb árréssel dolgoznak, mint korábban.

Megpróbálják a minimálisra csökkenteni a költségeket, ennek érdekében hatékonyabbá, szervezettebbé tették munkájukat. Alapelv, hogy egyetlen fölösleges ember se legyen a cégnél, s mindenki a maximumot nyújtsa. Feltétlenül szeretnék azonban megtartani a cég dolgozóit, hogy ne maradjanak kenyér nélkül.

Egy ilyen nehéz helyzetben rendkívül fontos, hogy mindig onnan szerezzék be az árut, ahol az a legolcsóbb. Ez az egyik oka annak, hogy az ügyvezető rengeteget utazik.

A kapcsolatot ugyan lehet tartani telefonon is, de azt vallja, hogy ez nem az igazi, a személyes ismeretség hosszú távon jóval hatékonyabban segíti az együttműködést. Persze, az is igaz, hogy a gazdaság, s ezen belül a kereskedelem, még ma is túlságosan Budapest-központú, ezért rengeteg olyan kisebb-nagyobb dolog van, amit csak a fővárosban lehet elintézni.

A munkaidő nagy részét az utazás teszi ki, de persze itt, helyben is rengeteg a tennivaló. Mint mondja, a munkanapja legtöbbször tizenkét-tizennégy órából áll, sőt sokszor még a hétvégék is foglaltak. Így aztán nem csoda, hogy a családra elég kevés idő jut. Pedig ez a család, mely már beletörődött, hogy gyakran kénytelen nélkülözni a családfőt, biztos hátteret jelent a számára.

Felesége a TIGÁZ-nál dolgozik, nagyobbik fia harmadéves a Bánki Donát Ipari Szakközépiskolában, a kisebbik pedig hatodikos általános iskolás. Mint Németi Gyula mondja, a nagyobbik fiú leginkább a számítástechnika iránt érdeklődik, de lenne érzéke a kereskedelemhez is. A kisebbik fiú érdeklődése még rendkívül változó.

Jut persze idő a közös szórakozásra, kikapcsolódásra is, bár jóval kevesebb, mint szeretnék. Feleségével szívesen járnak a különböző bálokba, szeretnek mulatni. Olykor eljutnak a színházba is. Valamikor nagyon szerettek moziba járni, de ez az utóbbi években valahogy kimaradt az életükből.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése