Móré Gusztáv

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_13-20_more_gusztav.jpgNo, ezt nem teszi ki az ablakba! – mondjuk, ha valakinek épp nincs dicsekednivalója. Ám, olykor magára az ablakra is igaz lehet e szólás.

– Igaz bizony! – erősíti meg Móré Gusztáv, a nyíregyházi Summa-Bau Kft. ügyvezető igazgatója, aki a jó nevű cégből – Gajdos András és Illésy Gyula társaként – harmadrésznyi tulajdont mondhat magáénak, mindemellett irányítja is a vállalkozást. – A korábbi épületek nyílászárói már elavultak, használatuk során jelentős fűtési energiaveszteség keletkezik, és megnő a fűtési számla is. Éppen emiatt hódítottak teret a korszerű műanyag nyílászárók, ezek kétségtelen előnyét ismerte fel a Summa-Bau Kft. Cégünk, elődjével együtt, már több mint másfél évtizede folyamatosan és állandó műszaki fejlesztés mellett gyártja és szereli e közkedvelt építőipari termékeket. Tegyem hozzá: kizárólag hazai alapanyagok felhasználásával! – mondja Móré Gusztáv.

Ama bizonyos filmet visszapergetve kiderül: 62 évvel ezelőtt, a nagyhalászi Móré család negyedik gyermekeként világra jött fiúra is kemény sors várt. Akkoriban nem volt miért irigykedni az embereknek egymásra.

– A szegénységgel együtt is szép élet volt! Apánk korán, még 1949-ben meghalt, a hét gyerek nevelése óriási teherként nyomta édesanyánk vállát. Azzal igyekeztünk enyhíteni e roppant súlyt, hogy hamar kenyérkeresőkké váltunk, de valójában gyerekként is egymást neveltük. Mondhatom példás összefogásban, szeretetben nőttünk fel, amely a mai napig megmaradt. Együtt építettük kalákában előbb a magunk, majd a gyermekeink házát. Móré Gusztáv a katonaévek után az Épszer vállalatnál helyezkedett el mint ács szakmunkás 1962-ben.

Az építőipari technikumi oklevél megszerzése után tervfelbontó, előkészítő, majd vállalkozási osztályvezető funkciót töltött be. A napi feladatok mellett a vállalati tanács elnöki teendőit is ellátta. Érdeklődése az építészet minden területére kiterjedt, talán épp e sokoldalúságának köszönhető, hogy 1978-tól napjainkig építési igazságügyi szakértő. E minőségében számtalan szakvéleményt készített a jellegét tekintve főként gazdasági perekhez. Ebbéli tevékenysége a megyénk mellett Borsod és Hajdú megyékre is kiterjedt. A tanácsát mindig kikérték ismerősök, ismeretlenek, no és a szakmabeliek!

Móré Gusztáv oktatott az ÉVISZ-ben, tanította az ifjú technikusokat. A munkáját többször vállalati, illetve szakminisztériumi Kiváló Dolgozó kitüntetéssel ismerték el. A Summa-Bau Kft.-nél megalakulása óta, 1991-től, dolgozik és 1993-tól a társaság egyharmad részes tulajdonosa, a nagyon kerek évtől, 2000-től pedig ügyvezető igazgatója. A vevők részére több megoldási lehetőséget ajánlanak: tanácsadás, helyszíni méretfelvétel alapján lehetőség van a nyílászárók komplett cseréjére. A kft. folyamatosan gyártja a PA 2000 és a PA 3000 rendszerű nyílászárókat, amelyeket az ország egész területén, mondhatni Záhonytól Zalaegerszegig ismernek és alkalmaznak. A Summa-Bau Kft. megbízható szakemberei a cég valódi cégérei. Lojalitásukat, megelégedettségüket tükrözi a hosszú ideje (40–43 főben) állandósult dolgozói létszám.

Munkájukat folyamatos minőségellenőrzés mellett végzik: ÉME-minősítéssel rendelkeznek, ISO 9002 rendszerben dolgoznak. Az új iránti fogékonyságukat példázza, hogy a GM Széchenyi-terv Energiatakarékossági Programban meghirdetett pályázatokhoz komplett rendszert ajánlanak, amellyel akár 40–50 százalékos fűtésenergia-megtakarítás is elérhető. A kft. 2001-ben több mint 400 millió forint termelést produkált. A hazai nyílászáró termékeket gyártók között az 5–6. helyet foglalják el, és mindezt főként az állandó megrendelőiknek köszönhetik. Különösen büszkék a nyíregyházi, a sóstóhegyi református templom és parókia, a Kölcsey-gimnázium műemlékfellegű épületének ablakcseréjére.

Móré Gusztáv igen kiterjedt munkakapcsolattal rendelkezik, de mégsem lazíthat, fáradságot nem ismerve keresi az újabb lehetőségeket cége boldogulása érdekében. A mögötte hagyott negyven évet sikeresnek tartja, de azt vallja: a biztos családi háttér nélkül mindezt nem érhette volna el.

Kitartó segítője a felesége, Móré Gusztávné, született Nagy Erzsébet, nyugdíjazásáig az OTP-nél dolgozott mint a lakossági folyószámla osztály vezetője. Lányuk, Móré Tünde, építészmérnök Budapesten, a XI. kerületi önkormányzat városrendező mérnöke. A párja Susánszki Péter, a Tőke- és Pénzpiac-felügyelet munkatársa. Gyermekük, Vera, négyéves. Ifj. Móré Gusztáv építész, tervező szakmérnök, mérnök-közgazdász, értékbecslő, ügyvezető igazgató. A 2001-es tiszai árvíz kitüntetett vezető műszaki ellenőre. Felesége a Göllesz Viktor Speciális Általános és Szakiskola tanára. Lányuk, Eszter, három és fél éves. A családban az unokák mellett a fő téma mi is lehetne más, mint az építészet.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése