Molnár László

Vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb_04-108_molnar_laszlo.jpgAz adós és a hitelező érdekét egyformán védenie kell a felszámolónak. Erről az érdekes egybeesésről beszélgetünk Molnár Lászlóval, aki a Tízek Felszámoló, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

Vadonatúj szakmát, speciális kihívásokkal teremtett a gazdasági, politikai átmenet Magyarországon. A közgazdasági végzettségnek talán soha nem volt olyan ázsiója mifelénk, mint éppen a vér nélküli forradalom éveiben.

Természetes, hogy Molnár László sem készült soha felszámolónak. Bármilyen furcsa is manapság, de igaz, ő szíve szerint pincér lett volna. Az édesanyja viszont, aki a család anyagi helyzete miatt nem tanulhatott és nem állhatott a katedrára pedagógusként, ragaszkodott hozzá, hogy a fia szerezzen diplomát.

A munkás-paraszt származás okán az agrár és a közgazdasági érdeklődési terület állt a legközelebb Molnár Lászlóhoz, ezért a közgazdasági egyetemet végezte el. Még ma is megőrzi emlékezete Munkácsi Miklóst, aki a gávavencsellői gimnázium igazgatójaként, és László történelemtanáraként ráirányította a diák figyelmét a történelemre, a politikára.

A diploma átvétele után, ’79-ben helyezkedett el a rakamazi termelőszövetkezetben mint üzemgazdász. Igen magas szinten és az államigazgatási vezetők szerint is remekül végezhette a munkáját, mivel egy esztendő múltán a megyei tanácsra hívták, ahol a kedvezőtlen adottságú termelőszövetkezetek támogatását szervezte, intézte és felügyelte.

Öt évig tartott az államigazgatási korszak az életében, ezután az érdekvédelemben kamatoztatta szaktudását és a dolgozók iránti elkötelezettségét. A TESZÖV-ben két esztendőn át tevékenykedett. Közben a gyarapodó szakmai ismereteket a gyakorlatban is hasznosítani szerette volna, és így ismét termelőszövetkezetbe került, előbb a tiszanagyfaluiban, majd az orosiban főkönyvelőként dolgozott. Ezerkilencszázkilencvenben önállósította magát, rövid ideig saját kft.-jében, végül a Tízekben találta meg az igazi, rangos megméretést.

A Tízek Kft. ezerkilencszázkilencvenegyben alakult meg és Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyében eddig összesen százöt felszámolást végeztek. Ezeket rendszerint külső szakértők bevonásával, hiszen széles körű tájékozottságot, pénzügyi, számviteli, munkaügyi, társadalombiztosítási és más ismereteket követel a felszámolási folyamat.

A közvélemény nem túl kedvező képet alakított ki a felszámolókról. Vajon ez tényleg igaz?

− Ez egy speciális szakterületté vált az utóbbi időben  − mondta Molnár László.  − Tény az, hogy a felszámolásnak nem örülnek azok a dolgozók, akik ott élték le az életüket egy munkahelyen, tisztességesen dolgoztak, s most mégis útilaput kötnek a talpuk alá. De nézzük meg a másik oldalt is! A cégek túlnyomó többségének olyan tartozásai vannak, amelyeket évek óta görgetnek maguk előtt. Természetes dolog, hogy a hitelezők szeretnék visszakapni a pénzüket, jogosan. Akár olyan áron is, hogy számolják fel az adott céget, adják el a vagyontárgyait és rendezzék a tartozást. No most a két jogos igény közt kell a felszámolónak egyensúlyt teremteni. Azért higgye el, nekünk sem diadalmenet egy felszámolás, érzelmi szempontból. Nagyon nehéz szembenézni az emberekkel és elbocsátani őket a megélhetés biztos forrásából. Az, hogy keressük minden esetben a humánus megoldást, magától értetődik.

Munkája az igazságügyi szakértőkéhez közel áll. Szereti amit csinál, különösen akkor, amikor látja annak értelmét. A felszámolások lassan a végéhez közelednek, ám a cégüknek biztosan sokáig lesz megrendelése. A társadalmi környezetünk ugyanis olyan, amelyben a pénzintézetek is megkeresik a Tízek Kft.-t és kérik, hogy a kinnlévőségeiket jogszerűen hajtsák be. Magától értetődik, hogy nem a fizikai erőszak a célravezető módszer, hanem a jogintézmények jelentik az egyetlen törvényes lehetőséget.

A felszámolókat gyakran gyanúsítják a gyors meggazdagodással. Igaz, hogy a felszámolásra kerülő cég vagyonának öt százalékát kapja törvényesen a felszámolást végző szervezet, azért Molnár László megjegyzi: Örökösföldön lakik a családjával egy kettő plusz kettes lakásban. Felesége Lipták Katalin biológia-technika szakos tanár, az örökösföldi Móra Ferenc Általános Iskolában tanít.

Három fiuk született, Gábor tizenkettő, Tamás nyolc- és László kétéves. A család kedvenc elfoglaltsága a hobbikertben időzni. Az asszony még szeretné is, ha kertes házba költöznének, a férj szerint viszont elég a kapálgatásból a kertben. A pihenés az legyen ténylegesen a kikapcsolódásé, s inkább a kirándulást, a világjárást részesítsék előnyben. Szép emlékeket őriz a házaspár az amerikai útjáról, s tavasszal egy vállalkozásban elért teljesítményszint után Tunéziában töltenek egy hetet. Az Örökösföld tanulóiért Alapítvány kuratóriumának elnöke a férj, s igyekszik pénzzel is támogatni a nemes célokat.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése