Mikula Mihályné

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_08-56_mikula_mihalyne.jpgElegáns parfümöket, illatszereket kínálni, tanácsot adni a hölgyeknek, milyen kozmetikum illik az egyéniségükhöz, mivel tudnak a legtöbbet kihozni magukból, csodálatos környezetben – erre vágyott Mikula Mihályné, a Princi Bt. ügyvezető igazgatója. A kereskedelemben már nemigen mondana neki senki újdonságot, annyira ismeri a szakma fogásait. Nemrégiben új helyre költözött az illatszer-nagykereskedése a nyíregyházi Dózsa György utcán. Tetszetős környezetben fogadja a vevőket, s jut hely a nagykereskedőknek is a szükséges áru összeválogatására.

Mikula Mihályné született Kun Irén édesapja pilótaként szolgált, de egy végzetes balesetben életét vesztette. Édesanyja, Dienes Irén. Egyik húga, Ilona grafikusként, a másik, Böbe könyvelőként dolgozott. Férje, Mikula Mihály üzemvezetői beosztás után ma már a vállalkozásban segíti a felesége munkáját. Egy lányuk született, Judit gyógytornásznak tanult, orvosi gyógymasszőr végzettséget szerzett, azonban évek óta a családi vállalkozásban kamatoztatja tudását.

Akik a huszadik század ötvenes, hatvanas éveiben nőttek fel és azokon a filozófiákon edződtek, jól ismerik a fogalmat, mit jelent osztályidegennek lenni. Princi kitűnő bizonyítványa ellenére sem jelentkezhetett főiskolára, vagy egyetemre. A patinás Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett. A kereskedelemnek az akkori csúcsait is megjárta. Kezdte a szakma megtanulásával, majd egyre magasabb beosztásokat kapott. Vezetői mindig felfigyeltek a szakmát és főként az embereket szerető, az ő nyelvükön jól értő asszonyra. Az Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalat illatszerboltjában dolgozott, ezután a Centrum Áruházban osztályvezető-helyettesként majdnem az egész földszinti részleget irányította. Üzletkötőként 9 éven át ért el kimagasló eredményeket. Akkor már az Alföld Füszértnél dolgozott. Ma is örömmel és elégedetten gondol vissza azokra az évekre, amikor a 24 üzletkötő közül egyedül ő volt nő, és a férfiakat megszégyenítő eredményeket tett le az asztalra. Legalább háromszor annyi rendelést hozott, mint a legjobb a férfiak közül.

A két megyét, Szabolcsot és Hajdút ellátó Alföld Füszért áruforgalmi igazgatóhelyetteseként igen nagy felelősséget vett a nyakába. Összesen 1470 egységet kellett ellátnia a nagykereskedelmi cégnek. Akkoriban még keményen büntették azokat, akik az ellátási felelősséget nem teljesítették maradéktalanul. Karácsony, húsvét előtt olyan rohamot intéztek a vevők a boltok, s így a kereskedők a nagyker.-k ellen, hogy igen nehéz volt az időnként szűkös árukínálatból minden jogos igényt kielégíteni. A mai generáció már fel sem fogja, mit jelentett a banán és a narancs elosztása. Hosszú sorok kígyóztak az üzletek előtt, amikor az ünnepek közeledtével megjelent a húsz évvel ezelőtt nálunk még ritkaságszámba menő déligyümölcs.

Ma pedig összehasonlíthatatlanul más körülmények közt tevékenykedhet Mikuláné. Az állami kereskedelem idején hiányolta a tulajdonosi szemléletet. Ma olyan vállalkozás cégtulajdonosa, ügyvezető igazgatója Princi, amilyet mindig is álmodott magának. Örömmel és szívesen térnek be hozzá a hölgyek, mert nem azt látják, hogy mindenáron el akarnak nekik adni valamit, hanem törődnek velük. Princi lelkiismerete szerint nem is engedne illatszert, parfümöt önkiszolgáló rendszerben eladni, hisz a vevőnek hiányzik a személyes kontaktus, még akkor is, ha nagyon siet. Szaktanácsot, személyre szóló információt kap náluk az ügyfél. Éppen ezt hiányolja Princi a konkurencia diszkont jellegű bevásárló-központjaiban.

– A mienk rendkívül szép szakma – vallja az asszony. – Azonnal megkapjuk a visszajelzést a vevőtől. Igen jó érzés, amikor elégedetten távozik és visszatér, mert örült a nálunk tapasztalt kiszolgálásnak, a csak neki szóló bánásmódnak.

Egy vállalkozást sikeresen irányítani nem kis dolog. Nemzetközi statisztika szerint az induló új vállalkozások közül nyolc nem éri meg az öt évet. A Princi Bt. rég túlélte a statisztikai összehasonlítás korát. Köszönheti mindezt a tulajdonos üzletasszony szemléletének, ember- és szakmaszeretetének.

Itt ugyanarról beszél Mikuláné, mint amit az amerikai marketingkönyvek írnak. Például sokszorosan igaz az a tétel, hogy az árbevétel nem egyenlő a haszonnal.

– Boldog és elégedett ember vagyok – mondja magáról Princi. – Azt csinálom, amit szeretek. Messzemenően megvalósíthatom a szakmai és a vállalkozói elképzeléseimet. Ma már nem kötnek készletezési gondok. Annyit forgatok vissza a vállalkozásba, amennyit akarok. A nadrágszorítós múlt után kőkemény munkával elértem, hogy megvalósítsam életem álmát: gyönyörű árut, nagy választékot kínálni egy illatszer-nagykereskedésben a vevőknek.

Princi szabadidejében a családjával foglalkozik, beutazták Afrikától Európa déli államaiig a világ szép tájait.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése