Mandula Tamás

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_04-100_mandula_tamas.jpgEl sem tudtuk képzelni évtizedeken keresztül, hogy a tévé ne egyetlen programot jelentsen, hanem a televízió csupán egy készülék, amely több tucat csatorna műsorát sugározza. Legalábbis ezt láttuk nyugaton. Néhány éve már nem kell külföldre utazni, hogy tapasztaljuk ezt az élményt. Nyíregyházán ma 28 csatorna adásait foghatják az előfizetők a Kábelkom Kft. jóvoltából. De ez még csak a szerény kezdet, amikor fölvillantjuk Mandula Tamással, a Kábelkom Kft. ügyvezető igazgatójával a cég közeli és távolabbi terveit.

Nem kísérte osztatlan lelkesedés a nyíregyháziak körében a kábeltévés hálózat működtetésével megbízott cég ama döntését, hogy egy külföldi cég bevonásával létesítsenek közös vállalatot, pontosabban egy kft.-t az egyébként műszakilag kifogástalan rendszer átépítésére és üzemeltetésére. Hogy is alakult ki ez a helyzet? Érdemes fellapozni a közelmúlt kábeltévés történelmét, hogy hiteles képünk legyen arról, mire alkalmas egy modern rendszer, ha  az előfizetők még tökéletesebb kiszolgálását tartják szem előtt.

Nem véletlenül irányíthatta már a jogelőd cég műszaki ügyeit Mandula Tamás. Villamosmérnöki diplomáját Budapesten vette át, s mint az egyik legjobb diák, tizenketted-magával részt vehetett volna Svédországban egy ösztöndíj révén számítógépes ismeretek elsajátításában. Ők szervezhették volna a hazai komputervilág fontos területeit. Mandula Tamás azonban mégsem tartott a többiekkel. Bármennyire is patetikusan hangzik, hazahúzta a szíve.

(Elnézem a magas, sportos, jó kiállású férfit. Édesapját, az időskorban is sokáig dolgozó iskolaorvost, tüdőgyógyászt, sport- és Királytelek körzeti orvosát, Mandula Sándort generációk zárták a szívükbe emberségéért, a vidék szeretetéért. Szolgálatáért. Nem kevésbé feleségét, Dóra nénit, aki a Zrínyiből ment nyugdíjba. A négy fia közül Sándor vállalatigazgató Pesten, Károly állattenyésztéssel és egy vadásztársasággal foglalkozik Nyírbátorban, György Pocsajban a megcsonkított tsz elnöke, és Tamás pedig a Kábelkom Kft. ügyvezető igazgatója. Felelősségteljes beosztások, bizonyára nem véletlenül. Ezt a szellemet hozták örökül a szülőktől.)

Tamás a családot választotta a már fiatal korban is fényes karrierrel kecsegtető pálya helyett. Felesége, Reményi Klára a megyei tisztiorvosi szolgálattól vonult nyugdíjba, mint közegészségügyi ellenőr. Hivatásos gombaszakértő, de  − szinte hihetetlen  − megszűnt a munkaköre. Ikerlányai, Klára és Dóra. Klára a Testnevelési Egyetemen végzett, gyógytestnevelő. Dóra ökológus- biológus diplomát szerzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, és most vállalkozással próbálkozik.

Az Elekterfémnél villamosrészleg-vezető, majd műszaki vezetőhelyettes volt Mandula Tamás 1975-ig. A jónevű Gelkánál folytatta, előbb műszaki ellenőrként, majd műszaki vezetőként. A cég szétválása után a Gelka kereskedelmi és szolgáltató részlegének a vezetője lett. 1988-ban önálló kft.-t alapítottak, a következő évben Nyírkábel néven üzemeltették a nyíregyházi kábeltelevíziós hálózatot. Akkor 18 ezer előfizetőt tartottak nyilván.

A megyeszékhely önkormányzata ’92-ben úgy döntött, hogy 50-50 százalék tulajdoni arányban megalakítja egy amerikai cég bevonásával a Kábelkom Kft.-t, amelynek ügyvezető igazgatói posztjára Mandula Tamást nevezték ki. Folyamatosan bővül az előfizetők száma, akkor 21 ezret tartottak nyilván. Papíron ma a 25 ezret is meghaladja a táboruk, de valójában, akik fizetnek, illetve a bejelentett lakásban kérik a szolgáltatást, 21 ezer 500-an vannak.

Óriási tervek valóra váltására képes a most kiépített korszerű rendszer. Ma huszonnyolc program, köztük kilenc magyar közül választhatnak a háromféle csomag között döntő előfizetők. Egy állandó mozicsatorna áll rendelkezésre. Folyamatosan bővítik a fogható csatornák számát.

Idén megvalósítják az Internet rendszerhez történő csatlakozás lehetőségét. Egy számítógépes program révén akár a washingtoni könyvtárból is lekérhetnek adatokat az előfizetők. A világ összes fontosabb számítógépes rendszerével létesíthetnek így összeköttetést a saját lakásukból az emberek.

A lift figyelésére már történt kezdeményezés a kábelhálózat révén. A toronyházakban élők biztonságérzetét növeli, ha tudják, hogy egy diszpécser folyamatosan figyeli a város valamennyi liftjét, és ha bármelyik elromlik, azonnal intézkedhet az illető gyors kiszabadításáért. Nem kell a házmesterre várni, otthon van-e…

Tárgyaltak a Távhővel a helyi hőközpontok ellenőrzésére, de leolvashatják a vízórát, a villanyórát, a gázmérő állását. Újabbkori jelenség, hogy a vagyonbiztonságot és az életvédelmet is szolgálhatja ez a rendszer, ha összeköttetést létesítenek a rendőrség vagy valamelyik erre a célra létrehozott társaság között.

Szeretnék elérni, hogy Nyíregyháza harminc kilométeres körzetében hozzáférhető legyen a Kábelkom szolgáltatása, s akit érdekel, a mozicsatornát is igénybe vegye.

Szabad idejében a természetjárás, a kirándulás pihenteti az ügyvezető igazgatót.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése