Magyar Ferenc

Vállalkozó, ügyvezető,

Nyíregyháza

szszb_04-96_magyar_ferenc.jpgMessziről indult, és messzire ért, tehát nagy utat járt be ez a fiatalember. A Kemecse melletti Haas-tanyán született, itt is nőtt fel. A nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban végzett, matematika- fizika szakon. Az érettségi után pedig felmerült az ebben az életkorban oly gyakori, életbevágóan fontos kérdés: hogyan, merre tovább?

Egy év telt el az útkeresés időszakában. Közben a legkülönbözőbb segédmunkákat végezte a Mezőgépnél. Egy csapásra megváltozott minden, amikor felvették a Miskolci Műszaki Egyetemre. Az egyetem gépészmérnöki karán végezte el a géptervezői szakot. A diplomaosztás napja kétszeresen fontos dátum az életében, hiszen ekkor volt az esküvője is.

Diplomás emberként tért vissza a Mezőgéphez, ahol tervezőként dolgozott. Tipikus állami nagyvállalat volt ez akkoriban, meglehetősen behatárolt érvényesülési lehetőségekkel, szerény bérekkel. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy másra vágyjon, olyan pályára, ahol önmaga irányítja sorsát.

A nyolcvanas évek második felében, amikor a törvények tágabb teret teremtettek a vállalkozáshoz, egyik létrehozója volt egy osztrák-magyar vegyes vállalatnak, melynek mind a mai napig ügyvezetője.

Amikor 1992-ben az eredeti tulajdonosok eladták a Seat Autoport Kft.-t, akkor ez a vegyes vállalat vásárolta meg. Így lett Magyar Ferenc e korlátolt felelősségű társaság társtulajdonosa, és egyben ügyvezetője is.

Viszonylag rövid idő telt el azóta, ám a cég fejlődése rendkívül dinamikus volt. A megye hivatalos Seat márkaképviseleteként forgalmazzák és szervizelik a gépkocsikat. Egyre inkább kiépül a telep, a Szarvas utcai egykori pártház halljában pedig színvonalas bemutatótermet működtetnek. Persze, foglalkoznak használtautó-kereskedelemmel is.

Pedig a mai nehéz helyzetben, amikor az árak egyre emelkednek, a fizetőképes kereslet pedig egyre csökken, nagyon nehéz talpon maradni. Ennek a titkát Magyar Ferenc a több lábon állásban látja.

− Most, a korábbinál jóval nehezebb körülmények között kifejezetten az előnyünkre válik a régió hátrányos helyzete. Ez rendkívül szívóssá tette a vállalkozókat és rákényszerítette őket a több lábon állásra  − árulja el a talpon maradás titkát.

Több konkrét példát is említ. Mint mondja, van olyan autókereskedő, aki mezőgazdasági gépeket forgalmaz, de olyan is akad, aki benzinkutat üzemeltet. A Seat Autoport Kft.-nél nagyon komoly tényező a használtautó-értékesítés, ám tovább fejlesztik a hagyományos profilt is. Megpróbálnak különböző fizetési konstrukciókkal, kedvezményekkel a vásárlók kedvében járni, folyamatosan javítják a szolgáltatásaik színvonalát. Meg aztán igyekeznek támogatni minden nemes ügyet, eddig is számos rendezvényt szponzoráltak.

A külső szemlélő nem is látja, s ez így van jól, hogy ez legtöbbször milyen rengeteg munkával, fáradsággal jár. Hiszen a vásárlót, vagy éppen csak szemlélődőt, akiből később potenciális vásárló lesz mindig előzékeny mosollyal kell fogadni.

Magyar Ferencnek ez nyilván nem esik nehezére, hiszen egész lényéből árad a nyugalom, az állandó derű.

Ez nem csupán szerencsés alaptermészetéből fakad, hanem abból is, hogy a család biztos hátteret jelent a számára. Felesége, aki matematika-fizika- számítástechnika szakos középiskolai tanár mindenben társa, akivel mindig megoszthatja gondjait és örömeit. A család szeme fénye természetesen a két gyerek. Lánya hat-, kisfia pedig hároméves.

Különös szerencsének tartja, hogy még az érdeklődési köre is megegyezik a feleségével. Imádják a természetet, a férj hobbija a horgászat. Korábban rengeteget kirándultak, túráztak, felesége gyakran elkísérte a horgászutakra is, ám ezt az utóbbi években nem mindig lehet megoldani.

Pedig Magyar Ferenc azt vallja, hogy a hétköznapok taposómalma után sehol sem lehet úgy kikapcsolódni, felüdülni, mint a természet lágy ölén. Itt aztán nincsenek határidők, nem csörög a telefon, el lehet néhány órára vagy napra felejteni a napi gondokat.

Az éjszakai horgászat pedig maga a csoda. Legtöbbször a sényői tóra jár a barátaival, de olykor kiruccannak a Tiszára is. Azt mondja, nincs az a költő, aki szavakba tudná önteni, micsoda tüneményes jelenség az, amikor nyáron, a nappali forróság után a tó vize fölött szétterül a pára. Ilyenkor valami nagy-nagy nyugalom önti el a tájat, melyhez a tücskök és békák serege szolgáltatja a kísérőzenét.

Barátai szinte valamennyien vállalkozók, feszített tempóban élő, dolgozó emberek. Ám a tó partján valamennyien elfelejtik az üzleti megbeszéléseket, nemcsak a természethez kerülnek közel, hanem egymáshoz is. Épp ezért tartja fontosnak Magyar Ferenc, hogy ezt a csodát, a természet csodáját gyermekeinknek is megőrizzük.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése