Lövei Csaba

Tanár,

Nyíregyháza

szszb_03-70_lovei_csaba.jpgAmikor Lövei Csabát hallgatja az ember, Bella Istvánnak egy évtizedekkel ezelőtt írt híres verse jut az eszébe:

„Csak, aki olyan fiatal,
hogy testétől meggyullad az ige,
tetteinek is szárnya van…”

Főképpen azért, mert fiatal kora ellenére (vagy talán éppen azért?) szilárd, kiérlelt hittel rendelkezik. Bízik abban, hogy az a párt, amelyikhez partnerként szegődött, képes az országot szívós küzdelemmel kiemelni abból a kátyúból, amelyben jelenleg van.

Lövei Csaba ugyan Miskolcon született 1963-ban, de azért édesanyja családja révén vannak megyebeli kötődései. Középiskolai tanulmányait Sárospatakon, a nagy hírű kollégiumban végezte. Itt sajátította el a közösségi szemlélet alapjait, s bizonyos mértékben módja volt arra, hogy a demokratikus megoldásokat is kipróbálja.

Ezerkilencszáznyolcvanháromban került Nyíregyházára, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola történelem-népművelés szakára. Elsősorban a történelem vonzotta, nemcsak azért, mert a népművelés ezekben az években már elérte a leszálló pályát, hanem azért is, mert nagyapja elbeszéléseiből − aki rendkívüli műveltségével, történelmi ismereteivel mindig lenyűgözte − sok olyan dolgot tudott meg, amiről nem írtak a történelemkönyvek, vagy ha igen, más felfogásban.

A kettős nevelés időszakának is lehetne ezeket az éveket nevezni, bár a sárospataki középiskolában is találkozott rendkívül nyitott tanárokkal, akikben megvolt a kellő bátorság ahhoz, hogy eltérjenek a hivatalos történelemfelfogástól.

A főiskola elvégzése után egy évig Szolnokon dolgozott egy középiskolai kollégiumban, majd visszatért Nyíregyházára. Kijárt Hajdúhadházra történelmet tanítani két évig.

Ezerkilencszázkilencven júniusától az SZDSZ megyei irodájának főállású munkatársa. Az SZDSZ-hez való kötődése több elemből tevődött össze: közrejátszott benne a személyes kapcsolat is (Gulyás József, aki most országgyűlési képviselő főiskolai csoporttársa volt). Emellett azonban az is szimpatikussá tette számára a pártot, hogy 1989-ben megszületett A rendszerváltás programja című kiadvány, amely nagyon világosan, markáns módon megfogalmazta a következő évek teendőit.

Úgy érezte, hogy ez a program nagyon közel áll hozzá, mert a lényegről beszél, s az elképzeléseket világos nyelven adja elő. Végül fontosak voltak azok a személyiségek is, akik a párt felső vezetését reprezentálták.

Aki politikai pályára lép, szembesülnie kell azzal, hogy az életének jelentős részét tölti ki. S nem feltétlenül a helyi politizálás, mert az nagyon gyakran konkrétabb, egyszerűbb, világosabb célokért folyik. Esetenként könnyebb a konszenzus megteremtése, mint a felsőbb szinteken.

A vállalt kormányzati felelősség nehéz időszak egy párt életében. Lövei Csaba úgy gondolja, hogy a népszerűség csökkenésének a veszélyét is fel kellett vállalni annak az érdekében, hogy előremozdulás történjen az ország sorsában. A bukás is lehetséges, de a párt úgy gondolkozik, hogy nem kerülhette ki a történelmi felelősséget, mert az ország több évtizedre szóló fejlődése, vagy stagnálása a tét.

Érdekes a közvélemény reagálása a kilencvenötös esztendő megszorító intézkedéseire. A sok kellemetlenség, baj ellenére a két koalíciós párt népszerűsége megegyezik az ellenzéki pártokéval. Ez a jelenlegi helyzetben azt jelenti, hogy a magyar közvélemény többsége ugyan fájlalja, de szükségesnek tartja ezeket az intézkedéseket.

Lövei Csaba szerint a magyar polgárok politikai érettsége jobb a környező országokban élőkénél, ez teszi lehetővé, hogy elkerüljük a politikai szélsőségek magyarországi térnyerését. Amikor szavazásra kerül sor, az emberek elkezdenek gondolkodni, és helyesen döntenek.

 Aztán olyan példák is vannak, amelyek bizonyíthatják: nincs más alternatíva. Argentínában − ahol ezer százalékban mérték az inflációt − nagyon kemény intézkedéseket hoztak, gyökeres adóreformot vezettek be, szinte mindent privatizáltak, az állampolgároktól vagyonnyilatkozatot kértek. A csökkentett adókulcsok ellenére is két év alatt megduplázódott a befolyt adó!

Argentína persze messze van, s Lövei Csabának is itt, helyben kell elsősorban politizálni. Az Örökösföldön indult az önkormányzati választások idején. Második lett, így a párt listáján került be a képviselő-testületbe. Ez szabadabb mozgással jár, de nem kisebb felelősséggel. Sokan megkeresik abból a körzetből, ahonnan indult, és ő segít is, ha tud. Ebből még nem volt probléma az „igazi” képviselővel, mert az esetek a fontosak, s az emberek, akik a segítséget igénylik. Ezt az elvet vallja az oktatási és kulturális bizottságokban is. Az előbbinek alelnöke, az utóbbinak tagja.

Öt éve nősült. A felesége a tanárképző főiskola után elvégezte a külkereskedelmit is, de jelenleg másfél éves kislányukkal otthon van gyeden.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése