Leövey Péter

Elnök,

Tiszavasvári–Nyíregyháza

szszb_21-198_leovey_peter.jpgEgy komoly pénzügyi szervezetet csak megfontolt, szakmailag jól felkészült, ugyanakkor megértő embernek kell irányítania. A fenti elvárásoknak mindenben megfelel az a több évtizedes gyakorlattal bíró takarékszövetkezeti elnök, akit Leövey Péter néven anyakönyveztek 1960-ban Nyíregyházán. A tisztes öregkort megélt szülők: Pintér Ibolya és Leövey Jenő minden bizonnyal büszkék lennének gyermekükre. Bátyja, Leövey Tibor főorvos, a Jósa András Kórház IV-es belgyógyászati osztályán dolgozik. Fia, Kolos az ELTE környezettudományi szakán elsőéves hallgató. Párja Vitkai Éva, a Magyar Rádió szerkesztő-riportere.

A Zrínyi Ilona Gimnázium diákjaként érettségizett. A szolnoki Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán, majd a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett okleveles közgazdász diplomát.

Képzettségét folyamatosan szinten tartja, adótanácsadói, banki tanácsadói képesítést szerzett, valamint sikeres angol középfokú nyelvvizsgát tett. Leövey Péter a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei ÉKV áruforgalmi osztályának munkatársa lett. A Pénzügyminisztérium Ellenőrzési Főigazgatóságának nyíregyházi egységénél már mint főrevizor dolgozott. A szervezet 1988-ban bekövetkezett APEH-hé átalakítását követően immár annak tagjaként folytatta munkáját. 1990-ben visszakerült az ÉKV-hoz, a gazdasági igazgatói posztra négy évre.

Szakmai váltásra, új kihívásra 1994-ben került sor az életében: ekkor lett a Tiszavasvári Takarékszövetkezet elnöke. E komoly pozíciót azóta is folyamatosan ő tölti be. A közel öt évtizedes múlttal és hagyományokkal bíró pénzügyi intézményrendszer helyi egységeinek átvételekor messze nem volt rózsás a helyzet. Az akkori mérlegfőösszeg alig tett ki többet másfél milliárd forintnál.

A jövedelmezőségi szint is mínuszt mutatott. Az okokat a következőkben látta: felelőtlen hitelkihelyezések, szűk választék, rugalmatlan ügyintézés, a nem megfelelő szervezeti felépítés, a döntési jogkörök tisztázatlansága, nem utolsósorban az ország akkori gazdasági körülményei.

A takarékszövetkezet egészének konszolidálása, annak a nulláról történő újraindítása közel sem zajlott egyszerű keretek között. Biztonságosabbá kellett tenni a hitelkihelyezéseket, meg kellett teremteni a kulturált, a ma emberéhez méltó ügyintézést, ügyfélgondozást. A közvetlen, gyors ügyintézés menete, a szervezet egészen új színvonala szolgált alapul a felemelkedéshez, a fejlődéshez. A külső és belső változások eredményre vezettek: a korábbi, mellőzött, talán-talán sértődött ügyfelek vendégként visszatértek.

S a szervezet újból azt tehette, amiért a világra hivatott: tanácsot adott befektetéshez, kölcsönt, hitelt a felmerült anyagi nehézségek leküzdéséhez, az emberek lekötött pénzeszközeit kamatoztatta, s mindezt közvetlen, családias, emberi módon és környezetben. Eltűntek a pultok mögül az unott arcok, a szenvtelen, a hivatalból merev, „ügyintézői” tekintetek. Köszönhetően azoknak a kollégáknak, akik az ügyfelekkel napi kapcsolatban vannak, és számukra a legfontosabb, ha mindenkivel egyénre szabottan tudnak foglalkozni. Itt minden ügyfélre elegendő idő jut.

A korábbi háromezres ügyfélszámot néhány év alatt ötszörösére, azaz tizenötezerre növelték. A pénzügyi szervezet a külső szemlélő számára is érzékelhető fejlődése mellett a háttérben is minőségi változásokon ment át. Három új kirendeltséget avattak 2005-ben: a megyeszékhelyen a Széchenyi utcai fiókot, majd sorban a baktalórántházait és az ófehértóit. Nagy jelentőségű, hogy 2005. december 30-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cégbíróság bejegyezte a Nagyhalász és Vidéke Takarékszövetkezet beolvadását a Tiszavasvári Takarékszövetkezetbe. A hat új kirendeltség – Nagyhalász, Demecser, Nyírbogdány, Vasmegyer, Tiszatelek, Kék – nem egészen EU-konform, így ezen a területen jelentős fejlesztéseket kell végrehajtani.

Jelenleg az Ibrány és Vidéke Takarékszövetkezettel folynak tárgyalások egy lehetséges egyesülésről, amellyel szintén nagymértékű növekedést érhet el a cég, és a megye egyik meghatározó pénzintézetévé fejlődhet.

Céljuk: minden körülmény közt fenntartani és megőrizni a családias, közvetlen ügyintézés légkörét, mert az biztosítja a „vidék bankjainak” a túlélést. Terjeszkedni kívánnak a kistelepüléseken, s megszerezni a „kiöregedő” ügyfelek utódainak jóindulatát, szorosabbá fűzni az önkormányzati kapcsolatokat, fenntartani a helyben hozott döntési rendszert. Nem akar a „nagy elődök nagy hibáiba” esni. S a modern kornak megfelelően ügyfeleik akár egy otthoni számítógépről is intézhetnek majd bármilyen banki ügyletet. Vallja: rugalmasnak kell lenni, amikor csak lehet.

„Szép hivatás ez, még ha nem is látszik annak” mondja. S neki, elhihetjük, mert ő már a munkájával bizonyított.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése